När jag haft tur

Funderade lite på vilken tur jag har haft vid några tillfällen! Det är jag tacksam för, men jag kom samtidigt på att jag inte hade haft den turen om jag inte hade haft marginaler och sparkapital vid tillfället.

Lägenhetsköpet
Jag hade tur att jag köpte vid det korta tappet mitt i finanskrisen. Det gjorde att jag inte bara kunde köpa, utan kunde köpa en större lägenhet än jag hade gjort annars. I bakhuvudet hade jag faktiskt att jag kunde hyra ut ett rum till min vän, vilket jag gjorde och hade både mycket glädje av och god inkomst.

Stugköpet
En bekant till far ville sälja en stuga till ett fördelaktigt pris vid snabb affär. Han ville inte ha den och min bror har inte råd, så där stod vi med våra sparpengar och betalade kontant. Det är inte bevisat att det var en bra affär, men allt pekar på det och det var precis vad jag ville ha, även om det inte skulle vara en så bra affär som jag tror.

Företagsköpet
Jag hade inte en aning om att jag letade, men plötsligt dök det upp ett företag till salu. En sån fantastisk tur att jag fick det till ett bra pris och lika härligt att jag kunde köpa det för sparpengar, utan att behöva sälja nåt eller låna mer.

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Wilhelm
  Nov 22, 2012 @ 11:00:06

  Berkshire kommer att ha mycket tur för de har nu 30-40 miljader dollar i kassan redo att använda när rätta tillfällen dyker upp.
  Att ha kassaflöden från sina investeringar tror jag är en mycket underskattad egenskap bland ”vanligt” folk. Att sitta i knät/att vara beroende av banken för investeringar ska om möjligt helst undvikas helt.
  Ordspråket:
  ”Banken lånar gärna ut ett paraply när solen skiner, men ska ha tillbaka det när det börjar regna”
  är väldigt talande.

  Svara

  • jobbochfirma
   Nov 22, 2012 @ 21:12:56

   Helt riktigt! Ingen är så ur synk som bankerna. De skriker pengarna tillbaka när det är svåra tider och lånar ut hur som helst när det är bra tider. Om man har tillräcklig ekonomisk frihet kan man utnyttja denna obalans och spara när räntan är hög och låna när räntan är låg. (om man har något annat vettigt att investera i förstås, annars ska man inte ha skuld)

   Svara

 2. Legendarisk
  Nov 22, 2012 @ 20:26:08

  Det gäller att ha pengar när tillfällen dyker upp. Tror det är många som sprungit in i bra tillfällen som dessa men inte haft pengar. Dock tror jag det är ännu fler som inte ”vågar” ta steget.

  Svara

  • jobbochfirma
   Nov 22, 2012 @ 21:09:23

   De flesta skulle inte våga förrän många de känner redan gjort något liknande. Därför skulle de flesta köpa sommarstugan om de fick chansen, eftersom de känner så många som ”blivit rika” på sin sommarstuga. När det väl kommit dit kan det mycket väl vara för sent, vilket kan vara fallet i dagens bostadsmarknad.

   Många sa åt mig att det var helt fel tid att köpa när jag köpte lägenheten. Allt skulle vara mycket billigare ett år senare, eller till och med två år senare, med de fick väldigt fel. Själv trodde jag att det mycket väl kunde gå ner mer men behövde någonstans att bo. Jag har varit beredd på bostadskraschen i 10 år nu!

   Svara

 3. Micke
  Nov 23, 2012 @ 09:35:40

  Tur är inget man får, utan något man förtjänat.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: