Orange kuvert

Nu har även jag fått det ljusröda kuvertet. Dock blir det mindre och mindre intressant ju mer involverad jag blir i företagande och investeringar.

Årets totala pensionsrätter är ju lite intressant, så även den totala pengapåsen med ens namn på.

Mer intressant är kanske prognosen för den allmänna pensionen. Inte för att siffrorna är särskilt tillförlitliga, utan för att man tydligt ser skillnaden med att jobba några år extra.

För mig pekar det just nu på 12 500 per månad vid 61 års ålder, 16 100 vid 65 och 20 000 vid 68, en ofantlig skillnad. Men allt det är meningslöst eftersom det inte finns en chans att jag kommer att vara anställd så länge. Åtminstone inte där jag är nu.

Jag tror likaledes att jag kommer att täcka upp med någon annan slags inkomst, från företagande eller investeringar.

En rolig parentes är hur upprörda folk blir för att ”pensionsåldern” höjs. Ordet satte jag inom citationstecken eftersom man fortfarande får börja ta ut pension från 61, bara att det nya förslaget är att man kan inte kan bli tvingad i pension före 67.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Olle Qvarnström
  Feb 27, 2013 @ 13:21:17

  Min dröm är att jobba hårt så länge jag kan, och sedan ta något ”mysjobb” där man kanske kan arbeta som hjälplärare eller något liknande. Att göra någon bra insats och samtidigt få lite betalt. Alltså inte mycket, bara tillräckligt för att det tillsammans med pensionen ska ge möjligheten till ett fortsatt rikt liv!

  Svara

 2. jobbochfirma
  Feb 27, 2013 @ 16:01:47

  Låter väldigt sunt och bra! Det är inte fel att jobba hårt och länge om man trivs med sitt jobb och inte försummar övriga livet.

  Svara

 3. Fredrik
  Feb 27, 2013 @ 17:46:26

  Tycker det själv är lite tragiskt det här med prognoserna som man får gjorda av staten, som förutsäger ens liv utan att man bett om det. Hade man beställt dem av ett bolag hade det kanske kunna kännas annorlunda? Låser det inte folk i sina strävanden och känna sig underlägsna eller blir man väckt av det här och sätter i gång något bättre? Vi nästan föds in i rollen som anställda, borde man inte med automatik få ett enskilt bolag registrerat i samma stund man får personnumret på BB och lära sig momsredovisning på dagis.

  Svara

  • jobbochfirma
   Mar 01, 2013 @ 12:32:40

   Först och främst tycker jag att det är bra att de tvingar folk att se sanningen de försöker blunda för. Det är viktigare att de ser sanningen än att det känns bra.

   Visst borde det läras ut mer om hur det går till att driva företag, men det behöver inte bli enklare att starta än det är nu. Det är väääldigt lätt att starta både enskild firma, handelsbolag och aktiebolag.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: