Att bygga ett kassaflöde tar tid

De flesta som vet vad de håller på med och som byggt företag tidigare vet att man måste satsa i början, och räkna med att göra förlust första året eller åren. Själv är jag en försiktig general och var inte beredd att spela med mina egna pengar när jag startade företag. Inte heller när jag startade ett HB tillsammans med en partner satsade vi mer än 40 000 totalt, varav största delen med varor som vi redan hade.

Tanken när man startar varuförsäljning med minimal insats är ju att man köper in några stycken, säljer dem med god marginal och köper in fler nästa gång. Enkelt, men i verkligheten funkar det inte alltid så bra. Även om marginalen på pappret är bra måste man räkna med att det försvinner pengar i andra omkostnader, man kan inte köpa nya produkter för alla pengar man får in.

När försäljningen blir större blir också genomströmningen av varor större, så man måste ändå beställa lika ofta som tidigare.

Har man varor i flera olika färger och storlekar binder det många gånger mer kapital om man ska täcka upp allt det.

Det räcker att man gör en enda felsatsning i början för att ens kassaflödesmodell ska sluta funka. Du tar in en ny produkt för hela din förtjänst, men det visar sig inte sälja över huvud taget, och plötsligt kan du inte ta in så många som du vill av de produkter som faktiskt säljer.

Min fru har givit mig lite svåra tider när hon märker att mitt HB inte drar in någon kosing, men mitt mycket mindre och mer lättskötta AB drar in en helt okej summa. Men vad jag måste förklara för henne är att kassaflödesmodellen funkar, bara att det tar mycket längre tid att nå utdelning i en butik med hundratals artiklar jämfört med en butik som har tio.

I min egen butik använde jag i flera år alla inkommande pengar till kostnader (telefon, dator mm) och till att öka lagret. Inte förrän förra året, då jag nådde en omsättning på 200 000 tyckte jag att det var dags att ta ut vinst, och därför ombilda till AB. Jag har hållit på sedan 2008.

I HB har vi kört nästan lika länge, men trots att vi hade en omsättning på närmare en miljon förra året så är det först i år som vi kommer att ha möjlighet att betala alla skulder och för första gången känna att vi har ett välbalanserat lager. Det beror litegrann också på att vi inte satsar lika brett i vårt produktsortiment och kommer inte att utöka modeller och nyheter över hela linjen som tidigare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: