Skuldfri eller investerad

Det är väldigt lockande att bli skuldfri.

Men vi skulle ha varit skuldfria idag om vi inte hade köpt sommarstugan och den nya webbshoppen.

Vi skulle också kunna vara skuldfria imorgon om vi flyttade till en hyreslägenhet.

Alltså, här tycker jag att det tydliga ställningstagandet görs. Är vi så rädda för att vara skuldsatta att vi hellre bor i en hyresrätt som kostar oss mer per månad än en motsvarande bostadsrätt (inklusive lånekostnader)?

Det är ju klart att man betalar lite för att slippa risken, men å andra sidan, om man siktar på att köpa hus i framtiden är risken snarare att priset bara fortsätter att gå upp innan man ska köpa. Då kan det vara bra att åtminstone ha en bostadsrätt som också har stigit i värde.

Om allt sjunker så sjunker huset med fler tusenlappar än lägenheten, så det är ju bra i det långa loppet.

Om man inte vet exakt när smällen kommer ser jag ingen möjlighet att hoppa av bostadsmarknaden och vänta ut fallet. I DIs kommentarsfält har jag sedan 2005 läst om folk som sålt sina lägenheter till ”fantasipriser” och sitter och väntar i en hyreslägenhet på att smällen ska komma…

Några har i så fall väntat ganska länge…

Men tillbaka till skuldfri eller investerad. Är det idiotiskt att ha både lån och investeringar? Om vi siktar på att betala av lägenheten så snabbt som möjligt, har det egentligen någon betydelse om vi så fort vi är klara ska köpa ett hus för 6 mille?

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. JJJ
  Sep 27, 2013 @ 09:47:13

  Jag bodde i HR i 12 år innan jag köpte mig ett hus förra året. Med facit på hand hade jag självklart gärna köpt lägenhet dag 1 och sen fått betydligt mer betalt för den 12 år senare. Men å andra sidan vet man ju inte det. Köper man idag och tänkt flytta till hus 3 år senare så kanske marknaden är sämre och då kanske man sitter fast i lägenheten (man vill ju inte sälja med förlust och kanske vill ingen köpa?). En HR är ju bara säga upp och flytta… Det var rätt skönt nu iaf, inte behöva oroa sig för lägenheten – det var ju bara o säga upp och flytta och inte behöva vänta på det rätta budet. Så det beror nog lite på var man står… Jag ser iaf inte mitt beoende som något ekonomiskt, mer vad jag vill/var jag trivs/hur jag bor. Men de som tjänat miljoner på bostadskarriär säger säkert annorlunda 🙂

  Svara

  • jobbochfirma
   Sep 28, 2013 @ 10:54:53

   Jag tycker att du tänker sunt, alltså att du köper för att bo och att du har bott så att du verkligen har råd med det, utan hävstång.

   Men man kan inte blunda för att det hade varit ett mycket bättre drag om du (och jag) hade köpt redan för 15 år sedan.

   Men det är lite som ”back trading”, man vet inte förrän i efterhand att det hade varit ekonomiskt lyckat.

   Svara

 2. Breaking Bucks
  Sep 27, 2013 @ 13:32:34

  Det är ju rationellt att ha ett lån om du kan avkasta mer än så med dina investerar. Speciellt om du exempelvis kan säkra upp det genom att få 5% i utdelning så kan ju det täcka lånekostnaden och resterade blir så att säga nästan ”fri avkastning”.

  Svara

  • jobbochfirma
   Sep 28, 2013 @ 10:56:52

   Absolut, och det är lite så jag har tänkt hittills, men det innebär ju en ökad risk och man kan hårddra det och säga att jag har lånat för att köpa aktier (även om jag i själva verket har låtit bli att betala av på lån och istället köpt aktier).

   I såna ekvationer måste man alltid räkna med risken.

   Svara

 3. minna köpstopp och ekonomi
  Sep 27, 2013 @ 15:10:45

  Viktigast är väl månadskostnaden? Jag tycker att det är jätte viktigt att äga sitt boende. Hyresrätt är som att kasta pengar! Det rådet fick jag även av Sveriges ekonomiska elit, att alltid äga sitt boende. Du kan ha massor av investeringar och dessa kan krascha totalt. Då har du inget. Men ett hem är ett hem. Och då kan man sitta lugnt och stilla och vänta tills marknaden vänder. (förutsatt att man inte har belånat hemmet upp över öronen) och tänk på , oftast ju större risk, desto större vinst. Om ni köper hemmet för sex miljoner eller inte spelar ingen roll. Det beror på månadskostnaden. Blir det samma eller lite högre än i BR så är det bara att köra på. Och har ni lite andra investeringar, ja då är det bara att gratulera.

  Svara

  • jobbochfirma
   Sep 28, 2013 @ 11:02:21

   Minna, jag tror att just dessa tankar om att det inte är skulden, bara totalkostnaden man ska titta på, är det som är så vanligt och så farligt för svenskars ekonomi!

   För det första kan man inte vara säker på månadskostnaden när räntan kan sticka iväg. Och när boendemarknaden kraschar nästa gång spelar det väldigt stor roll om man har lån på 1 eller 5 miljoner. Särskilt om man måste sälja vid fel tillfälle.

   Svara

 4. Fredrik
  Sep 27, 2013 @ 16:46:42

  När det gäller boendet är det mycket som ska klaffa och trivs man är det väl bra, men restid till jobbet, stökiga grannar och liknande saker kan styra mycket. Får man 20 minuter mer fritid per dag på grund av till exempel restid kan det vara värt mycket om man kan investera den tiden i något mer värdeskapande. Om man investerar i ett boende som går att kombinera med företagande är väl varenda krona hemma sedan är det väl en flytande skala beroende på omständigheter. Att binda pengar i boende gör det i alla fall lite mer trögrörligt även om det kan vara säkert, lättare att kliva in och ur aktiemarknader om man vill hålla en låg risk överlag etc.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: