Min aktiehistoria

När jag var barn spelade jag väldigt ofta ett spel som hette Kapital, vilket är ett helt vanligt sällskapsspel om aktier. Jag lade dock inte så mycket tankar på vad aktier var, mer på att försöka vinna spelet. Utdelningar, kursfall och kapitalskatt var dock något som jag ordade tidigt.

Någon gång i tolvårsåldern lade jag märke till aktiesidan i lokaltidningen, och frågade min far hur börsen fungerar. Jag kommer inte ihåg hur han förklarade det, men i mitt huvud var börsen ett ställe där man kunde skapa gratis pengar och därför väldigt lockande. Pappa sa att det fanns något som hette Aktie-SM, som jag kunde prova på om jag ville offra 20 kronor, eller vad det kostade då. När det var dags att skicka in aktiefördelningen visste jag fortfarande lika lite och jag tog de namnen jag tyckte såg fina ut.

Det ledde inte direkt till att jag lärde mig något om börsen, jag var inte bra på att skaffa information själv och fick ingen hjälp, men jag hade ändå tur och vann Conturafonden, på en utlottning, till ett värde av 50 kronor. Glad blev jag, men det var inte ens särskilt mycket pengar för en tolvåring i mitten på 80-talet, så jag lät dem stå kvar på fondkontot och glömde så småningom bort dem.

När IT-boomen var som hetast i slutet på 90-talet var fondandelarna värda över 1000 kronor, vilket gjorde att jag fick intresse för börsen igen. Fattig student som jag var hade jag inte mycket att satsa, men min skräck att stå utanför när ”alla andra” blir rika gjorde att jag ändå sparade ihop ca. 10 000 och hoppade på första bästa IT-bubbla och siktade mot himlen. Fortfarande nästan helt utan att förstå vad börsen är. Under denna tid formulerade jag dock min aktiehandel som ett lottinköp, så när bubblan sprack och mitt största innehav gick i konkurs så blev jag inte knäckt för det. Däremot försvann mitt intresse för aktiehandel ganska mycket.

Sedan dröjde det ända till 2007 innan jag åter började intressera mig för ekonomi och i viss mån börsen. Jag började läsa ekonomibloggar och insåg hur dålig jag var på att spara. Ju mer jag läste desto mer insåg jag att det lilla jag hade sparat inte alls hörde hemma i dyra fonder. Samtidigt fick jag en annan förståelse för vad aktier egentligen är och på vilket sätt jag skulle känna mig bekväm att satsa denna gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: