Lön i en annan värld

Min frus yngre kompis blev just befordrad och tar förmodligen hem en årslön på 2 miljoner. Det fick min fru att återigen tycka att hon är underbetald och att det kanske är dags att flytta.

Kompisens jobb är alltså i utlandet, där min fru jobbat tidigare. Frugan är övertygad om att hon lätt skulle kunna få ett jobb som det, så direkt började vi spåna om hur en sån framtid skulle se ut.

Initialt är jag positiv. Jag tycker att det skulle vara kul med ett äventyr, samtidigt som det inte skulle funka så bra med mina firmor. Å andra sidan är de ju inte särskilt framgångsrika så om alternativet är tillräckligt lönsamt är det ekonomiskt riktigt.

Hemmaman i ett annat land alltså. Vad skulle jag göra undrar ni kanske? Jo, jag skulle  börja om i mitt företagande och bara köra digitalt.

Men det blir nog inte av, vi gillar båda Sverige och den svenska livsstilen väldigt mycket.

17 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uturskuldtrasket
  Jul 23, 2013 @ 11:18:01

  Vilket land är det din frus kompis fick jobbet i? Vad är det för branch?

  Har själv dålig koll på mitt yrke och vad lönerna ligger på i olika länder 🙂

  /B2

  Svara

 2. Zed
  Jul 23, 2013 @ 12:41:45

  Pluggar sjalv i Australien just nu, samt har en del kompisar som jobbar i England. Lonerna i Sverige slapar efter sa mycket att det ar lojligt. Jag skulle fa en 30-40% hogre lon har, eller i England, jamfort med Sverige, dessutom med ett lagre skattetryck.

  Stora skillnaden skulle jag saga att manga jobb som ar laglonearbeten har har hoga loner i Sverige. Sa som manga hantverkare, industriarbete, kassabitraden etc.

  Sjalv tycker jag det ar galet da denna typen av arbetskraft inte ar rorlig i samma utstrackning som hogutbildade yrken.

  Som jag ser det nu kommer det nog droja innan jag ror mig tillbaks till Sverige, da man kan fa ett motsvarande liv (finns jordgubbar har ocksa) med hogre lon pa manga andra stallen. Kan ju dock andra mig och fa hemlangtan imorgon sa tanker inte saga att det ar hugget i sten!

  Svara

  • jobbochfirma
   Jul 23, 2013 @ 13:29:28

   Hej Zed

   Väldigt intressanta observationer!
   Australien kan man ha det väldigt bra i, ingen tvekan om det. Skulle heller inte förvåna mig om löneskillnaderna skulle vara ännu större. För min fru skulle det vara ca 100% upp om vi flyttade.

   Däremot har jag svårt att säga att löneläget i Sverige är löjligt. Allt beror ju på vad man jämför med och vi kan ha ett väldigt bra liv på hälften av de löner vi har idag.

   Men grip möjligheten, upplev och tjäna pengar, så kan du komma hem om du känner för det sen. Som sagt, Australien är underbart!

   Svara

 3. Ekonomen
  Jul 23, 2013 @ 15:15:18

  Jag tycker, utan att veta någonting om er nästan, att ni ska ta chansen! Som 30+:are med barn är det svårt för oss att åka utomlands och jobba även om vi som akademiker säkert skulle tjäna enormt på det. Drömmen har väl inte dött ännu. Men om ni inte har några barn så är det verkligen ett lönsamt äventyr! Funkar det inte så kan ni ju flytta hem igen och då har ni dessutom ett rejält kapital som gör att ni kan bo var ni vill. Eller gå i pension…..

  Hemmaman låter trevligt. Jag skulle gärna vara hemmafru om min make drog in 2 millar om året 🙂 Du kanske kan sälja företagen och starta upp digitalt någon annanstans? Andra länder ger dig säkert också andra affärsidéer. Oh, vad sugen JAG blev på att flytta nu!

  Svara

  • jobbochfirma
   Jul 23, 2013 @ 15:55:25

   Ja, jag blev mer sugen av din beskrivning också!

   Barn ska vi i och för sig ha, men det måste väl inte hindra? Åtminstone inte innan skolåldern.

   Det blir en kännbar förlust med företagen, men å andra sidan kanske det blir mycket bättre att starta något nytt (digitalt).

   Svara

   • Ekonomen
    Jul 23, 2013 @ 19:53:19

    Nej, barn hindrar absolut inte. Våra har hunnit upp i skolåldern och har massor av kompisar i närheten så det är svårare att rycka upp dem. Men att vänta och föda barn i andra länder funkar alldeles utmärkt. Förlossningsvården här i Sverigen ÄR verkligen usel. Jag har tyvärr också drabbats av usel vård just på förlossningen så av den anledningen behöver ni inte stanna.

 4. uturskuldtrasket
  Jul 23, 2013 @ 19:11:10

  Zed, hur står stig ”prisindex” eller vad det heter i Australien eller England mot i sverige? Får man lika mycket för 1000 SEK i länderna?

  Det är väldigt kul att leka med tanken… Jag är precis i en lägenhetsförsäljning också, så på pappret kommer jag inte ha någonstans att bo inom 1-2 månader 😉

  /B2

  Svara

 5. e
  Jul 23, 2013 @ 20:31:13

  Handlar det verkligen bara om pengar?
  Jag är 23, nitisk på sparande och har en aktieportfölj vars storlek jag är stolt över trots låg ålder. Så visst jag älskar att få pengar för att köpa aktier. Men jag har insett att lön inte spelar roll för mig, så länge jag får göra något som jag älskar, utmanar mig och trivs med är jag nöjd.
  Att jobba för pengar är enligt mig det dummast man kan göra..
  Dock förstår jag såklart charmen i att jobba och bo utomlands men det låter som att det är enbart för pengarna..

  Svara

  • jobbochfirma
   Jul 23, 2013 @ 23:17:38

   Det handlar absolut inte bara om pengar och jag tycker inte att inlägget återspeglade det heller. Sen är detta en ekonomiblogg där jag i huvudsak pratar om pengar.

   Svara

 6. uturskuldtrasket
  Jul 23, 2013 @ 22:01:48

  När jag tänker på jobb utomlands så förutsätter jag att det är samma jobb som jag sysslar med idag, alltså förändras inte faktum att jag trivs med mina arbetsuppgifter 🙂

  Sedan så finns det väl en gräns för mig när det gäller att sälja ut mig. Skulle någon erbjuda mig 2 mille, så skulle jag utan tvekan jobba ihop lite cash.

  /B2

  Svara

 7. Mama
  Jul 23, 2013 @ 23:24:33

  Ska ni flytta utomlands ska ni nog ta bort lönen som faktor i beslutet. Tänk som om det är samma lön hon har idag, för den är ju bra nog att leva gott här hemma också för er. För ni ska inte känna att ni låter lönen vara det avgörande och sen inte gilla läget…

  Svara

 8. Zed
  Jul 25, 2013 @ 01:45:14

  Hej. Skulle vilja komma i kontakt med dig, har du mojlighet att skicka ett mail till mig?

  Svara

 9. Eric
  Jul 25, 2013 @ 16:46:21

  Många har en förskönad bild av hur det är att bo och arbeta utomlands. Fakta är att ganska få Svenskar skulle klara av den lilla chocken det innebär att etablera sig i en ny kultur där man oftast inte kan säga vad man tycker. Jag har sett det många gånger, Svenskar som flyttar hit, stannar 6-12 månader och sen inte pallar längre. Efter 7 år utanför Sveriges gränser har jag lärt mig att uppskatta Sverige som aldrig förr. Oavsett temperatur så har få ställen så fin sommar som i just Sverige 🙂 Dessutom är livet så mycket mer än en hög lön. Absolut frihet är att kunna göra vad man vill när man vill. Med ett högavlönat jobb byter man inte lika lätt till ett annat högavlönat jobb. Med ett s k ”simpelt jobb” kan man lätt byta arbetsplats. Frågan är då vem som är mest fri?

  Svara

 10. Lena
  Jul 28, 2013 @ 12:08:41

  Du kan ju alltid lägga ut lagerhanteringen på en 3PL-firma. Det minskar såklart vinsten, men ger dig möjligheten att jobba vidare med dina firmor.

  Att bo och jobba utomlands ett år eller två innan ni skaffar barn låter som ett kul äventyr! Det funkar såklart bra att flytta även med barn, men då är det lite mer komplicerat.

  Svara

 11. minna köpstopp och ekonomi
  Jul 30, 2013 @ 19:12:47

  jag skulle direkt nappa på det=) Sverige är bra, men det finns bättre=)

  Svara

 12. Tommy
  Aug 01, 2013 @ 19:34:16

  Om chansen dyker upp så varför inte prova? Sverige finns kvar om ni inte skulle trivas. Jag har inte själv gjort det men tänker ofta på att jag borde testa. Sen har jag varit ensamstående med barn under lång tid och då har det känts svårare att komma till skott. Nu är snart barnet inte längre barn så då kanske det händer 🙂

  Svara

 13. jobbochfirma
  Aug 01, 2013 @ 20:51:02

  Många kloka tankar om att flytta eller inte.

  Man måste väl uppenbarligen hålla med om att pengarna inte ska styra beslutet, men det är så många okända faktorer så självklart skulle det spela roll. Om man är lite tveksam om man kommer att trivas utomlands och jag måste ge upp mina firmor så är det ju lite mindre troligt att jag skulle vilja flytta om pengarna dessutom inte är särskilt bra.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: