Miljonärens efterlängtade inlägg

Jag tänkte analysera min gamla idols senaste, och väldigt efterlängtade, inlägg.

Jag har skrivit ett referat av varje stycke, följt av mina egna kommentarer i kursiv stil.

Han inleder med att säga att det är över 6 år sedan han skrev sitt första inlägg, varpå han repeterar sina ekonomiska mål. De var/är alltså första miljonen inom 5 år (före 30 års ålder), 3 miljoner före 35 och 10 miljoner före 40.

Precis som han skrivit tidigare måste det till något som ger bättre utväxling mellan 35 och 40, men har man väl börjat tänka rätt så är det inte otroligt att såna möjligheter presenterar sig.

Sen beskriver han att han fick ett infall att skriva och lämna en rapport men att han troligen inte kommer att börja blogga regelbundet igen.

Denna ”rapport” innehåller de viktigaste ekonomiska talen men jag tycker att det hade varit trevligt att se en riktig ”månadsrapport” i den formen han brukade redovisa dem. Hans rapport ligger även till grund för min, vilken jag startade ett år innan jag började blogga.  Jag behöver väl inte ens säga att jag vill att han ska börja blogga igen…

Miljonären säger att han är lika motiverad som tidigare men att de mest extrema spartrixen är bortlagda.

Det både gläder mig och inte. Hans gränslösa snålande gav mycket krydda åt bloggen och gjorde honom intressant och unik. Men samtidigt är jag glad att killen har hittat ett långsiktigt hållbart sätt att spara, utan maniska inslag.

Han är snart 32 och hans nettoförmögenhet är 2,6 miljoner med hans sätt att räkna. Portföljen består i ett fåtal aktier och fonder.

Han blev alltså miljonär i september 2009 och har nu 2,6 miljoner. Jag får det då till att nettoökningen är 1 537 000 på 40 månader och således över 38 000 i månaden! Det är ganska fantastiskt och jag skulle gärna vilja ha en redogörelse för hur han fixat det. Hans sätt att räkna är i stort sett samma som mitt, inklusive boende. 

Han har flyttat isär från tjejen och bor i en lägenhet som han köpte för 1,9 miljoner hösten 2012. Miljonären berättar att hans bolån är på 900 papp och att han har 100 tuss på sparkontot.

Här är jag lite förvånad över att han köpte en så dyr lägenhet, den förra var väldigt lågt värderad. Men också att han över huvud taget vågade köpa nu, men å andra sidan hade han kanske inte så mycket val. Skulle förresten vara roligt att veta hur mycket han fick för den gamla, eftersom det var ett evigt tjat i kommentarsfältet när han emellanåt uppvärderade lägenheten. Han nämner också att de som sa att han skulle bli ensam och olycklig delvis fick rätt. Han syftar här på alla elaka kommentarer som brukade förpesta bloggen. Kommentarer från människor som inte tål att folk lever utanför normen och har andra mål. Han säger inte om han är olycklig, bara att han är singel, men det hänger inte ihop i min värld.

Han tjänar numera 28 000 efter skatt och sparar 22 000. Han berättar om sin strategi, hur han har köpt aktier och fonder för allt under ett par år men nu växlar över till räntesparande. Strategin visar också att han ska sälja hälften av innehaven om börsen stiger med 10% under 2013 och sälja allt om den stiger med 20%.

Kul att lönen har gått upp så pass mycket, han tjänade inte alls särskilt mycket när han började blogga. 78% sparande är helt makalöst och jag kan inte förstå hur han klarar det, trots att jag läst varenda inlägg i hans blogg. När nu lönen är så pass bra också blir det duktigt mycket pengar. Om detta stämmer lever han alltså på 72 000 kronor per år, vilket skulle kunna täckas av kapitalinkomster (5% efter skatt) från 1 440 000 kronor. Med det sättet att räkna är han redan ekonomiskt oberoende.

Det är bra att han har uttalade strategier, det hjälper en att inte svänga fram och tillbaka. Att sluta köpa nu gör mig dock konfunderad. Jag trodde ju att bolagen är ganska lågt värderade fortfarande. 

Sist resonerar han om det stora målet, 10 miljoner kronor före 40, och att han lätt skulle klara målet för 35 (3 miljoner) bara genom ränta, men att han måste ha lite mer utväxling om han ska nå 10 inom så relativt kort tid.

Han resonerar givetvis helt riktigt med att han måste ha utväxling, men det skulle vara trevligt att veta om det finns alternativa strategier. Nu verkar allt vara uppbyggt på att han åter ska kunna tajma marknaden och göra ännu ett fantastiskt insteg efter en större eller mindre börskrasch. I långa loppet tror jag stenhårt att det kommer att lyckas, men han måste ha mycket flyt om det ska hinna betala sig innan 40. Han nämner ingenting om företagande. Han hade ett företag tidigare och jag antar att han, liksom jag, har insett vilket fin utväxling man kan få om man driver eget. 

Tack för uppdateringen Miljonären!

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Bostadstankar
  Jan 16, 2013 @ 11:34:09

  Hej! Tack för en bra blogg.
  Kan du utveckla ditt argument nedan?
  ”Här är jag lite förvånad över att han köpte en så dyr lägenhet, den förra var väldigt lågt värderad. Men också att han över huvud taget vågade köpa nu…”

  Jag går själv i bostadstankar. Med tanke på låg ränta och skärpta regler kring villkor för bostadslån borde det vara ett bra tillfälle att köpa nu. Rädsla öppnar upp för möjligheter. Visst priset ligger högt, men det måste gå att ”stockpicka” lägenheter också i Stockholm innerstad som har ett bra ingångspris och läge? En lägenhet som ligger i innerstaden har en lägre månadsavgift och ger då ett bättre kassaflöde till sparande. Visst insatsen är högre men det har Miljönaren tillgångar till, liksom kassaflöde för att betala räntan som han kan binda. Nu vet vi iofs inte var han köpt lägenheten.

  Fortsätt blogga, dina tankar är alltid intressanta att läsa om.

  /Bostadstankar

  Svara

 2. jobbochfirma
  Jan 17, 2013 @ 14:05:30

  Jag kanske borde skrivit att boende inte bara handlar om investeringar och att man oftast inte har något val eller möjlighet att tajma marknaden.

  Jag tyckte bara att det stämde dåligt med den ”gamle” miljonären att hans nya singelboende var så dyrt.

  Låg ränta och skärpta regler är väl två motverkande faktorer som jag ser det.
  Låg ränta driver upp priser och skärpta regler (högre kontantinsats mm) driver ned priser, så du får nog utveckla ditt resonemang.

  Självklart är det större chans att göra en bra affär om man väljer omsorgsfullt bland lägenheter. ”Bra” ingångspris är dock relativt. Jag tror man måste vara beredd att bli fattigare på pappret om man köper nu. Har dock full respekt för att man är mer eller mindre tvungen.

  Att miljonären skulle köpa dyrare bara för att han KAN stämmer inte med hans (och mina) värderingar.

  Svara

 3. Utdelningar
  Jan 18, 2013 @ 08:51:48

  Härligt att miljonären har lämnat avtryck igen. Det var ett tag sedan sist.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: