Större frihet, mer tid

Mycket händer när man får lite mer tid att planera själv. Jag styr nu mina dagar nästan helt som jag vill, men hur ska jag kunna maximera nyttan av det?

En sak jag bara måste prova är ”polyfasisk sömn”, alltså att sova mer än en gång per dygn och på så sätt få lite effektivare, och därmed kortare, total sömn.

Det finns många varianter, läs mer den som vill: http://en.wikipedia.org/wiki/Polyphasic_sleep

För att inte vara för extrem vill jag prova den där man sover 4,5 timmar på natten och sedan tar två tupplurar, fördelat jämnt på resten av dygnet.

Jag skissar lite lätt på en modell där jag stiger upp 0730, vilket innebär att jag måste lägga mig klockan 0300. Men då innebär det att min tupplur bör ligg runt 1400. Hade nog varit bättre om den kunde ligga lite tidigare, direkt efter lunchen. Den andra tuppluren skulle komma lite väl sent också, typ 2030. Där hade varit bättre om det kom antingen direkt efter middagen eller till och med ännu tidigare. Jag vill helst styra det så att jag inte tupplurar när frugan är hemma och vill umgås.

En annan väg skulle vara att stiga upp mycket tidigare, för att kunna lägga tupplurarna ungefär så som jag vill ha dem. Hade ju varit underbart att se solen gå upp och se folk gå till jobbet, men jag tror inte att jag pallar det. Jag är hemskt morgontrött och i gengäld är jag en riktigt kreativ nattuggla som får mycket gjort efter midnatt.

Är det någon annan här som har provat? Jag har surfat runt lite på bloggar och sånt och ser att misslyckandefrekvensen är väldigt hög.

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Gustav
  Feb 03, 2013 @ 09:48:47

  En annan idé:
  Dygnets 24h kan delas upp i 8h sömn, 8h jobb och 8h övrigt på en höft. Behöver man verkligen 8h övrigt? Om man tidigarelägger nattens start och slut tre timmar varje dag så att dygnet bara blir 21h så har man på en vecka klämt in en dag extra. Om man planerar att spendera tid med familjen eller har ett jobb med fasta arbetstider så går dock inte detta.

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 03, 2013 @ 10:35:22

   Förstår inte någon del av din kommentar är jag rädd.

   Behöver man verkligen 8h jobb?

   Svara

   • Olle Qvarnström
    Feb 24, 2013 @ 23:17:03

    Jag tror Gustav menade att man inte behöver 8 timmar ”övrigt” varje dag. Att man således kan ”skjuta” dygnet rullande så att dygnet om sagt får 21h istället för 24h. Vilket då innebär att dom där 3 timmarna övrigt som du ”tar bort” dagligen, inträffar i en klump och således blir till en ”extra dag”.

    Jag vet dock inte hur det skulle fungera i praktiken, behöver göra en excel för att se hur klockslagen skulle bli osv. Men idén är grym!

 2. Slut på pengar
  Feb 03, 2013 @ 20:24:43

  Läste om en kille på Gotland som skulle göra just detta. Det var lite jobbigt för honom att komma in i rätt tempo, han hade hållit på i 3 veckor utan att komma in i riktigt.
  Så ett tips är att kanske testa detta på semestern så att inte jobb och privatliv slipper ta de stora smällarna =)

  Svara

 3. Per Penning
  Feb 03, 2013 @ 23:19:05

  Jag tror inte alls på det. Hellre då Robin Sharmas tes att lägga sig före 22 och stiga upp före 5. Mycket kan hinnas med i ottan. 🙂

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: