Är din bostad en tillgång?

Mitt svar till detta inlägg och dess kommentarer:

Många av dessa missuppfattningar grundas i ”Rich dad, Poor dad”, där Kiyosaki menar att ditt eget boende inte kan räknas som en tillgång utan som en kostnad och risk.

MEN, det folk inte fattar är att samtidigt som det är ett väldigt bra sätt att tänka, för att skaffa sig riktiga investeringar, så är det är inte ett bra sätt att faktiskt göra sina räkenskaper (balansrapporten).

Man kommer att ta felaktiga beslut om man säger att ett övervärde i boendet inte är värt något. Då skulle det alltid vara en dålig affär att köpa sitt boende och till och med att amortera av lånet på eget boende.

Sensmoralen i boken är att du ska göra riktiga investeringar om du vill bli rik, inte bara bo dig rik. Men när du gör ditt bokslut är det helt självklart att du tar med värdet på huset och sommarstugan, precis som varje företag tar med fastigheter, maskiner och sånt i sin balansrapport.

Själv gör jag en lite förenklad variant, eftersom inte heller jag vill blåsa upp värdet bara för att grannen sålt dyrt. Därför använder jag inköpspriset plus eventuella investeringar i bostaden för att redovisa nettoförmögenheten. Eventuellt övervärde syns inte förrän jag säljer.

Bilar och saker räknar jag däremot aldrig med, mest som en markering att värdetappet är så stort. Skulle vi börja köpa bilar för över 100′ kanske man skulle kunna ta med dem, tillsammans med en nedskrivningsplan, men det känns inte så intressant.

——————————————————————-

Min bostadsrätt är värderad till drygt 1,8 M, med ett lån på 1,3.
Jag och frugan äger ett sommarhus värderat till 1M, obelånat.
Frugan har mer än en halv miljon på banken och jag har drygt 400′.
Enligt mitt sätt att räkna har vi ett netto på drygt 2M, men enligt deras sätt att räkna skulle vi ligga på minus, om jag har förstått det rätt.

Jag är inte säker på hur man räknar lånet på tillgången om man inte får räkna tillgången, men jag antar att man enligt deras sätt att se det bara räknar lånet. Det i sin tur gör att om jag sålde lägenheten och flyttade till hyresrätt skulle jag få högre kostnader men bli 1,8M rikare över en dag.

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Oskar
  Mar 12, 2013 @ 16:34:21

  Jag tar med min bostad som tillgång då jag har valt att amortera ner lånet istället för räntebärande placeringar. Som jag ser det är detta en tillgång som genererar billigt boende alltså jag har inga lån vilket sparar mig 5 000 kr i månaden och det är avkstningen på den investeringen.

  Tar även med bilarna med en aggresiv avskrivningsplan (20% per år) detta är främst för att det annars ser konstigt ut i sammanställningarna när man har köpt en ny bil vilket urholkar tillgångarna i ett slag och jag menar då inte att en bil är en investering men snarare att rent ‘kassaflöde’ blir felaktigt då bilen ju alltid har ett försäljningsvärde. Det är ju dessutom med bilar precis som med hus att de går att belåna och betala ränta något som jag inte har gjort de senaste 10 åren trots att familjen har 2 riktigt hyfsade bilar.

  Svara

  • jobbochfirma
   Mar 12, 2013 @ 16:44:01

   Du har ett väldigt affärsmässigt redovisningssätt Oskar, bra jobbat!

   Du gör som jag menade, men mer exakt och riktigt.

   Har du någon egen blogg ännu? Jag tror det skulle tillföra en hel del för privatekonomibloggarna.

   Svara

   • Oskar
    Mar 14, 2013 @ 11:40:48

    🙂 Ingen egen blogg, skulle önska att jag hade tid med det men med ett (mer än) heltidsjobb och två små killar hemma som kräver en hel del så finns det helt enkelt inte tid…har dock gästbloggat några gånger så om du skulle vara intresserad av att ta in ett inlägg någon gång skulle jag vara intresserad av att skriva på något ämne..

   • jobbochfirma
    Mar 14, 2013 @ 15:58:38

    Åh, du är välkommen med ett gästinlägg när som helst!

    Du får välja ämne, men om du vill får du gärna börja med en översikt av din ekonomi och hur du hamnat där, vilka val du gjort och så vidare.

   • Oskar
    Mar 15, 2013 @ 14:56:44

    Har du en mail adress där vi kan ha kontakt?

   • jobbochfirma
    Mar 15, 2013 @ 15:05:55

    jobbochfirma-snabel-a-hotmail.se

 2. Erik
  Mar 12, 2013 @ 17:54:02

  ”Enligt mitt sätt att räkna har vi ett netto på drygt 2M, men enligt deras sätt att räkna skulle vi ligga på minus, om jag har förstått det rätt.”

  Låter mer som egen kognitiv dissonans än en diskussion? Klart det är jobbigt att höra ”deras sätt att räkna” om du ligger på minus? Bättre med ditt sätt att räkna.

  Svara

  • jobbochfirma
   Mar 12, 2013 @ 17:59:45

   Det har inget att göra med vad som är jobbigt, jag har ingen glädje av att känna mig rikare än jag är!

   Har du förstått något av diskussionen undrar jag?

   Läs igenom Oskars kommentar, den träffar huvudet på spiken.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: