Inte en chans att vi sparar till vårt barn!

Men visst finns det lägen då det är en bra idé.

Till exempel:
Man litar inte på sin egen förmåga att spara pengar så pass att man kan hjälpa sina barn när de behöver.

Mor- och farföräldrar vill ge något, då kan det vara smidigt att ha ett konto i barnets namn.

På tal om det. Om man promt måste spara åt sina barn så ska man ändå inte göra det i barnets namn. Vad händer om man har en helt oregerlig 18-åring och den plötsligt får tillgång till en massa pengar? Själv fick jag pengar som räckte gott och väl till körkort, men när jag tagit det till en mycket lägre kostnad så gick resten till vin och sång.

Många sparar barnbidraget på ett konto åt barnen, som att det är deras pengar. Om det hade räckt till att föda upp barn så hade jag väl köpt det, men de är bra mycket dyrare än vad man får in på barnbidraget så i min bok så ska allt åka in på samma konto som inkomsterna, för att fördelas precis som allt annat.

Hur ska då vi se till att barnen har en god ekonomisk grund i livet?

Vi ska se till att vi har det bra, med stort ekonomiskt spelrum både i budget och i nettovärde. Vi ska ha en låg skuldnivå, så att vi är fria att flytta eller gå ner i arbetstid, eller vad framtiden kräver av oss.

Utöver det ska vi ge våra barn en god ekonomisk uppfostran, så att de i grunden förstår pengar och skuld. Att bara ge dem pengar skulle lura dem att tro att det är lätt att få tag på, vilket skulle ställa till det för dem längre fram i livet.

10 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anonym
  Aug 30, 2013 @ 10:49:12

  Har inte fått en krona, men däremot värdet av pengar.
  Mina päron körde på principen, pengar till aktiviteter de ville uppmuntra. Såsom musicerande, sport och friluftsliv. Resten fick man stå för själv genom sommarjobb/jul/födelsedag.

  Ett sätt att få igång sparandet hos oss barn var att kunna spara hos föräldrarna till en bra ränta. Typ EAR 5-12%. När sparkontot blev lite större flyttades dessa till ett vanligt sparkonto.
  Idag sitter jag 23år på 500k aktier/likvider och -200k CSN

  Kul att frekvensen av inlägg börjar öka igen
  /V

  Svara

 2. Per Penning
  Aug 30, 2013 @ 10:53:23

  Klokt resonerat. 🙂

  Svara

  • jobbochfirma
   Aug 30, 2013 @ 13:27:08

   Tack. Kör ni samma till era barn? Hur går det till med eventuella pengagåvor från era föräldrar?
   Jag vet att mina brorsbarn har ett konto från farfar.

   Svara

 3. investerailivet
  Aug 30, 2013 @ 13:24:04

  Fått finansiera nästintill allt själv (utöver grundläggande sakerna). Även om det ibland har varit tufft att finansiera ny mobil och körkort själv så har det gett mig en enorm respekt för pengar. Att redan som 16-åring tjäna egna pengar till en ny moped ökar dessutom självförtroendet och kunskapen om livet. Blir man redan under tonåren van vid att priritera vart pengarna ska hamna tar man inte heller senare för givet att kunna köpa allt.

  Vi sparar däremot till barnet (dock i vårt namn), pengarna ska barnet inte ens veta om utan när det blir aktuellt för att köpa lägenhet (som en investering) eller ett intresse för värdeinvestering uppstår ges dessa pengar ut 🙂

  Svara

 4. Kalle56
  Aug 30, 2013 @ 17:04:07

  Jag har öppnat en BarnKF på Avanza till mitt första barnbarn 05/12.

  Han kommer inte att få tillgång till det före 25 årsdagen.

  Det är ingen större summa, utan tanken är att det ska vara en tråkig men pedagogisk leksak, för att han ska förstå värdet av ränta på ränte effekten.

  Barnets föräldrar vägrar oss i den tidigare generationen att dränka barnet i presenter och då tyckte jag det skulle kunna vara en lärorik gåva.

  Jag kommer själv förvalta den efter dom principer jag själv investerar efter, så länge jag orkar.

  Tar ut en portföljrapport varje år och sätter in i en pärm, tillsammans med lite råd om hur jag ser på pengar, ekonomi och investeringar.

  Svara

  • jobbochfirma
   Aug 30, 2013 @ 23:16:53

   Wow, vilken bra present! Underbart att den pärmen kommer att finnas kvar, fylld av kärlek och omtanke.

   Svara

  • Baltazar
   Aug 31, 2013 @ 16:05:17

   Grym idé med permen Kalle! Den snor jag rakt av. Sparar i Avanza Zero till min son (i hans namn). Min tanke är att det ska finnas en summa som ska räcka till ett körkort. Och när han blir runt 15 kommer jag uppmuntra honom att lägga en del av månadspengen i fonden så han kan lära sig lite om ränta på ränta.

   Svara

 5. Kalle S Tropp
  Aug 30, 2013 @ 22:31:12

  Både jag och dotterns far- och morföräldrar har sparat till dottern i dotterns namn, främst i foprm av aktier och fonder, vilka hon fick tillgång till när hon blev myndig häromåret. Innan dess har hon haft en ganska låg månadspeng i förhållande till sina (ofta bortskämda) vänner.

  Ett halvår efter hennes 18-årsdag har hon inte rört sin ”förmögenhet”. Dock har hon nyligen fått ett helg- och sommarjobb som gör att hon börjat begripa pengars värde. Detta jobb fick hon ungefär samtidigt som hon fyllde 18. Jättebra.

  Huvuddelen av de pengar hon har i form av 2 fonder (en sverigefond i Handelsbanken och en i SEB) kommer hon troligen använda till en bostadsrätt. Dessa pengar kommer inte räcka utan hon kommer få låna. Skulle bostadsmarknaden krascha innan hon fyller 22-23 år (när hon väntas flytta), så kan jag tänka mig att hjälpa henne köpa en lägenhet. 1991-1993 halverades priserna på bostadsrätter i Göteborg. Några vänner köpte t.ex. en lägenhet vid Linnéplatsen för 650 000:- runt 1991 och var tvungna att sälja den för cirka 250 000:- 1993. (Idag kostar de väl runt 2 miljoner. Hursomhelst, det vore dåraktigt att inte passa på att utnyttja tillfället om en sådan situation dyker upp. Även om hon inte skulle vara redo att flytta.

  Därutöver har dottern aktier i 20 olika börsbolag på ett ISK-konto på Aktieinvest, vilka jag rår om, Det är enbart utdelningsaktier. Och finessen med Aktieinvest är att utdelningarna återinvesteras automatiskt i nya aktier i respektive bolag (courtagefritt, men man handlar nära dagshögsta den dagen). Detta konto sköter jag åt henne, även om hon har tillgång till det. Fram till hon fyller 25 år har vi en automatisk överföring och månatliga köp i dessa bolag. Därefter är tanken att detta konto skall sköta sig självt och hon skall kunna pensionera sig vid 55-60 års ålder och få ut en hyfsad avkastning från utdelningarna plus lite försäljning av aktier. (Med en brasklapp om att världen och börserna inte brakar samman).

  Jag tror inte att våra pensioner kommer att vara särskilt feta om 50 år. Dagens ungdomar måste börja spara till sin ålderdom redan i unga år. Och genom att hon har ett eget pensionssparande behöver jag inte ha så stor ångest att göra av med mina egna pengar under livet (utifall att det inte skulle bli något över att ärva).

  Helt annorlunda approach än de flesta av er andra. Men detta passar mig.

  Svara

  • jobbochfirma
   Aug 30, 2013 @ 23:25:42

   Kalle, du verkar väldigt omtänksam och klok. Det verkar också som att ni har fostrat en klok dotter som förstår värdet av pengar.

   Jag skulle kunna tänka mig att göra likadant men väljer att ha kvar kontrollen eftersom man aldrig kan veta…

   Nu har du inte nämnt några siffror men sättet du agerar på och den försiktiga tonen säger mig att det är mer än försumbara pengar som dottern i sitt namn, så att hon skulle kunna pensionera sig vid 55 är säkert pessimistiskt räknat. Fortsätter hon i din stil kan det nog bli mycket tidigare. Som hon kommer att ha möjligheten, inte sagt att hon kommer att göra det.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: