Känslorna under resan

När jag bestämde mig för att börja spara och bygga en ”förmögenhet” fick jag känslan att det var mycket lättare än jag trott. Sparandet har en tendens att accelerera när man väl tar tag i det. Här måste man se upp för hur man reagerar när de oundvikliga missödena inträffar. När man tappar motivation, drabbas av någon stor utgift eller något annat i livet blir mycket viktigare. Det tar lång tid innan man har den nya livsstilen i ryggmärgen.

Euforin från första stadiet har sedan länge svalnat när man inser att riktig ekonomisk frihet är längre bort än man trott. Om man trivs med sitt jobb och sin situation just nu så blir inte denna chock lika stark, men går man och väntar på förändringen så kan det vara svårt att inse att friheten är 10-15 år bort. I det senare fallet är det troligt att man, om man inte ger upp, tar till någon slags extra utväxling för att snabbare nå sin frihet. Det kan vara att skaffa ett extrajobb (skattemässigt ofördelaktigt), starta en rörelse eller investera med högre risk. Här kan man ju varna för alla tre. Ett extrajobb drar in mer pengar, men man offrar sin lilla fritid och har inga möjligheter till extra avdrag utan skattar mycket på marginalen. Starta en firma ska man bara göra om man verkligen vill, inte bara för att det kan vara lönsamt, då blir det inte bra. Investera i högre risk har ju sina naturliga varningar. Vanligt här är att man köper aktier i förhoppningsbolag eller spekulerar i fastigheter.

När jag sedan hade både företag, fastighet, utdelningsaktier, och på så sätt närmade mig att detta skulle kunna betala för mina omkostnader satte istället en annan känsla in. Oron att företagen kan sluta tjäna pengar, att fastigheten sjunker i värde och att aktierna ska sluta ge utdelning. I den oron finns också att man inte har några pengar att investera om något investeringsslag skulle falla tungt och blotta nya investeringsmöjligheter. När man investerar i kassaflöde vill man hålla koll på att kassaflödet inte kommer att avta.

På det hela taget känns det väldigt bra och det som slår mig är att det är lättare, men framförallt tydligare, att tänka på framtiden nu, jämfört med för några år sedan.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ekonomitankar
  Okt 25, 2012 @ 09:30:47

  Jag håller med dig, är just nu själv inne i en svacka, tycker att inget händer just nu, att jag inte kommer att kunna leva på passiva inkomster förrän jag är 65 och alltså ändå skulle kunna sluta jobba….

  Svara

 2. jobbochfirma
  Okt 25, 2012 @ 10:09:39

  Det är som sagt naturligt att tvivla. Jag kan bara peppa dig som jag peppar mig själv:
  Hitta en rimlig nivå med sparande och jobbande, annars kommer vi inte att kunna fortsätta när något annat tar vår omedelbara uppmärksamhet. Det kommer sjukdomar, bråk, otur, jobb, resor och en massa annat i vägen hela tiden. Det gäller att då ha sparande och extrainkomster på autopilot så mycket som möjligt.

  När vi gör rätt saker under lång tid blir det bra resultat, det är helt säkert!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: