Jobbigaste utlägget på hela året

Det jobbigaste utlägget på hela året är helt frivilligt.

Det handlar om att sätta in de 12 000 skattefria kronorna på det privata pensionssparandet.

Fastän jag har bestämt mig en gång för alla att alltid göra detta så länge jag betalar statlig skatt så…

Vänta nu! Har inte gränsen för statlig skatt höjts igen. Min lön ligger med all rätt ganska stilla så jag borde nog kolla igen. Hm, måste räkna med de extra 24 000 som uppdraget i bostadsrättsföreningen ger, det går nämligen som lön.

Okej, nu har jag kollat. Nedre skiktgränsen ligger inkomståret 2012 på 401 100 kr. Till det ska också läggas grundavdraget, vilket max kan vara 33 900 för året. Då hamnar vi i närheten av min lön, men det finns ännu utrymme för att sätta av 12 000, så jag får väl göra det.

Jag kan väl återigen säga att anledningen till att jag sätter av pengar till IPS är att jag inte kommer att vara anställd när jag är 55.

Hur gör ni?

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Turben
  Nov 15, 2012 @ 09:09:40

  Själv har jag tidigare år alltid avsatt 12 000 till IPS, dock tänker jag inte göra det denna gång då jag räknar med att tjäna över den statliga brytgränsen vid pensionering.
  Jag vet inte om det är ett klokt val, men det känns så

  Svara

 2. Besser
  Nov 15, 2012 @ 15:42:12

  Jag körde max insättningar på IPS från 1994 till 2009 då jag slutade jobba.
  Har fortfarande inte börjat ta ut något men kommer att lägga över allt IPS kapital till räntebärande konto på våren 2015 och sen börja pytsa ut allt per månad i 10 år. Det blir en bra extrainkomst, även om den beskattas med 50%.
  Mina IPS avdrag har under alla år varit mer än 50% så en liten vinst blir det.
  Den viktigaste anledningen till att IPS är en bra ide är dock att man dels investerar under en lång tid (många år) och dels kan få bra värdeutveckling (om man väljer rätt fond).
  Det blir lite som ”compounding” fast med löneinkomster…..
  Besser

  Svara

 3. Ludvig
  Nov 16, 2012 @ 20:14:34

  Anledningen till att välja IPS (individuellt pensionsparande) är ju för att man kan köpa enskilda aktier. Vill man – mot förmodan – ha fonder är resten av pensionsupplägget centrerat kring detta (ITP, ITPK, PPM osv, mm, etc).
  Nej, då är det väsentligt bättre att ta ut skattade pengar och använda sig av det vanliga depåkontot eller numera KF & ISK

  Svara

 4. tlwc
  Nov 23, 2012 @ 23:40:26

  – Sparar 16000:- rent varje månad i aktier eller spiltan räntefond i väntan på köpläge
  – Dessutom ”vanlig” tjänstepension på 3400:-
  – Löneväxlar 5300:- i månaden men det kommer strax höjas till 7400:-
  – plus 12000:-/år i IPS.

  Tjänar runt 44000:- nu.
  Fast jag planerar gå i ”pension” vid 45 år, är 40 nu! 🙂

  /tlwc

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: