Inhyrning, nu ska det ske

Outsourcing heter det, och det är vad som ska rädda varje stressad företagare. Men för en snål entreprenör är det den svåraste saken i världen.

Först och främst gör man det alltid bäst själv. Jo, det är sant. Men det beror troligen på att man har ett hemsnickrat system eller inte ett system över huvud taget och bara lever på tidigare erfarenheter. Två saker måste man göra för att kunna hyra in någon annan. Dels skapa bra rutiner för jobbet som ska göras och dels acceptera att det inte blir perfekt gjort. Jag menar inte att man ska sänka sin standard för viktiga saker, men man måste kunna köpa att någon inhyrd arbetskraft gör jobbet tillräckligt bra, så att man själv kan fokusera på att göra något annat.

När jag höll på att förhandla som bäst om att köpa den nya butiken så sa min kompis tjej, utan att känna till min ny verksamhet, att hon var tillgänglig att hyra in som extra arbetskraft för att packa beställningar och sånt. Vi satte direkt igång att räkna på det, och det skulle troligen löna sig, nu när min egen tid blir dyrare och dyrare. Jag räknade på att jag skulle kunna betala 300 kronor per timme, fakturerat direkt till hennes killes firma. Det är lite mindre än vår städerskas timlön, men det finns å andra sidan inga mellanhänder och det är ett ganska perfekt jobb för henne.

Får vi detta att fungera betyder det också att jag kan lätta lite på bojan som företagen faktiskt innebär för mig, och kanske till och med resa bort en sväng!

10 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Framtidaakademiker
  Okt 20, 2012 @ 13:43:06

  Hur mycket skiljer kostnaderna (för arbets-/uppdragsgivaren) sig åt för att ha enanställd eller inhyrd arbetskraft? Skulle du vilja ge oss exempel på hur du räknat på detta samt hur du vägt för- och nackdelar motvarandra för att komma fram till det beslut som du just tagit?

  Funderar nämligen på att införskaffa FA-skattsedel jag själv, och fakturera min arbetsgivare för olika sysslor jag göra på arbetet. Hur skulle du ställa dig till det förslaget om du fick det av din anställd?

  Mvh AD

  Svara

  • jobbochfirma
   Okt 22, 2012 @ 00:05:55

   Oj, bra fråga. Har dock inte tid att sätta mig in i det just nu.
   För min egen del är det förhållandevis få timmar så det skulle vara mycket enklare att hyra in någon.

   Arbetsgivare brukar generellt bli väldigt glada om de får möjlighet att hyra in någon istället för att anställa, men det kan ju skilja mycket mellan olika arbetsgivare.

   Svara

 2. Cesar Sierra
  Okt 20, 2012 @ 21:25:05

  Tycker att det låter sunt att du tar in hjälp. Visst kan man göra mycket själv. Men som företagare kommer man alltid till en punkt där man behöver hjälp. Thats life. Annars blir det ganska svårt att växa. Spännande resa. Lycka till. C

  Svara

  • jobbochfirma
   Okt 22, 2012 @ 00:08:17

   Boken ”Fyra timmars arbetsvecka” föreslår att jag utlokaliserar hela lagret och packningen också, det skulle vara kul att ta reda på om det skulle funka.

   Svara

   • Anonym
    Okt 22, 2012 @ 07:00:51

    Ja det är väl ett naturligt steg. Du vill ju kunna vara ledig också. Min rumsgranne har precis gjort det i son verksamhet och är så lycklig över att inte vara postordertant längre;-)

   • Anonym
    Okt 22, 2012 @ 07:01:18

    Hälsar ekonomitankar

   • jobbochfirma
    Okt 23, 2012 @ 10:07:35

    Mm, jag har nog fastnat i att vara postordergubbe. Allt i min strävan att slippa vara anställd.

 3. Anonym
  Okt 22, 2012 @ 14:15:34

  Finns det inte kompetent folk som går på fas 3? om du verkligen vill tjäna på det dvs..

  Svara

  • jobbochfirma
   Okt 23, 2012 @ 10:08:03

   Jag har redan den perfekta kandidaten till att hjälpa mig. Men om jag inte hade haft det är jag osäker på om fas 3 hade varit något för mig. Det är nämligen max 5 timmar i veckan jag behöver hjälp med och jag antar att det innebär en massa formalia att få en sån, plus att man självklart inte får den mest självgående individen på arbetsmarknaden.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: