Hög på makt

Jag tror inte ens att jag har skrivit om det tidigare, men tidigare i år klev ordföranden i vår bostadsrättsförening av och jag fick ta över klubban. Efter mindre än ett år i min första brf-styrelse satt jag alltså som ordförande för en verksamhet som omsätter ca 9 miljoner årligen och har ett taxeringsvärde på nästan 200 miljoner.

Nu har det gått några månader och jag är varm i kläderna. Utan det fina gensvar jag har fått skulle jag inte vilja fortsätta. Det är en utsatt position och ganska mycket jobb.

Jag gör detta för att jag lär mig leda! Det är kul och det känns bra att klara av att ta ansvar. Jag vet att det är bra träning för mitt företagande också. En brf måste ledas som ett företag och det är just det jag vill lära mig mer om.

Nu har det varit årsmöte och jag valdes till ordförande!

Det är redan en boost för egot, men å andra sidan är det helt idiotiskt att ta på sig detta frivilligt med allt som jag har på gång. Ersättningen är i och för sig helt okej (ca 40 papp på ett år) men säger någon att jag istället borde förbättra mina egna företag kan jag inte direkt säga att de är fel ute.

Jag vill vara/ha allt och jag vill det nu! …och då pratar jag inte om konsumtion…

10 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uturskuldtrasket
  Maj 29, 2013 @ 10:29:55

  Vet du om ersättningen är något som brukar sättas efter en generell modell? Typ årsomsättning * superduperformula? Sitter själv i en ny bostadsrätt i en förreningmed 16 lägenheter. Detta gör att det inte finns så många som kan vara i styrelsen, och jag tror de skulle vilja ha mig pga tidigare styrelsearbeten. Dock är det en hel del jobb som du säger…

  /B2

  Svara

  • Treminutersfeber
   Maj 29, 2013 @ 12:31:33

   Jag har tidigare suttit i en styrelse för en BRF med 16 lägenheter och där utgick ingen ersättning alls till några styrelseledamöter. Det är nog vanligare i större föreningar där det inte längre förväntas kunna skötas med vänster hand.

   Svara

   • uturskuldtrasket
    Maj 29, 2013 @ 13:08:48

    Okej, bra att veta. Denna BRF är belånad upp över öronen dessutom. Räknar med hyreshöjning. Spanade in din blogg också, kul att du har med oss på din bloggroll. Ska lägga in dig i våran också (såfort vi får upp den)

    /B2

  • jobbochfirma
   Maj 29, 2013 @ 15:28:58

   Jag känner några andra som suttit i styrelsen i små föreningar och heller inte fått något mer än en middag, men då var det väldigt lättskött också.

   Jag har fått en lista på föreslagna ersättningar, jag kan publicera några exempel ur den i ett nytt inlägg. Ska sägas också att vi låg ganska högt över den ersättningen. Men vi har ändå föreningar i närområdet där ersättningarna är ännu en bra bit högre.

   En sak är säker, gör inte detta för pengarna!

   Svara

 2. Anton
  Maj 29, 2013 @ 11:22:18

  boost för egot ??

  Konkurrensen brukar vara besvärande dålig.
  De allra flesta boende är ju totalt ointresserade av föreningen, dess aktiviteter och vilka som är engagerade i den. Ända till dess att månadsavgifterna måste höjas…Men då vill de inte bidra med något konkret utan vill hellre endast ha någon att kritisera. Dig alltså.
  Lycka till.

  Svara

  • jobbochfirma
   Maj 29, 2013 @ 15:25:02

   Sant, det är inte så fantastiskt att lyckas bli invald i en brf. Egoboosten kommer av att folk faktiskt lyssnar på en, allt från de boende och styrelseledamöterna till våra anställda och leverantörer. Det känns ovant att ha alla blickar på sig under ett möte och det känns lite mäktigt att hantverkarfirmor till och med är beredda att erkänna misstag för att få en chans att fortsätta jobba åt oss. Inget av detta är jag direkt van med i rollen som miniföretagare eller anställd.

   Svara

 3. Anonym
  Maj 29, 2013 @ 22:12:14

  Arvoden om 1000-1500 kr per lägenhet är normal nivå. Dvs. en förening med 200 lägenheter bör rimligen ha en ersättningsnivå om 200.000 – 300.000 kr som styrelsen disponerar fritt att fördela bland ledamöter, suppleanter, interna revisorer, webmasters m.fl.

  Svara

  • jobbochfirma
   Maj 30, 2013 @ 02:24:28

   Det är mycket det! Jag antar att det är total ersättning i så fall. Vi får en fast del och en del per möte och enstaka större jobb. Inklusive allt når vi ändå inte upp till 200 papp.
   Men det är en bra riktlinje tycker jag.

   Svara

 4. Legendarisk
  Maj 30, 2013 @ 21:51:56

  Härligt där! Jag har faktiskt också blivit ordförande i vår förening med 109 lägenheter.

  Precis som du gör jag detta för att lära mig. Pengarna motsvarar inte i närheten av det ansvar och arbeta man lägger ner, åtminstone nu i början. Men är alltid roligt att lära sig.

  Sen ser jag det som ett guldläge att lära mig driva ett fastighetsimperium, så jag är bättre förberedd för mitt egna senare 😉

  Mvh
  Legendarisk

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: