Hur funkar det för vanliga människor?

Ibland får jag möjlighet att prata riktig privatekonomi med folk och då njuter jag. Jag tvingar inte på någon snacket utan uppmuntrar bara dem att prata.

Senast var det ett par kollegor som kom att prata om bilar och lån med mig. Den ena hade en ”billig” bil, för 85 000 men ändå ett lån på den. Hennes sambo är bilintresserad och var därför tvungen att ha en med 300 hästar. För honom var det omöjligt att köpa en bil som hade färre hästar en den tidigare, en ganska jobbig tvångstanke tycker jag.

Den andra sa att de inte hade några billån men att de å andra sidan hade köpt två bilar genom att utöka huslånet.

Hur kan folk som tjänar mer än mig, alltså över 40 000 per månad, inte ha råd att köpa en bil de trivs med. Eller kanske snarare, hur kan de inte lyckas spara ihop till den bil de vill ha.

Den ena pratade även om att de letar efter ett sommarställe. Det är antingen det eller ett riktigt hus (de bor i radhus). Hur i hela friden går det ihop med att ha två billån? Har man billån så kan man antagligen inte utöka huslånet (som den andra kollegan gjort). Varifrån kommer då kontantinsatsen till en sommarstuga?

Min gamla rumskamrat pratar om att köpa en lägenhet till. Han ska alltså ha två ettor… Logiken är den att han kan få ett lån till att köpa en etta utan att först sälja den befintliga ettan, men han kan inte få ett lån till en tvåa. Det är så många saker som är tokigt med detta att jag inte ens blandar mig i att försöka ge råd.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lundaluppen
  Sep 15, 2013 @ 13:29:50

  Det är bara att inse att de allra flesta lever hela sina liv på fel sida räntan. De betalar ränta, de får inte ränta. Det ger snabba belöningar år 1-10, men man betalar resten av livet för dem.

  Svara

  • jobbochfirma
   Sep 15, 2013 @ 15:47:36

   Du är klok som alltid, men hur ser du på skuldfrihet inklusive huset. Är det rimligt att sikta på att ha ett 5 miljonershus och vara skuldfri om man samtidigt inte siktar på att lämna efter sig något större arv.

   Eller ska man istället amortera ner till 50% av husets värde och sedan investera, eller nån annan plan?

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: