En viktig nyhet också i mitt ekonomiska liv

Nu är det dags för mig att följa mina bloggkollegor Äga min tid och Tuff Tripp, jag ska nämligen bli farsa!

Jag påminner om att detta är en ekonomisk blogg, och det är anledningen till att jag endast kommer att skriva om de torra, ekonomiska bitarna kring barn och föräldraskap, inte för att jag är mindre känslosam eller har fel prioriteringar i livet.

Just den ekonomiska biten kring barn är ju ganska fascinerande. Hur kan någon som är ekonomiskt sinnad ta på sig ett så stort ansvar? Senaste uträkningen från någon svensk bank sa att ett barn kostar ungefär en miljon från 0-18 år. Det är bara extra kostnader har jag för mig, inte förlorad inkomst. Barnbidraget blir ungefär en kvarts miljon totalt.

I en del andra länder får man skattelättnader när man har barn men det har vi inte här. Den ekonomiska inverkan med barn är alltså stor, ingen tvekan om det.

När man har accepterat att det kommer att kosta mer, och man är beredd att axla detta så har man ändå många val att göra.

Familjebil
Jag har som bekant en liten billig sportbil, inte så lämplig för en barnfamilj. Vi måste således köpa en ”ny”, vilket blir en begagnad V70 eller nåt liknande. Pålitligt, billigt och med bra lastutrymme är mina kriterier.

Boende
Frugan tittar avundsjukt på alla som har hus och det är svårt för henne att hålla tillbaka husdrömmen, även om hon inte kan definiera vad det är som lockar. Vi har i alla fall bestämt att bo i lägenhet i minst ett år till. Bekvämligheten med lägenhet och det billiga boendet är starka argument för att bo kvar. Med alla projekt vi har behöver vi inte ett ”husprojekt” också, med trädgård och kåk som måste underhållas.

Föräldraledighet
Både jag och frugan har förmånliga avtal i våra anställningar. Hon kan ta ett halvårs ledighet med ca 80% av HELA lönen. Om hon inte tar mer än så får hon även behålla bonusplanen. I mitt ekonomiska helhetstänkande känns det väldigt viktigt att hon klarar sig med den ledigheten. Det är möjligt att hon kommer att vilja ha mer, särskilt när hon jämför sig med andra mammor, men då tänker hon inte på vårt långsiktiga mål, att vara helt fria från förvärvsarbete när ungen fortfarande går på lågstadiet. Jag menar, visst är det trevligt att vara hemma i ett helt år med ett litet barn, men det är väl bra om en tioåring också har närvarande föräldrar.

Jag får också väldigt förmånlig ersättning i ca ett halvår, men min hemliga dröm är att inte gå tillbaka efter föräldraledigheten, utan vara borta så länge som möjligt och samtidigt som ersättningen blir mindre och mindre blir vinsten i firmorna större och större.

Jag vill inte verka arrogant och jag är ödmjuk för att man kan få ett barn som har speciella behov, inte sover ordentligt eller allmänt suger all ens energi, men jag tror verkligen att jag kan driva mina firmor samtidigt som jag är föräldraledig. Den stora svårigheten kommer tidigare än så, när min fru behöver mer hjälp i slutet på graviditeten och när hon är hemma och jag måste jobba heltid samtidigt som jag tar hand om mina företag. Då kommer jag att hyra in så mycket hjälp jag kan.

Kan vi få ihop detta så kan det bli riktigt bra och vi kan rusa vidare mot friheten under en period som normalt är väldigt mager för en familj.

11 kommentarer (+lägga till din?)

 1. investerailivet
  Aug 28, 2013 @ 10:31:55

  Stort grattis! Boendet kan vänta ett par år (vi känner behovet nu). Däremot upplevde vi att energin första året gick åt till det ”nya” livet och en del saker fick vänta helt enkelt. Nu i efterhand var det även rätt beslut att sakta ner farten en bit och fokusera på familjen. Att jobba 8 timmar per dag var tillräckligt 🙂

  Svara

 2. Anonym
  Aug 28, 2013 @ 13:06:10

  Om ni inte har tvättmaskin hemma, fixa det! 🙂

  Jag blev pappa för ca 6 månader sedan. Det du skriver om att du ska få en massa tid för annat, prioriteringar om jobb, pengar och att din fru bara får vara hemma max 6 månader. Glöm detta! Jag lovar dig att du kommer att få tänka om stort. Att ha en liten bebis är mycket mer påfrestande än vad man kan tro.

  Stort grattis och lycka till!

  Svara

  • jobbochfirma
   Aug 29, 2013 @ 14:18:51

   Jag är ödmjuk, men det kan inte vara omöjligt att göra något vid sidan av att vara småbarnsförälder, det har folk gjort i alla tider. Men man får ju hoppas att barnet sover okej och är friskt och allt sånt.

   Svara

  • jobbochfirma
   Aug 29, 2013 @ 21:13:24

   Skulle aldrig kräva av min fru att inte få vara hemma med sitt barn, få det inte att låta så är du snäll!
   Men vem säger att det är en rättighet att vara hemma i ett år? Vem säger att hon har större rätt att vara hemma med sitt barn än jag har? Är du en sån som tror att en pappa inte kan ta lika väl hand om ett barn som en mamma kan?

   Bland karriärskvinnorna i USA rynkas det på näsan om man tar ledigt mer än några veckor. Det finns grader av allt och sånt som är självklart i vårt samhälle är väldigt konstigt i ett annat.

   Om man tillåter sig att tänka lite objektivt är det väl inte så svårt att förstå att jag räknar ut att om vi tar ett halvår var så maximerar vi våra inkomster så gynnar vi vår familj ekonomiskt, både långsiktigt och kortsiktigt.

   I slutändan kanske det blir en mindre fördelaktig lösning, men börja i alla fall med att ta reda på vad som blir bäst i teorin, så kan ni man göra det känslomässiga beslutet sen.

   Svara

 3. Treminutersfeber
  Aug 28, 2013 @ 15:21:54

  Grattis! Mycket kommer avgöras av hur barnet fungerar. Vårt första barn sov hur bra som helst och det var inga problem med arbete eller annan marktjänst i hemmet. Tvåan var en total pest de första 8 månaderna med mycket lite sömn som påverkade oss direkt och indirekt. Då kan all tillgänglig tid gå åt till att låta mamman sova och om barnet skulle sova lite så blir det diska, städa och tvätta. Inför andra barnet hade jag suddat bort alla förväntningar om tid utanför arbetet och ställde in mig på noll aktiviteter vilket har gjort det lättare att hantera problemen.

  Men jag avskyr att vara den negativa så jag önskar dig all framgång och påminner mig själv om att allt är möjligt! 🙂

  Svara

  • jobbochfirma
   Aug 29, 2013 @ 21:15:21

   Jag tar varningarna som goda råd och tackar för det!
   Kommer att vara ödmjuk för att det blir jobbigare, men jag hoppas att man kan ha lite projekt på sidan.

   Svara

 4. Ekonomisk Trygghet
  Aug 28, 2013 @ 20:01:22

  Grattis!

  Om allt går som planerat ska jag bli Pappa i mitten på Januari. Hur långt är det kvar för Er innan det är dags?

  Just Nu sparar Vi i princip endast till barnet/barnprylar så det blir inte mycket pengar över till aktieköp (kanske nån tusenlapp i månaden)

  Vi skaffade en Hundvalp (Jack Russel, liten bestämd sak) för ca 4 veckor sedan och det har varit fyra JOBBIGA veckor måste jag säga. Fördelen med detta är väl att vi nu är förberedda på att ett nyfött barn kan vara lika ansträngande att ta hand om =)

  Mvh
  Ekonomisk Trygghet

  Svara

 5. Niched
  Aug 28, 2013 @ 20:16:25

  Grattis. Dock skulle nog jag tycka att det är viktigare att vara hemma när barnet är 0-2 än 10. För barnet skull givetvis men de utvecklas väldigt mycket då är väldigt trevligt att följa alla framsteg. När han är 10 har han inte tid med er, bara sina kompisar :P. Men de klart. Han har er ju hemma direkt efter skolan vilket kan vara bra..

  Svara

  • jobbochfirma
   Aug 29, 2013 @ 16:00:49

   Ja det kan man ju debattera men båda föräldrarna är ändå inte hemma samtidigt under babytiden.
   Tror nog det är ganska viktigt att finnas till hands för tioåringen också.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: