Företagsmålen för 2012 och 2013

Så här såg målen ut för 2012 (se inlägg):

 • Sparmålet för 2012 är 200 000
  – Precis uppnått
 • Försäljningsmålet är 350 000 för mitt eget AB
  – Nära, 345 000 slutade det på
 • Försäljningsmålet är 1 000 000 för handelsbolaget
  – Troligen ganska nära målet, men inte uppnått

2013 kommer att bli ett helt annorlunda år, där det vanliga sparandet inte kommer att vara så lätt att sätta ett finger på eftersom jag inte är anställd eller tar ut någon lön av företagen. Jag tror inte jag sätter något mål för sparandet. En ny firma har tillkommit så det blir ett viktigt mål för den. För de andra bolagen sätter jag en försiktig ökning.

Mål för 2013:

 • Försäljningsmålet för mitt eget AB är 400 000
 • Försäljningen i HB ska rimligtvis bli 750 000, varav 500 000 via e-butiken.
 • Försäljningen i mitt och frugans AB ska bli 900 000

För första gången betyder målen inte bara vad jag vill att de ska vara, utan vad de måste vara för att jag ska ha någon anledning att fortsätta att anställa mig själv.

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Legendarisk
  Jan 07, 2013 @ 19:55:03

  Alltid lika roligt att ta del av andras mål :).

  Spännande att du har satt upp mål för huruvida du kommer köra på den egna bannan eller inte. Då har du ju verkligen något att kämpa mot.

  Svara

 2. Fredrik
  Jan 07, 2013 @ 21:35:23

  Ja intressant att se, speciellt intressant att se hur mycket man måste dra in för att få ut en hyfsad acceptabel lön. Nu har ju skatten sänkts (?) men jag höftar till att drygt 2/3 går väl fortfarande direkt i skatter och avgifter, eller har jag fel månntro.

  Svara

  • jobbochfirma
   Jan 07, 2013 @ 21:53:45

   Här finns ju många fällor och frågetecken.
   Dels måste vi ta reda på hur omsättningen står i relation till överskottet. Jag handlar ju i huvudsak med saker på mellan 15 och 60% marginal, resten är ju kostnader för inköp. Säljer man sin tid klarar man sig på lägre omsättning.
   Man kan alltså inte generellt säga vilken omsättning man måste ha, utan att veta hur företaget tjänar pengar.

   Skatten som nu sänks (bolagsskatten) påverkar bara den del som är kvar efter man tagit ut lön, vilket gör att det finns lite mer kvar att ta ut som utdelning, om man vill göra det. Om man tar allt överskott som lön så är det arbetsgivaravgifter, kommunalskatt och eventuellt statlig skatt som avgör hur mycket man får kvar.

   Kanske borde skriva ett inlägg om detta.

   Svara

 3. Fredrik
  Jan 07, 2013 @ 21:37:20

  En annan tanke, om man ska mjukstarta ett företag gör man ju gärna det med enskild firma men då läggs inkomsten ovanpå den ordinarie. Ett AB är väl enklare att buffra upp pengar i, om man vill bygga en kapitalbuffert? Det är ju mycket enklare med AB nu gissar jag. Lycka till.

  Svara

  • jobbochfirma
   Jan 07, 2013 @ 21:57:57

   Nu när det är så lätt att starta och driva AB skulle jag nästan vilja säga tvärt om, att det är viktigt att det är AB när man har det som sidoverksamhet, eftersom man då kan styra över hur man gör uttaget.

   Om man har hyfsad jämn intjäning (typ tjänsteföretag) har man troligen inte så stor fördel av AB istället för EF, då ska man ju ändå ta ut det mesta i lön. I och för sig är den skattebilliga utdelningen ganska attraktiv, särskilt när man har maxat lönen (under statlig skatt).

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: