En snåljåp köper sin första familjebil

Hur ska jag som inbiten snåljåp tänka när jag för första gången ska köpa en familjebil, som måste vara pålitlig och säker.

Jag kanske ska dra min bilhistoria kort, så att ni förstår min bilprofil.

1993-1997, första bilen, Ford Fiesta -79, köpt för 5000 kronor.
1999-2001, lånad sommarbil, Volvo Duett -61, utan bälten och utan bra bromsar.
2002-2008, bästa bilen, Volvo 240 kombi -91, köpt för 19 000.
2008-idag, inte praktisk men trevlig, Sportbil cab -97, köpt för 49 000.

Efter att ha surfat runt och kollat bilar i någon månad slås jag av att man får ganska mycket bil för pengarna på begagnatmarknaden. Är jag dum och misshandlar min familj om jag riktar in mig på en V70 för 25-30 tuss?

Jag avskyr värdeminskningen på nya bilar, så det kan det inte bli tal om, men jag avskyr också reparations- och underhållskostnader så det är bra om det inte är ett vrak. Enligt erfarenhet är sånt dock mer tur än skicklighet om man lyckas hitta en bil som inte går sönder hela tiden. De billiga bilarna jag har haft hittills har jag inte lagt många tusen om året på i reparationer. Sportbilen jag har nu har jag lagat ett par småsaker på själv men har i övrigt inte haft den på verkstad över huvud taget.

Så, hjälp mig nu att välja bil, och var inte rädda för att säga typ: ”bara idioter kör Volvo” eller ”om du inte lägger mer än 80 000 för en bil är den osäker och du hatar din familj” eller nåt sånt.

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Johan
  Sep 03, 2013 @ 09:26:12

  reparerat mycket innan jag köpt en 1år gammal Hyandia i30 diesel med 5 års nybilsgaranti det är jag nöjd vi 2 vuxna och 3 barn

  Svara

 2. Frihet
  Sep 03, 2013 @ 10:17:07

  Vi har en 6 år gammal Skoda Octavia kombi, lika bra utrymmen för packning som Volvon men den blir betydligt billigare att äga. VW’s diesel motorer är väldigt snåla min med ‘stora’ 2.0 liters motorn tar mindre än 0.5 per mil. Personligen skulle jag nog köpa en lite dyrare bil typ 80-100 tusen och sen ha den många, många år.

  Svara

  • jobbochfirma
   Sep 04, 2013 @ 14:28:43

   Jag har haft tur med mina billiga bilar och haft dem många år utan dyrt underhåll. Hoppas på tur igen.

   Förbrukningen är inte så viktig eftersom vi kör väldigt lite.

   Svara

 3. Baltazar
  Sep 03, 2013 @ 12:01:58

  Vi kör en Chrysler Voyager från 2003. Kostade 9000 (kompispris).

  Tycker inte man ska bry sig alltför mycket om bränsleförbrukning om man inte kör till jobbet varje dag och har någorlunda långt dit. Bilar med låg bränsleförbrukning kostar ofta mycket mer och det är inte alls säkert man tjänar in pengarna om man inte kör en massa.

  V70 låter som den typiska Svenssonbilen. Passar nog perfekt för ditt nya liv som hemmapappa 😉

  Svara

 4. Plutusson
  Sep 03, 2013 @ 18:46:20

  Jag skulle nog satsa på en begagnad Saab 9-5 kombi. Om bilen gått runt 18′ mil så se till att kamkedjan plus turbon är bytt, då är alla stora reparationskostnader (förhoppningsvis) gjorda. Efter de borde det mesta vara slitdelar som behöver bytas, men så är det ju med alla bilar.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: