Det knackar på dörren

Gillade verkligen sättet bloggrannen agamintid.se beskrev hur han såg på aktieutdelningar. Som att någon varje vecka knackade på och gav honom en tusenlapp!

För mig skulle det vara ungefär en femhunka just nu, men det är inte fy skam det heller.

Först måste jag säga att jag inte delar hans vilja att sprida utdelningarna på hela året. För mig spelar det ingen roll när på året pengarna ramlar in eftersom jag tillämpar en variant av Cornucopias ”Wibblekonto”, som betyder att man lever på förra årets inkomster, inte årets. Sen måste jag också säga att det blir nästan barnsligt om man räknar antalet utdelningar istället för vad man i själva verket får. Att dela ut varje månad, likt Realty Income, måste ju kosta en hel del extra administration.

Men tillbaka till knackandet på dörren. Det är så svårt att se det som att man får gratis pengar när man får utdelning. Istället är man lockad att tänka på alla de där pengarna som ligger och förräntas och vad man skulle kunna göra om man bara tog ut dem istället. Jag tror att tricket är att man ”glömmer bort” att de finns på riktigt. Hur ska man göra det, kanske du tänker? Jo, så som de flesta gör med sina stora bolån. Det är inte riktiga pengar, säger många. Man går i alla fall inte och tänker på miljonerna man är skyldig, man bara betalar sin ränta som om det var en naturlag. Ungefär samma sak är målet med utdelningarna då, man tänker inte ens på att förmögenheten finns där, man bara tar emot utdelningen när den kommer och knackar på dörren.

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Mama
  Sep 10, 2012 @ 22:18:21

  Men vad kostar det inte för ett bolag att sitta och samla kontanter på hög i tolv månader utan någon bättre avkastning för att kunna dela ut allt på en enda dag om året? Nej, jag vill nog försöka få bättre avkastning på dom pengarna själv, så ge oss utdelningar oftare!

  Svara

  • jobbochfirma
   Sep 11, 2012 @ 10:19:25

   Har aldrig hört att det skulle kosta ett företag att ha kontanter!

   Det enda vettiga argumentet jag kan tänka mig är att ju mer sällan man delar ut desto större kurspåverkan har det vid utdelning. Men det blir kanske lika konstigt om kursen måste droppa någon tiondels procent varje månad, när det ska delas ut.

   Svara

 2. Mama
  Sep 11, 2012 @ 11:18:01

  De kontanter företaget sitter på har knappast den avkastning som pengarna skulle ha om de sattes i bruk. Att ha pengar på bankboken ger lika lite för företag som för privatpersoner. Som aktieägare till ett bolag med en kassa som inte gör nytta ger det ju sämre avkastning på min investering än om jag kunde komma åt de pengarna och placera för bättre avkastning.

  Svara

 3. jobbochfirma
  Sep 11, 2012 @ 11:37:10

  Om företag sätter in pengarna på ett konto, ja, men det går nog inte till så i de flesta fall. De flesta företag nyttjar ju krediter och lån som de kan hålla nere under året om kassaflödet är bättre. Eller också kan de utnyttja kassan till att göra större inköp och spara lite där.

  Mama, du får tycka som du vill, men eftersom en sund investerare tittar på årsboksluten istället för på kvartalsrapporterna så är det också rimligt att resultatet plockas ut på helårsbasis och inte oftare.

  Svara

 4. DxTrader
  Sep 15, 2012 @ 10:38:06

  Vet inte hur det är i Sverige men när jag jobbade i Japan blev jag varse att riktigt stora företag har hela avdelningar eller till och med dotterbolag vars enda uppgift är att investera alla ”kontanter” de sitter på. De köper och säljer alltså tillgångar (aktier, råvaror, obligationer, fonder etc.) precis som vilken annan investerare som helst. De vet bättre än att ha pengarna på ”banken”…

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: