Den utelämnade värderingen

I mina månadsrapporter tar jag alltså med ”värdet” på bostäderna jag har utifrån vad jag har köpt dem för, plus eventuella utlägg för större underhåll eller förbättringar.

Men i realiteten har bostadsrättens värdering stigit markant på marknaden, trots en (påstådd?) påbörjad sättning eller krasch. Det som i månadsrapporten är värderat till 1 260 000 har alltså i själva verket ett värde av 1 700 000, ett övervärde på 440 000.

Sommarstugan fick vi till en specialdeal, så även där har vi näsan ganska långt över vattenytan. Investerade 365 000 ligger lätt på en dryg hundring mer nu.

På boende ligger alltså den riktiga värderingen 550 000 högre än den bokförda, men då ska ju reavinstskatt och mäklartjafs bort också, men det glömmer vi nu eftersom vi inte ska sälja.

Men det finns ju andra oredovisade tillgångar också. Nej, inte min gamla -97 års trotjänare till sportbil, jag talar om företagen. Det senaste inköpet är redovisat till fullo, eftersom det köpet gjordes med pengar vi lånade av oss privat och därför balanseras upp av samma värde på ”lån till firman”. De andra två företagen har dock också ett reellt värde, om än mycket svårare att bestämma. Först och främst har vi ett lagervärde i HB på drygt 300 000. Motsvarande för mitt AB är 75 000. Min del av lagervärdet blir alltså 225 000.

Om jag bara skulle få en tredjedels årsomsättning för mina andra två företag skulle min del i alla fall ge 200 000 till. Säg en halv miljon jämnt för mina andra två företag.

Den summa jag kommer fram till efter denna överslagsräkning är alltså att jag har ett totalt övervärde, som inte är medräknat i månadsrapporten, från boende och firmor, på en miljon kronor.

Det betyder att jag blev miljonär genom boende och företagande innan jag blev det genom min övriga ekonomi!

Två saker gör det dock irrelevant; jag ska inte sälja boendena och jag kan troligtvis inte sälja företagen om jag skulle vilja.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Laban
  Nov 03, 2012 @ 18:33:16

  Nja, ”övervärden” finns men du har en blandning mellan oskattade värden och beskattade samt med olika skattesatser i din sammanställning över tillgångar du presenterar en gång per månad, låt oss kalla listan för bruttovärden till största delen.
  Men om vi tittar på dina bolag och om du inom rörelsen minskar ditt varulager genom att sälja det till samma pris som lagervärdet är – och du vill ta ut dessa pengar utanför bolaget i form av löneutbetalning, hur stor del av den ursprungliga lager-100-lappan får du ut i fickan när alla skatter är betalda? 30%? Om du anser att den kan ingå i aktieutdelningen är det kanske 50% kvar? (du betalar ju skatt även som privatperson på aktieutdelning om 30%)

  Jag har helt klart förbisett möjligheten till olika mer eller mindre avancerade skatteupplägg men du har inte nämnt några tankar om detta (än) så jag antar att det helt enkelt inte är aktuellt i närtid.

  Svara

 2. jobbochfirma
  Nov 05, 2012 @ 11:04:13

  Det är som du gissar inte aktuellt i närtid. Självklart kan jag tänka mig att sälja mina företag till rätt pris men det är inte troligt just nu.

  Värderingen av företagen är inte gjord utifrån vad jag får om jag säljer lagret till lagervärdet, den siffran finns med som ett underlag till företagets värde. Alltså är det inte relevant att räkna på vad jag skulle få kvar efter en lagerförsäljning. Hellre då att man räknar på vad skatten blir om någon köper mina företag till det priset jag föreslår i inlägget.

  Mina månadsrapporter visar nettovärden, med aktieprogrammet som enda undantag (småslantar). Vad får dig att tro att det är bruttovärden?

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: