Äntligen en riktig budget

Jag har lovat det förut, men här kommer äntligen den första trovärdiga gemensamma budgeten för vårt hushåll. Det var ju ganska länge sedan Tuff Tripp presenterade sin budget och vi hade lite meningsutbyte kring det.

Många läsare och kanske de flesta ekonomibloggarna kommer att förfasa sig över hur stor vår utgiftsbudget är. Visst är det så, det är otroligt mycket mer än jag brukade spendera när jag var ensam, men det är viktigt att hitta en nivå som man kan hålla och känna att man lever så som man vill leva och inte skjuter upp all belöning till morgondagen. Sen är det också en stark anledning att min fru tjänar galet mycket pengar och gärna vill att vi äter kvalitetsmat, går ut och äter ibland och lägger ordentligt med pengar på resor.

Här kommer det:

Budget

Alla kategorier är väl tilltagna för att inte fastna i att göra några glädjekalkyler som inte håller.

Boendet är ganska exakt, maten ligger lite över det vi normalt spenderar.
Transport ligger mycket över vad det kostar en normal månad men det beror mycket på om jag räknar in vad jag tror att bilen kommer att behöva i reparationsväg framöver.
Kläder är väl tilltaget, mest för mig, min fru ”behöver” klä sig snyggt på jobbet.
Hem och inredning tycker jag också är svårt då det blir utgifter ganska sällan, som att köpa en garderob eller måla om ett rum. I nöje ingår restaurang och i första hand fika, vilket är vår vanligaste lyx.
Resor ligger det hela 5 000, till min frus stora glädje. Men då räknar jag gärna allt på resor när vi reser, alltså även restaurang och andra nöjen. Dessutom behöver vi resa ganska långväga för att hälsa på våra familjer.
Lånekostnaden är mitt studielån, hon har inget, och bolånet ligger under ”Boende”.
Givande innebär just nu det hon bidrar till sin mammas skrala inkomst, men kan mycket väl betyda något annat i framtiden. Jag kommer själv att ge mer ju närmare mina mål jag kommer.

Detta är alltså i en utgiftsbudget i första hand. Inkomsterna är våra grundinkomster (när jag inte är tjänstledig). Utöver det tillkommer frugans bonusar, vilket blev ca 70 000 efter skatt 2012, men kan bli mycket mer eller lite mindre framöver.

De 5 000 som står som gemensamma inkomster är den ”säkra” förtjänsten i vårt företag. Egentligen borde det vara ca 20 000 i denna, men jag har hittills inte lyckats ta ut lika mycket ur företagen som jag beräknat i teorin. Det  är alltså den minsta rörelsen som är mest pålitlig och avkastar ca 5 000 netto per månad. De andra två har ännu inte visat någon riktig vinst.

Att spara 475 000 av våra löner på ett år känns bra, jag är nöjd med den nivån. Förutom detta sparande av lönen tillkommer ca 12 000 i aktieutdelning och ca 20 000 i styrelsearvode för mig.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Baltazar
  Maj 20, 2013 @ 09:34:48

  Hade jag haft möjlighet att spara 40k i månaden hade jag inte skämts för era utgifter. Livet är ju kort!

  En annan grej: du skriver att du får ca 12000 i aktieutdelning. Det hade varit intressant att se vad du har för aktier och lite om varför. Tror inte jag sett nån sådan info på bloggen 😉

  Svara

 2. jobbochfirma
  Maj 20, 2013 @ 23:39:15

  Det var åtminstone väldigt länge sedan jag redovisade mitt aktieinnehav. Jag gör det nu.

  Svara

 3. Frihet
  Maj 22, 2013 @ 10:17:44

  Det som förvånar mig mest är Mat som jag tycker är otroligt högt, vi har ca 2500 i den kategorin och då är vi två vuxna och två barn. Det andra är transport, räknar ni in värdeminsking/större reparationer på bilen(arna) vad jag tror är det nästan omöjligt att ha bil för mindre än 5000 kr i månaden om man räknar in allt!

  Svara

 4. jobbochfirma
  Maj 22, 2013 @ 10:53:56

  Det var ett litet matkonto må jag säga! Blogga gärna om hur ni fixar det!
  Vi är inte direkt slösaktiga när det gäller matinköp. Vi storhandlar oftast, men frugan kollar nästan aldrig på priset. Vi har också tagit ett principbeslut på att vi ska köpa kvalitetsmat och vi handlar inte i billigaste butikerna eftersom frugan tycker att de är hemska. Dock handlar vi på en stormarknad.

  Bilen har jag bara satt 2 000 kronor på. Jag räknar inte in värdeminskningen. Jag har en bil som jag köpte för 45 000 för 5 år sedan. Bensinkostnaden är bara ca. 700 per månad, så vi kör inte så mycket.

  Dock kan det bli tal om en ”ny” bil snart så vi kanske måste justera bilbudgeten.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: