JoFs existensberättigande

Bloggen får i huvudsak kritik av två anledningar. Den första är att mitt sätt att berätta exakt hur det går och vad jag har ofta uppfattas som skryt. Den andra, och tydligen mest upprörande, är att moralen som jag visar upp här inte alltid är den högsta.

Båda anledningarna är rimliga att tycka illa om någon, om det är så man uppträder i verkliga livet!

Jag skulle kunna sälla mig till en massa andra bloggare och prata lite löst om sparande och lite löst om aktier och andra investeringar på ett gemytligt sätt, få medhåll från likatänkare och vara vanilj.

Vad jag själv gillar att läsa är ekonomibloggar som berättar om ALLT som har med deras personliga ekonomi att göra. Som inte döljer misstag eller rationaliserar aktieförluster. Som är ärlig med sina goda sidor och sina dåliga sidor. Som berättar utan att låtsas.

Däri, hoppas jag,  ligger styrkan i denna blogg, tillsammans med en jämn uppdateringsfrekvens, utan de tröttsamma ursäkterna för uppehåll.

Jag hoppas att ni kan uppskatta det!

Märk väl att jag inte ber er att gilla mig, bara att förstå varför bloggen finns. Jag ber er också att inte läsa om ni inte förstår syftet.

I verkliga livet är jag en väldigt snäll och medkännande människa. Det är lätt att tro att man kan gömma sig bakom anonymitet och ta glåpord och ilska med en axelryckning, men det funkar inte så för alla. Som dagbok är denna blogg väldigt viktig för mig, men det är också min enda betalning. Jag har lovat att skriva tills jag fyller 40, och jag är säker på att jag kan spotta ur mig minst 4 inlägg i veckan fram till dess, men om huggen i kommentarsfälten tar för hårt kommer jag att stänga av bloggen och bara skriva för mig själv.

27 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Micke
  Dec 20, 2012 @ 09:56:38

  Tråkigt att det finns personer som får dig att tänka så här. Skulle vara riktigt tråkigt om du slutade blogga. Denna blogg är den första jag går in på när jag ska läsa de bloggar som jag följer. Dels för att det är kul att ta del av din resa, dels för att den är väldigt inspirerade.

  Med andra ord: Du har mitt stöd varje fall!

  Svara

 2. Per Penning
  Dec 20, 2012 @ 10:35:52

  Kommentarer är alltid en risk. Men om du, likt mig, skriver för din egen skull i första hand så blir det inget bekymmer.

  Svara

 3. Adam
  Dec 20, 2012 @ 11:08:06

  ”Som inte döljer misstag eller rationaliserar aktieförluster. Som är ärlig med sina goda sidor och sina dåliga sidor. ”

  Du vet hur det fungerar i verkliga livet – om det går bra och någon är (för) framgångsrik kommer det alltid att grymtas och talas bakom ryggen på denna person. Om det däremot går dåligt så är det ok tycks det vara, och ju sämre det går desto fler sympatier får vederbörande.
  Så det finns ju onekligen en anledning till varför vissa ämnesområden undviks i fikarummet…….

  Att sen de flesta läsare är vana, ja uppfödda, med det vanliga PK-sättet att skriva och formulera sig uppmuntrar ju inte direkt till att formulera sig på ett direkt sätt som du gör.

  Svara

 4. Cavatus
  Dec 20, 2012 @ 11:53:46

  Bra jobbat med din öpenhjärtiga blogg! Det är dess styrka!

  Svara

 5. Cesar Sierra
  Dec 20, 2012 @ 12:08:37

  Diggar din stil. Kör på. God jul!

  Svara

 6. Lundaluppen
  Dec 20, 2012 @ 12:16:00

  Håller med Cavatus, det är öppenhjärtigheten som ger bloggen dess unika ton och läsvärdhet. Att du är öppen även med mindre smickrande etiska beslut höjer värdet på bloggen för läsaren även om jag har kritiserat dig.

  Svara

 7. Johan
  Dec 20, 2012 @ 12:30:32

  Jag gillar verkligen bloggen, jag läser alla dina inlägg och diggar den approach du har!

  Svara

 8. Christoffer
  Dec 20, 2012 @ 12:35:01

  Du bedriver en bra blogg. Fortsätt i samma anda.

  Personer som är så avundsjuka att de inte kan berömma andras framgång borde hålla sin åsikt för sig själva.

  God jul!

  Svara

 9. Baltazar
  Dec 20, 2012 @ 15:29:08

  Din blogg är den enda jag prenumererar på. Du gör som du vill såklart men jag uppskattar mycket att få ta del av dina framgångar och misstag.

  You go girl! 😉

  Svara

 10. Patric
  Dec 20, 2012 @ 15:53:56

  Fortsätt skriva !!!

  Svara

 11. Peter
  Dec 20, 2012 @ 20:55:10

  Du ska verkligen inte sluta skriva, du gör ett superjobb med det som du skriver och jag gillar verkligen detaljrikedomen

  Svara

 12. Niklas
  Dec 21, 2012 @ 04:39:18

  Gillar verkligen din blogg. Fortsätt på samma sätt.

  Svara

 13. Spartacus
  Dec 21, 2012 @ 09:13:17

  Kör på. Bloggen har definitivt ett existensberättigande så länge du känner att du får ut något av skrivandet. Intressant att följa din resa också.

  Svara

 14. Frank
  Dec 21, 2012 @ 09:48:39

  Kritik tär men vi är många som verkligen gillar din blogg och det du skriver. Kör på!

  Svara

 15. mycketfriareliv
  Dec 21, 2012 @ 14:23:50

  Kör på öppenheten i ämnet är det som gör bloggen intressant. du och flera av dem som kommenterat här är bland dem som inspirera mig.

  Svara

 16. Anna
  Dec 22, 2012 @ 09:45:46

  Och jag är en av dem som kritiserat, men också gett dig uppskattning när det går bra. Jag gillar ärlighet och framgång av eget arbete, vilket jag tycker du lyckats bra med. För mig är ärlighet att man säger vad man tycker och ger både ris och ros. Konstruktiv sådan givetvis och inte bara en massa påhopp. Uppskattar din blogg mycket och hoppas du fortsätter länge till.

  Svara

 17. Turben
  Dec 27, 2012 @ 00:14:33

  Hej
  En fråga bara då jag inte hittade någon information om ämnet på internet.
  Jag har enskild firma och har läst att man kan pensionsspara likt ett IPS genom firman. Kan man dra av det både privat om man gör en insättning till sin privata IPS och genom firman?

  Om inte, vilket lönar sig bäst? Privat eller med firman?
  Jag ligger precis över brytgränsen för statlig inkomstskatten i år.

  Tacksam för snabbt svar

  Svara

  • jobbochfirma
   Dec 27, 2012 @ 09:53:54

   Hej Turben
   Jag vet inte hur man räknar ut hur mycket man får dra av via enskilda firman, men om du ligger just över brytgränsen för statlig skatt är svaret mycket enkelt. Betala in det du skulle betalat i statlig skatt, upp till 12 000.

   Om man inte vill hålla på med att gömma pengar för sig själv så finns det ingen mening med att föra över pengar som inte utsätts för statlig skatt.

   Nästa steg är att starta AB. Gör det före årsskiftet så kan du ta ut skattebillig utdelning redan nästa år.

   Svara

 18. Turben
  Dec 27, 2012 @ 22:19:07

  Tack för svaret!
  Det var ju just det med hur man gjorde för att gå från enskild firma till AB.
  Verkade lite krångligt tycker jag.

  Svara

  • jobbochfirma
   Dec 30, 2012 @ 01:24:33

   Då förstår jag dilemmat. Det måste löna sig att betala in IPS direkt från firman, men jag vet inte hur det går till. Tala med skatteupplysningen om du inte hittar informationen.

   Gå från enskild till AB är bara krångligt om du ska föra över tillgångar. Jag kommer ihåg att vi hade den diskussionen. Annars är det bara att starta AB och sedan lägga ner EF. I långa loppet tjänar du mycket på det, särskilt om du ska fortsätta vara anställd.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: