Ett bra sparklimat

Di skriver om att alla har fått det bättre i år. De syftar på ökad köpkraft men jag kom att tänka på att läget som är ger ett ganska optimalt sparläge.

För att folk i gemen ska spara räcker det inte att de har mycket pengar över när mat och boende är betalt. De måste också tro att det blir sämre tider! Dessutom måste massmedia trumpeta ut att det kan bli dåliga tider och kanske också att det inte är läge att ”investera” i boende.

Det finns en del som sparar helt galet mycket. De flesta är säkert ekonomibloggare, eller följer åtminstone ekonomibloggar. Det hade varit roligt att se några siffror på hur många de är, men att de finns där ute kan vi se i kommentarsfältet till inlägget hos Cornucopia?

I kommentarerna är det stor andel som sparar 50% av en hög lön! Men det är nog en överrepresentation av läsare på den bloggen av folk som har lite mer tvivel på samhällssystemen för framtiden.

Jag hoppas bara att det inte avskräcker folk med lite lägre inkomst från att spara, det är de som behöver det mest.

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Emil
  Dec 12, 2012 @ 02:17:48

  Jag är nog en av de med lite lägre lön(för tillfället)
  Jag är 22 år, går en utbildning/pratik, som ger mig 17000 kr,
  12500/11500 efter skatt.
  Extra inkomst är ett lån som betalas tillbaka på 1000 kr månad
  inkomst 13000 typ.
  Har utgifter på dryga 7600/7700 (hyra tv/internet el mat övrigt)

  En aktieportfölj på ganska precis 300000 med 5% direktavkastning första aktierna köptes när jag var 17-18 och iprincip allt har jag jobbat ihop själv, (50.000 från fonder som jag fåttvid födseln)
  Målet för 2013 är att spara 25% av lön för investering, utdelning återinvesteras 100%. Öka portföljens storlek med 30% samt öka utdelningen med 25%.

  Dvs, slutet av 2013 ska min portfölj ligga på 380000-390000 och för 2014 ska min utdelning vara 20000.
  Höga mål, kanske. Men fullt möjliga.

  Svara

 2. jobbochfirma
  Dec 12, 2012 @ 10:19:41

  Wow, helt enkelt wow!
  Så jäkla bra jobbat, önskar att jag hade fattat att göra så när jag var ung!

  Svara

 3. Cecilia Carlsson
  Dec 12, 2012 @ 17:50:29

  För mig är kruxet med sparande att det finns få alternativ som känns kul. Hos någon av de fyra storbankerna som investerar i kärnvapen och gud vet allt? Nja.. I fonder som man har lite koll på vad pengarna faktiskt tar vägen? Nja… Aktier i företag jag gillar? Ja, men då vill jag ju att pengarna stannar hos dem som jobbar på det företaget och inte hamnar hos mig! Hur tänker du kring sånt här?

  Svara

  • jobbochfirma
   Dec 12, 2012 @ 18:38:23

   Att investera i företag eller branscher som gör bra istället för dåligt är fint och rätt tycker jag.

   Jag förstår dock inte hur du menar med att pengarna ska stanna hos företaget? Om jag äger ett företag vill jag ju betala de som jobbar där rättvist, men vinsten ska ju gå till mig. Jag gillar att aktiebolag delar ut. Om de har fina utsikter för att bättre använda pengarna till att göra större vinst i framtiden så går det också bra.

   Bra företag gör gott för kunder, anställda och ägare, men det behöver absolut inte betyda att de sysslar med välgörenhet.

   Svara

 4. emil
  Dec 14, 2012 @ 01:21:43

  Tack, dock svårt att hitta någon att bolla idéer med i min ålder..
  Det lite längre målet är såklart miljonen, tror jag kan nå det innan jag fyller 30!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: