Hjälp mig med mitt viktigaste blogginlägg

När man läser böcker och bloggar, och lyssnar på podcast om sparande och investerande är det så lätt att bli motiverad att jobba för en framtid med ekonomiskt oberoende. Men hur gör man när man har fått någon att lyssna som ännu inte är helt övertygad, att öka sparandet, göra en budget och investera?

Jag har ett gyllene läge nu att förändra min familjs framtid. Jag har fått en chans att likt ett föredrag visa hur vi ska kunna nå ekonomisk frihet.

Min fru är inte slösaktig men inte heller duktig på att spara. Vi har pratat mycket om privatekonomi och hon är gärna med på det men måste ha en tydlig plan för att verkligen kunna se hur vi ska nå total frihet.

Jag vill att vi ska stå lika enade som http://agamintid.blogspot.se/ verkar göra.

Nu behöver jag er läsares hjälp, och i synnerhet ni som har egna bloggar!

Vi fajtas mot att skaffa hus och att resa mycket.

Hur motiverar jag henne att vi ska spara mer och när och hur når vi den magiska gränsen för ekonomisk frihet?

(jag förstår att frågan är lite svävande, så ni är fria att tolka den som ni vill)

28 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Paul
  Mar 18, 2013 @ 16:37:32

  Säg att alla pengar som ges som utdelning ska ni konsumera upp, tex på resor, inköp av städning, hemleverans av matkassar, speciella tjejkvällar för henne och hennes vänninor på spa, kanske en remake hemma med en proffesionell gör-om-hemma, ett nytt urgulligt baby-rum helt i rosa och under sommarmånaderna hyra sommarhus där ni kan gå och känna gräset under fötterna.
  Och nästa år är det lika mycket pengar igen att använda för konsumtion – oberoende om ni sparar mer eller inte. Förutom att ni har alla sparade pengar kvar så avstår ni lite eller nästan inget konsumtionsmässigt – det är som att både ha kakan och att samtidigt äta den, med den skillnaden att du får en ny kaka varje år.
  Hon behöver aldrig mer oroa sig för pensionen, Vad kan slå det?

  Svara

 2. Ekonomiadepten
  Mar 18, 2013 @ 16:52:17

  Ett gammal uttjatat tips är väl att spara lite parallellt. Sätta upp ett långsiktigt spara-till-ekonomisk-frihet samt ett kortare sparande med resekonto osv. Så istället för att spara allt, eller nästan allt till investeringar så kan man spara marginellt mindre och lägga undan till resor och annat lyxeri = ) Resultatet blir att det blir kanske något snålår men när man sparat ihop en ansenlig reskassa så kan man njuta av att både äga Investor och flyga med SAS till mallis xD

  Svara

 3. investerailivet
  Mar 18, 2013 @ 17:42:43

  Vårt mål är i första hand att leva våra drömmar om 10-15 år. Att vara ekonomisk oberoende är alltså bara vad som krävs för att nå drömmarna. Vi känner att det är betydligt lättare att tänka så. Det är roligare att kunna säga till varandra att om 15 år kan vi bo i Frankrike under vintern eller fokusera på att odla vår egen mat istället för att säga vi ska ha 5 miljoner kronor i tillgångar.

  Bestäm varför ni ska bli ekonomisk oberoende – vad ni vill göra när ni väl blivit det. Jag är säker på att ni har en del drömmar som ni är överens om 🙂

  Svara

  • jobbochfirma
   Mar 19, 2013 @ 00:49:25

   Det är nog i denna ände man måste börja och det ska jag ta tag i!
   Både hon och jag kan förstå varför vi vill vara fria men har inte en helt klar målbild. Troligen kommer den bilden att bytas på vägen, men det är nog ändå lättare att kämpa mot ett hus i Frankrike än mot 10 miljoner.

   Svara

 4. Fredrik
  Mar 18, 2013 @ 18:55:22

  Tror på att beskriva realistiska målbilder även om det är tråkigt med siffror. För min del ca 4 miljoner och 7 procentsränta gör att det borde gå runt hyfsat bra. Sedan kan man räkna baklänges hur mycket man måste gå plus på varje år för att nå dit utifrån nuvarande status på sparandet och grunna tillsammans på sannolikheten och vad det krävs för uppoffringar för nå dit. Om man säger 10 procent per år, kan man ju alltid unna sig något de år man överträffar det målet och snåla om man missar, i stället för att gå in för att toksnåla rakt igenom.

  Svara

  • jobbochfirma
   Mar 19, 2013 @ 00:51:49

   Sant med målbilderna. Jag är dock inte säker på ”bonussystemet” som gör att man får spendera mer om det gått bättre. I alla fall inte om det är aktieinvesteringar vi pratar om, då måste vi ju ha bättre år för att klara de dåliga, så vi kan inte spendera överavkastningen.

   Svara

   • Fredrik
    Mar 19, 2013 @ 22:39:45

    Tänk att en del av avkastningen kommer från kontantsparande i stället för enbart från aktiestegring så funkar det bättre. Om kravet är 100000 mer vid året slut, lyckas det inte så får man pytsa in summan från lönekontot kommer det via värdestegring låter man bli att pytsa in, då växer kapitalet alltid för vid sämre år kanske du kan köpa mer aktier för den extra insatsen om det i grunden är rätt portfölj.

 5. uturskuldtrasket
  Mar 18, 2013 @ 19:05:13

  Visa exempel, prognoser. Visa hur det skulle kunna vara!

  2000kr på en väska idag, eller 3 väskor om två år.
  2000kr på en väska idag, eller friheten med tid över vid sidan av arbetet, OCH en väska! 🙂

  Jag kämpar ständigt för att hålla mitt spenderande i styr, och för att få upp ett bra sparsinne utan att det ska bli till en kostnad på ett roligt levene.

  /B2

  Svara

  • jobbochfirma
   Mar 19, 2013 @ 00:53:58

   Ja, såna kalkyler vill jag visa upp. Finns det några vackra uppställningar som man kan låna? Alltså, där man visar att en sparad slant idag ger 5 om 10 år, eller nåt liknande.

   Svara

   • uturskuldtrasket
    Mar 19, 2013 @ 13:26:03

    Jag skulle sätta upp exempelgrafer i Excel t.ex, amortering på lån, vad det ger för skillnad i avgift per år. Sparande i aktier med x% avkastning, visa hur det exponentiellt ökar.

    Skrev en snurra på nätet förut som exempel på mitt bolån. Där satte jag att jag t.ex. ville ha en totalkostnad på amortering+ränta på 10 000, och så programmerade jag in att om 2000kr var ränta så var amortering 8000, sedan vid årsskiftet så minskade räntan pga att lånet minskat, då amorterades mellanskillnaden istället.

    På det sättet kunde man se år för år vilken skillnad i avbetalning det blev.

   • uturskuldtrasket
    Mar 19, 2013 @ 13:26:43

    //B2

 6. ägamintid
  Mar 18, 2013 @ 19:07:13

  kul inlägg! Som du nämner så är jag och min fru väldigt enade om hur vi ser på vår ekonomi och framtid. Vi har varit ett par länge och det underlättar säkert. Man växer ju ihop mer och mer ju längre man känner varandra. Tips… Få målet att bli gemensamt och kännas gemensamt. Exempelvis får vi inspiration av att kunna skapa en trygghet för vårt kommande barn. Då blir målet mycket mer verkligt. Man ser att vi gör det för något större än bara för oss själva. Nå en balans mellan sparande och konsumtion. Vi anser oss själva göra allt vi vill och trots det kan vi lägga undan mycket pengar. Gränsen för ekonomisk frihet beror mycket på vilken lyx man vill uppnå. För oss handlar det om att kunna leva ett ”svensson-liv” utan att behöva jobba. Ett svensson-liv i Sverige är väl ungefär en månadsinkoms på 2x 17 000 kr efter skatt, dvs 34 000 kr. Vi har idag omkostnader på 20-25 000 kr per månad. Det skulle mao täcka våra behov rätt bra även med kommande barn. För att nå detta krävs väl ca 8 miljoner med en ränta på 5 % eller 4 miljoner med en ränta på 10 %. Med ränta på ränta (dvs utdelningshöjningar) kan man nog nå en ränta på insatt kapital på 10 % inom några år.

  Ostrukturerat inlägg men jag försöker delge lite råd och idéer.

  Tålamod är viktigt. Rom byggdes inte på en dag. Lycka till!

  ägamintid

  Svara

 7. Micke
  Mar 18, 2013 @ 20:10:12

  Är man företagsam och driftig som du verkar vara så tror jag inte man behöver gå hardcore vägen och verkligen spara sig till rikedom som en del bloggar går ut på. Vi lever i en kapitalistisk värld där företagsamhet gynnas, förutsatt att man gör det på rätt sätt. Detta i kombination med ekonomisk sundhet kommer man väldigt långt med. Dock kan det vara värt att köra snålt ett tag för att få ihop ett startkapital, men den gränsen har ni nått för länge sen. Så mitt tips är att lägga all fokus på att då dina företag att bli rejält lönsamma. Om inte detta går, börja jobba igen men se till att hamna någon stans där du trivs bättre än där du är tjänstledig ifrån idag.

  Jag påstår inte att något sätt är rätt eller fel, detta är bara mina tankar baserat på min erfarenhet och mina reflektion ifrån där jag står idag.

  Svara

  • jobbochfirma
   Mar 19, 2013 @ 01:02:46

   Helt sant, inget har så mycket potential som eget företagande. Men jag är bara lite företagsam och kanske inte så djärv alltid. Jag vill gärna säkra upp med lite hederligt spartänkande.

   Kombinationen är dock inte så dum den heller. Tänk bara på att när man nästan har nått målet, men måste jobba ett par månader om året, så betalar man väldigt lite skatt. Man får alltså mycket bättre utväxling på de få timmar man verkligen jobbar.

   Tack för ett jättebra råd!

   Svara

 8. jobbochfirma
  Mar 19, 2013 @ 01:04:15

  Tack alla för era råd! Det finns så många kloka huvuden där ute, jag är stolt över att ni läser min blogg!

  Alla råd hittills skulle jag kunna följa, kanske till och med utan att de står i konflikt med varann.

  Svara

 9. Olle Qvarnström
  Mar 19, 2013 @ 10:35:00

  Jag har också lite samma problem. Det motargument jag får är hela tiden att ”det är nu vi är unga, när vi har barn kommer vi inte kunna resa på samma sätt”. Och visst har hon en poäng, men en resa är ändå värd mindre för mig idag än vad tre resor är om 5-10 år. I framtiden kan vi åka till Hawaii och bo på det bästa hotellet istället för set där trestjärniga längst bort på stranden etc.

  Vi har bara inte samma åsikter och vi måste bara kompromissa.

  Mvh,
  snåljåpen

  Svara

  • jobbochfirma
   Mar 19, 2013 @ 10:49:01

   Känner så väl igen argumentet.
   Men en sak man kan säga angående barn är att det skulle vara fantastiskt att kunna vara hemma och ta del av barnens uppväxt istället för att på helgerna berätta om vilka coola resor mamma och pappa gjorde förr…

   Svara

 10. Anonym
  Mar 19, 2013 @ 17:57:43

  Köp ett hus men gör det till en sidoinkomst.
  Tex köpte jag ett hus med 2 uthyrningsmöjligheter vid ombyggnad.
  Det blir mycket billigare än lägenhet och det ger bättre välmående av att bo i hus.

  Svara

 11. Lena
  Mar 20, 2013 @ 12:13:28

  Spara 10 mån/år och unna er 2 schyssta resor per år (alt spara 11 mån och en resa/år). Det kommer att ta längre tid att få ihop önskat sparkapital, men ni kommer att orka helt vägen.

  Risken att tokspara varje månad i 15-20 år är att ens respektive ledsnar och drar. Eller att någon drabbas av sjukdom och att man därför inte får njuta av det ”ljuva livet” som man gnetat för och drömt om.

  Husköp kan vara jättebra affärer. Vi har ett hus med uthyrningslägenhet så vi får in 5000 kr/mån i hyra.

  Det gäller även att inte buda upp priset på smakfulla hus som alla vill ha utan istället köpa ett hus där dom nuvarande ägarna har dålig smak så att det går att köpa under utgångspris. Vi har köpt 3 hus, alla med fin exteriör. 1 gång köpt vi ett smakfullt radhus (dålig affär, såldes med förlust) och 2 gånger köpte vi hus för 550 000 resp 850 000 under utgångspris. Lite ommålning, snygga tapeter, nya lister och passande möbler och vips så har dom 2 oattraktiva husen blivit attraktiva och kan säljas med rejäl vinst.

  Nu är jag med era mått mätt en ”Slösa”, fast jag sparar 10 000 kr/mån och min man som har högre lön sparar ännu mer. Trots hus, barn och årliga skidresor samt utlandssemestrar.

  Svara

 12. Olgea
  Mar 20, 2013 @ 14:56:23

  Hej,

  Tycker det mesta du skriver är intressant. Kan du inte dela med dig lite på http://www.diforum.se? Bra tillfälle för dig att diskutera och reflektera med likatänkande.

  Svara

  • Olle Qvarnström
   Mar 20, 2013 @ 15:39:48

   Jag skulle gärna regga mig på diforum om det inte vore för att plattformen är horribel och totalt obruklig. Fruktansvärt osexig och ovänlig att använda. Strukturen och översikten är värdelös vilket ett bra innehåll tyvärr inte väger upp :).

   Svara

 13. Frihet
  Mar 21, 2013 @ 10:34:09

  Min fru och jag har gemensamma mål och så här över 10 år in i vårt liv tillsammans så är vårt mål att vara ekonomiskt oberoende senast vid 45 (vi är 36 och 35 nu). Det innebär att idag sparar vi mellan 60-70% av nettoinkomsten. Vårt mål är gemensamt och därmed starkt. Men vi började inte där, det började som studenter när vi sparade till en semester eller kanske någon möbel vi behövde till hemmet, sen var det sparande till bröllop (20% av inkomsten i nått år) sen ville vi köpa ett hus, en bil etc. Nu har vi sakta men säkert tränat vår sparsamhet tillsammans och utvecklat ett gemensamt långsiktigt mål. Ibland undrar vi varför vi inte började spara lika mycket redan från början men anledningen var nog att vi inte var redo då att ha ett mål som är radikalt annorlunda än vad andra runt omkring oss har.

  Svara

 14. Ulladr
  Mar 23, 2013 @ 12:39:23

  Glöm inte att lägga upp dina blogginlägg på http://www.diforum.se. Länka gärna till bloggen!

  Svara

 15. Andreas
  Mar 23, 2013 @ 20:48:27

  Skulle nog hellre rekommendera http://www.aktieguiden.com om jag skulle rekommendera ett ekonomiforum

  Svara

 16. Chrimatistikos
  Apr 06, 2013 @ 13:50:50

  Jag och min fru sätter upp en budget. Lever vi över den, får vi använda pengarna till restor. Lever vi under den, lever vi sparsamt tills vi ligger över linjen igen.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: