Värdering av mikroföretag

För ungefär ett år sedan hade jag och mina vänner långtgående samtal om att slå ihop våra två företag. Därför var jag tvungen att sätta mig in i företagsvärdering, och insåg snabbt hur svårt och godtyckligt det kan vara.

Det jag kallar mikroföretag är alltså i detta fall där ägaren även gör jobbet i företaget. Man måste alltså, för att få fram en verklig vinst, räkna bort en rimlig lön för arbetet. I slutändan handlar det om hur nöjd man är med den vinsten företaget gör i förhållande till hur mycket jobb det är.

Det blev inte någon affär då, av andra anledningar, men nu blev det aktuellt med företagsvärdering igen, när vi blev intresserade av att köpa en e-handel.

Efter att ha diskuterat fram och tillbaka, och funderat och jämfört med mina egna firmor har jag kommit fram till att en fingervisning på värdet av ett företag kan vara en till två gånger årsvinsten, när man gör jobbet själv. Många saker påverkar dock uppåt och neråt:

Hur mycket tid måste man lägga? Ta uppskattad årsvinst och uppskattat arbete för att räkna ut timlönen. Glöm inte skatterna.

Växer företaget? Har företaget god tillväxt kan man självklart tänkas betala mycket mera.

Ingår det något annat i affären? Maskiner och inventarier kan självklart öka värdet om man behöver dessa saker.

Utanpå priset kommer naturligtvis varuvärdet, vilket ägarna brukar vara nöjda med att kunna sälja till inköpspris.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Fredrik
  Okt 04, 2012 @ 12:00:54

  Intressant, det här med att värdera det inlagda arbetet i ett företag har jag funderat mycket på själv då jag sysslar med produktutveckling. Vet inte om det går att göra bokföringsmässigt, men vinsten får man skatta för i alla fall. Att nå break even blir också ett känslomässigt avgörande för hur mycket av ens privatliv som går åt och/eller annat. Att snabbt få ut något på marknaden känns väldigt angeläget, hur mycket affärsplaner man än gör för att inte sikta fel är nog magkänsla avgörande och att man vågar satsa.

  Svara

 2. jobbochfirma
  Okt 04, 2012 @ 12:26:13

  Bokföringsmässigt tror jag inte att det spelar så stor roll. Du bestämmer själv om du vill ta ut lön eller ha kvar överskottet som vinst. Självklart ser företaget bättre ut om du gör större vinst, men tar du inte ut marknadsmässig lön kan man säga att sifforna är ”dopade”.

  När jag köper ditt mikroföretag kommer jag att fråga hur många timmar du jobbar på ett år och hur mycket vinst du har. På så sätt får jag fram en ”timlön” och kan bestämma om det är värt det.

  Det är bra att plocka bort det känslomässiga, många av oss vill alldeles för gärna driva företag och jobbar därför ihjäl oss för ingenting. Optimalt är därför att bestämma i förväg vilken timlön du vill ha och sedan stämma av att du nått dit.

  Om du bygger för framtiden (vilket jag har gjort i HB) får man räkna med låg timlön, men man måste ändå stämma av att det finns en ljusare framtid, annars är det bara att lägga ner och prova nåt annat.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: