5 skäl till att jag aldrig blir ekonomiskt oberoende

Läste ett ärligt och tänkvärt inlägg på en blogg jag följer:
http://milstolpe.blogspot.se/2013/01/6-skal-till-att-jag-aldrig-kommer-bli.html

Jag tror att Ekonomisk Vishet har slagit huvudet på spiken och talar för väldigt många människor i Sverige idag. De flesta har alldeles för mycket uppdämda ”behov” för att någonsin kunna ta sig ur hamsterhjulet och nå ett relativt oberoende i sitt ekonomiska liv.

Själv tror jag alldeles säkert att jag kommer att bli ekonomiskt oberoende långt innan pensionen, men precis som alla andra måste jag slåss mot vissa ”vill ha”.

Här kommer 5 saker som skulle kunna stå i vägen för mitt ekonomiska oberoende:

1. Jag vill ha barn. Det kommer att skapa massor med direkta och indirekta kostnader, men kommer också att påverka vår intjäning negativt.

2. Jag vill bo i ett fantastiskt hus. Lyxprylar suktar jag inte efter, jag tycker inte om att resa så mycket eller äta ute, men jag vill så småningom bo i ett stort och modernt hus.

3. Det är ganska osannolikt att jag kommer att göra karriär, så en större inkomst måste komma från företagande, vilket givetvis kan misslyckas.

4. Min fru förstår inte riktigt sparsamt leverne. Jag bearbetar henne och hon vill gärna bli ekonomiskt oberoende, men hon har en väldigt stor ryggsäck av frikostigt spenderande bakom sig.

5. Mitt risktagande blir större och större. Även om jag tidigare har varit ganska försiktig har jag nu köpt ett företag och ett sommarhus, vilket jag nu renoverar till hög kostnad. Mycket kan gå fel.

9 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ekonomen
  Jan 25, 2013 @ 17:06:33

  Ja, att bli HELT ekonomiskt oberoende är svårare med familj. Jag har både barn och hus men för min del innebär ekonomiskt oberoende att jag kan vara ledig från jobbet ett år utan att ansöka om a-kassa. Att kunna flytta dit jag vill, att inte behöva oroa mig för sjukdom och olyckor, att kunna reparera halva huset kontant om det behövs….Men visst vore det skönt att inte behöva jobba alls.

  Barnen påverkar faktiskt inte SÅ mycket, beroende på vad man har för föräldraersättning från jobbet. Och de behöver inte kosta så mycket i början heller, inte förrän de blir tonåringar och kräver märkeskläder, om man inte har lyckats uppfostra dem lite ekonomiskt.

  Och det är värt det, i alla fall på barnfronten, att offra en del ekonomi. Och hus känns också värt för vår del, det ger en frihetskänsla för mig varje dag att titta ut över vår fruktträdgård, att kunna grilla när jag vill, tvätta mitt i natten och slippa störas av grannarnas musik. Att kunna ha en pool i trädgården och att odla grönsaker.

  Ägnade kvällen igår åt att lyssna på Kiyosaki, han har väl barn? Jag tror på ditt företagande, önskar att jag också kunde/vågade men mina ”assets” får bli aktier än så länge.

  Svara

  • jobbochfirma
   Jan 28, 2013 @ 23:57:09

   Visst är ekonomiskt oberoende en definitionsfråga och visst går det att komma dit även med barn. Dock kan jag inte blunda för att det innebär kostnader.

   Svara

 2. Auri Sacra Fames
  Jan 25, 2013 @ 19:32:44

  Hej Jobb och Firma!
  Får börja med att tacka för länken från din sida, känns lite konstigt med så hög aktivitet här när man skriver lite om motsatsen till vad många ekonomibloggar eftersträvar.

  Tyvärr är det ju en sanning att nuvarande utgångsläge inte ser så ljust ut för ekonomiskt oberoende för min del men jag ger inte upp min strävan efter en bättre ekonomi! Detta året ser bättre ut än förra och vi får se vad framtiden har att bjuda på =)

  Svara

  • jobbochfirma
   Jan 28, 2013 @ 23:59:42

   Tack för ett tänkvärt inlägg!
   Vi ekonomibloggare måste hålla våra sinnen öppna och inse både att livet handlar om mer än ekonomi och att vi måste förstå våra åtaganden och våra ”vill”.

   Svara

 3. Daniel
  Jan 26, 2013 @ 01:14:39

  Välkommen i klubben! 🙂

  Svara

 4. Besser
  Jan 26, 2013 @ 19:27:14

  Några tröstens ord….
  Det är inte så omöjligt som det ser ut, men det tar några år.
  Om man har en allmän sparsamhet så kan man leva ganska gott med både barn och hus under många år och ändå bli ekonomiskt oberoende.
  Det som är det verkliga lyftet är när sista (yngsta?) barnet flyttat hemifrån.
  Då har man plötsligt mycket mindre kostnader och om man sparar mellanskillnaden under de följande 10 åren så är man med stor sannolikhet ekonomiskt oberoende under resten av livstiden.
  Som sagt, man kan leva ganska gott även under tiden, och ändå ha framtiden tryggad om man bara är ”ekonomiskt medveten”.
  Det gäller alltså att se till att barnen står på egna ben så snart som möjligt.
  Besser

  Svara

  • jobbochfirma
   Jan 29, 2013 @ 00:03:46

   Tack Besser, men jag måste ifrågasätta lite i din kommentar.
   Du säger i princip att det går jättebra att gå ut i öknen bärandes på en sten, och att det blir så mycket lättare när man sedan släpper stenen (efter typ 20 år).
   Men jag förstår vad du vill säga och ekonomi är inte allt, även om det är nästan allt i denna blogg.

   Svara

   • aktiemamma
    Apr 07, 2013 @ 20:00:17

    För mig har barn gjort mig och min sambo mer målmedvetna och båda har ökade inkomster. Jag fick ett rejält lönepåslag efter mitt första barn – kanske bara gäller kvinnor. Det som kostar är vab och föräldraledigt. Prylar får man ofta och begagnat är bäst eftersom det innehåller färre gifter. Större och säkrare bil vill man kanske men det behöver inte vara så dyrt. Boende är väl största problemet. Vi flyttade från sthlm.

 5. jobbochfirma
  Apr 08, 2013 @ 21:28:17

  Det gör mig väldigt glad att du anser att kvinnor kan tjäna mer när de blir mammor! Det talar lite emot allmänna opinionen och jag är inte övertygad om vad du säger, men det skulle vara bra om det var sant!
  Vi ska nog också flytta från Stockholm så småningom, men det är lite oklart om det funkar med frugans karriär och mina företag.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: