Kommande arv

Ska man räkna in kommande arv i sin totala ekonomi?

Har funderat lite på denna fråga och kommit fram till att man måste ta detta från fall till fall. En av mina närmaste vänners situation har jag berättat om tidigare. Hur han som ensambarn fick råd om pensionssparande från sin ekonom till farsa; ”du som har ganska låg lön och stora skulder på huset ska inte pensionsspara. Vi har gott om pengar och ett helt obelånat, dyrt, hus”.

I det fallet är det ganska givet att han kan räkna med åtminstone en extra säkerhet genom sitt arv. Men man vet aldrig när det ofrånkomliga inträffar eller om de vill ge ut lite i förtid.

Mina föräldrar har många syskon och även om något hus har ärvts så har det bara blivit till en resa eller så för dem när föräldrarna gått bort. För min del är jag nästan säker på att min mor kommer att finnas kvar långt efter jag gått i pension, och hon kommer att bo kvar i huset och behöva bättra på sin knappa pension. Så jag räknar absolut inte in någon framtida säkerhet genom arv i min kalkyl, även om jag vet att de har ett eget kapital på ett par miljoner (genom hus och sparpengar, minus skulder).

Ingen ska någonsin gå ut och spendera på grund av att de vet att ett arv kommer om tio år eller så. Man måste täppa till hålen i sin pengahink och fortsätta fylla på. Men på vilket sätt man lägger upp sitt långtida sparande kan absolut påverkas av vilken arvsposition man har.

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Johnsa
  Nov 18, 2012 @ 14:33:01

  Intressant ämne. Jag har tänkt på frågan ett par gånger, främst när jag skulle köpa min lägenhet sa min mamma till mig att hennes bror fått ett par hundratusen i förskott av arv när han köpte hus och att hon kunde höra med mormor och morfar om hon också kunde få ut det och så kunde jag och mina syskon dela på det för hon inte behövde dem (stort, dyrt hus med obetydligt lån och hög inkomst..). Det blev ingenting av det men det har ju satt igång tankarna..

  Det jag kommit fram till är att jag skulle aldrig räkna med det i min ekonomi men det känns ganska skönt att det (troligtvis) finns ett ”skyddsnät” där.

  Svara

  • jobbochfirma
   Nov 18, 2012 @ 16:10:47

   Just så!
   Det är inte pengar man kan skriva upp på någon lista eller hundraprocentigt räkna med, men pengar som ändå kan påverka vissa långsiktiga beslut, som hur aggressiv man ska vara med pensionsinbetalningarna.

   Svara

 2. Ekonomitankar
  Nov 19, 2012 @ 08:12:01

  Ja håller med, intressant ämne.
  Inget vi räknar med, men ändå finns det i bakhuvudet, och påverkar säkert trots allt hur vi pensionssparar.
  Det gör också att vi nu inte amorterar på våra hus, vi är ganska lågbelånade i %, och vet att när vi blir äldre och får arv, kan vi lösa lånen och leva billigare.
  Nu behöver vi mer pengar med barn som bor hemma och är dyra.

  Men här kommer också åldern på föräldrar in, mina är unga, kommer leva långt efter jag gått i pension, men makens är äldre, lever de länge kanske de tyvärr går bort när vi går i pension ungefär.

  Men hela vårt liv bygger på att klara oss själva. Viktigt för oss.

  Svara

 3. emil
  Nov 19, 2012 @ 17:39:38

  Om man går å tror att ett arv ska lösa ens ekonomi så är man redan dödsdömd. Precis som folk som tror att man blir rik genom att vinna på lotto, tänker man så har man fel tänk i grunden och kommer inte klara sig särskilt länge på en lottovinst eller arv.

  Svara

 4. Anonym
  Nov 20, 2012 @ 02:31:50

  Ålder spelar ingen större roll, vilket sjukhus som helst innehåller tillräckligt många döende unga människor. I annat fall kommer redan döda unga in som offer för olika olyckor. Kanske finns det någon som redan räknat in arvet efter jobb&firma därute, någon som sitter och hoppas. Skulle i så fall inte vara makabrare än dina egna fantasier.

  Svara

 5. emil
  Nov 20, 2012 @ 20:27:37

  Jag förstår hur du menar, att är det nödpengar eller kanske ett hus som föräldrar/morföräldrar inte kan bo kvar i osv, kan man ju ärva det och räkna av det i slutgiltiga arv.
  Men det är ganska ofta man hör folk säga ”tänk om man kunde ärva lite pengar” ”tänk om man kunde vinna på lotto så” osv.
  Då tänker jag bara att de spelar ingen roll, för man har fel ekonomitänk i grunden och inte skulle klar av sånna summor.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: