Ett vackert erbjudande

Min fru tjänar, enligt mina referensramar, galet mycket pengar. Jag tjänar som bekant mer normalt, om än bra, men har lite andra planer och sätt att tjäna pengar genom företagande.

Hon har fått upp ögonen för ekonomisk frihet, och har även hon det som långtgående mål. Jag har sagt att jag kommer att jobba för att mina företag ska kunna försörja oss bägge i framtiden, passivt. Det gillar hon.

Därför har jag liksom nästan förväntat mig att få höra henne säga att hon kan försörja oss under tiden jag bygger företagen. Men jag har inte fått höra något sånt, och det är inte sånt man kan kräva så jag har själv inte tagit upp det. Vad jag har sagt är att hon måste vara med på beslutet att jag ska sluta vara anställd, eftersom det i slutändan är samma ekonomi. Hon tycker att det är en bra idé att jag ska vara tjänstledig, men det har ändå alltid handlat om att jag ska leva på mina sparade pengar under detta halvår.

Nu sade hon dock plötsligt att hon nog borde stå för allt på det gemensamma kortet (mat mm) under min tjänstledighet. Jag svarade att hon inte behöver göra det, men jag är väldigt glad att hon erbjöd.

Andra gifta par lägger alla inkomster i en pott och delar lika på det som blir kvar. Jag vet inte vad som är rätt men jag tror att det vi gör idag kan ha ganska stor inverkan på hur vi känner i framtiden.

För att förtydliga ger jag här några olika scenarier:

1. Mitt företagande går så pass bra att jag kan leva på det, men jag lyckas aldrig få det till passiv inkomst eller tillräckligt för att vi ska kunna leva på det båda två.

– Kommer hon då om 20 år vara okej med att dela sin hopjobbade förmögenhet med mig?

2. Mitt företagande går dåligt och jag får lägga ner och gå tillbaka till min anställning. Jag har då förlorat ett halvårs inkomst plus ett halvårs utgifter.

– Kommer hon då fortfarande vara villig att dela lika?

3. Mitt företagande går fantastiskt bra, jag kan anställa, växa och låta oss bägge leva på en passiv inkomst.

– Kommer jag att känna att jag vill dela lika eller kommer jag att tycka att hon inte hjälpte till tillräckligt?

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lundaluppen
  Nov 10, 2012 @ 01:45:05

  Ojoj, tunga frågor. Ojämlik inkomst kan vara svårt att bära i längden. Förr var det en självklarhet men jämställdheten idag gör att det blir svårare.

  Scenario 1: om du lyckas ”leva på” ditt företagande antar jag att det innebär att du betalar din del av hemmets omkostnader, då borde det väl inte vara något problem även om du kanske betalar något mindre än henne. Om du har AB kan du ju peka på den faktiska lön du tar ut och visa att du bidrar. Om du tjänar hyggligt men inte bidrar har hon all rätt att bli sur 😉

  Scenario 2: kärleken fixar nog ett halvår om du sedan tar tag i ditt liv. Se bara upp så att du själv inte blir bitter över ditt misslyckande.

  Scenario 3: det vet du nog bäst själv. Jag har länge genom mitt företagande tjänat påtagligt mer än min fru, men med barn och ett hus att amortera på har detta bara känts som att jag dragit ett extra strå till vår gemensamma stack. I ärlighetens namn har tanken dykt upp någon gång, men när man sitter runt köksbordet med familjen känns den väldigt futtig.

  Svara

 2. jobbochfirma
  Nov 11, 2012 @ 12:03:37

  1. Ja, det skulle innebära att jag står för min del av kostnaderna, så långt är det okej. Men en annan viktig sak är ju att jag i så fall inte bidrar till ”förmögenheten”, det som ska bli vårt fantastiska hus eller vår ekonomiska frihet. Skulle kunna kännas surt för henne om hon ensam har sparat ihop till ett hus medan jag har lekt företag och bara försörjt mig själv.

  2. Jag måste göra detta nu, det är inte ens ett val. Tror inte att jag kommer att bli bitter.

  3. Jag kommer nog bara att känna mig stolt om det blir så. Hon har ju under tiden bidragit genom att jobba och på så sätt hållit vår gemensamma risk nere.

  Dessa frågor tror jag är viktiga att tänka igenom innan man gör något sånt. Det har jag gjort och vi har pratat en hel del om det. Det känns bara bra.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: