Snart sista gratisaktierna

Nu är det dags att motta de sista akterna från aktiesparprogrammet på jobbet.

Jag ångrar på inget sätt att jag tog programmet, men det är klart, det blir inte mycket över när man ska betala förmånsskatt och vinstskatt. Det är faktiskt så att när akterna delas ut dras förmånsbeskattningen direkt från ens lön, vilket gör att ”kassan” blir ganska mycket mindre när man får mer aktier i depån.

Dessa aktier ligger också i en egen depå, enligt avtalet, så man måste även betala skatt på eventuell vinst när man säljer. Vi får se hur lång tid jag behåller aktierna efter att jag mottagit de sista. Jag vill ju egentligen inte ha några aktier utanför min KF och kanske inte några såna aktier över huvud taget.

I och med att jag mottar de sista akterna har jag inga extraordinära orsaker som håller mig kvar i företaget. Tidigare i år avskrevs ju min semesterskuld, så nu har jag liksom inga snålsaker att skylla på längre.

Men jag har mina anledningar att inte säga upp mig riktigt ännu, jag kommer att få anledning att återkomma till det.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Legendarisk
  Nov 28, 2012 @ 19:08:31

  Jag har också gått med i aktiesparporgram via jobbet. Nu är jag riktigt ny på detta område. Men vid ev. vinst när man sedan säljer, så är väl köppris det pris som aktierna har den dagen man ”får” aktierna och inte det förutbestämda värdet? För skillnaden där ska ju förmånsbeskattas.

  Svara

  • jobbochfirma
   Nov 29, 2012 @ 11:17:09

   Jag vet inte exakt hur ert program är utformat, men jag tror att vårt är ganska standard.
   År 1 köps aktier in på mitt konto, inköpskursen gäller.
   År 4 skänker företaget mig lika många aktier som jag har. Direkt när detta händer förmånsbeskattas jag för dagsvärdet på de skänkta aktierna.
   När jag säljer bestäms kapitalvinsten (om någon). Eftersom jag har köpt vid flera tillfällen blir priset ett medel av det. Alltså, i mitt fall aktiepriset för över 3 år sen och priset när jag fick gratisaktierna, jämfört med priset vid försäljning.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: