Compricers nyhetsbrev kommenterat

Det senaste nyhetsbrevet från Compricer innehåller bland annat en liten artikel om hur man blir miljonär.

Först återanvänder de den gamla undersökningen om hur rikingar har blivit rika, där det visar sig att hälften blivit det genom företagande, 21% genom värdepappersförvaltning och 12% genom hög lön. En poäng verkar vara att bara 6% är rika genom arv eller gåva, vilket säkert förvånar många.

Men sen kommer vi till de mer eller mindre konkreta råden, vilka jag tänkte ge min syn på.

Planera
Börja med att spara pengar varje månad. Till exempel tio procent av lönen. De här pengarna är det strikt förbjudet att röra. Efter ett år tar du hälften av dina sparade pengar och investerar i aktier eller aktiefonder. All avkastning från aktierna måste återinvesteras i sparsystemet.

Ett klassiskt råd. Här har jag väl två invändningar. Det ena är att tio procent är extremt lite, men å andra sidan kanske det är där man måste börja för att inte chocka folk. De flesta som kommer in i sparandet utökar sedan till upp till 50% utan att känna sig extrema.
Den andra invändningen kommer mot att man investerar först efter ett år. Att investera utspritt över tid är fördelaktigt eftersom du då inte råkar köpa när det är som dyrast. Enda anledningen till att samla ihop köpen är om man har väldigt lite att investera och kostnaden för att köpa är stor i förhållande till investeringen.

Håll ut
Man måste vara lite egoistisk för att klara det här. Har man familj kan det gå ut över barnen, som kanske inte alltid kan få de nyaste prylarna. Självklart behöver man pengar att leva på också, men för många går det att vänja sig vid en snävare budget.

Här kommer väldigt konstiga argument. Detta är sånt man kan höra från folk som avskyr sparande, men kan lätt avfärdas när man tänker efter. Vårt samhälle går ut på att konsumera så mycket som möjligt men barn är INTE misshandlade om de inte får det senaste modeplagget eller inte får åka på utlandssemester varje år!
Det är också konstigt att hon säger att man måste vara egoistiskt. Varför då? Är man en duktig sparare är det antagligen inte för att man vill köpa en cool motocykel till sig själv om några ut, utan snarare för att man vill skapa en bättre situation för sin familj. Alltså motsatsen till egoism.

Offra
Avstå från alla onödiga köp. Det kan handla om att du slutar äta lunch på restaurang, och att du skippar latten på väg till jobbet. Människor som är förmögna har bra rutiner för hur de spenderar sina pengar. Försök att inte ta några lån och ha inte bil.

Här håller jag med om allt, och i detta ligger det mer än folk tror. Folk tror att sparare späkar sig själva och är missnöjda med tillvaron, men i själva verket klarar de att leva snålt för att de är nöjda utan att trösta sig själva med latte och märkeskläder.
”Ha inte bil” – kort och såå sant. Vill du spara pengar snabbt och inte vill riskera att hela tiden åka på oförutsedda utgifter ska du inte ha bil, så enkelt är det.

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Krass ekonomi
  Okt 02, 2013 @ 21:47:03

  Intressant inlägg. Jag håller med om hur synen på sparande förändras snabbt när man väl kommer igång. Det som var mycket i början känns allt mindre med tiden. 10% känns numera futtigt. Däremot funderar jag över det där med investering på börsen. Menar du att det då är självklart att man också har en del kontanter på konto i en buffert innan man börjar investera eller tänker du att det inte är nödvändigt?
  Jag tycker det är väldigt märkligt om man uppfattas som egoistisk för att man avstår masskonsumtion och det är definitivt inte dåligt för barn att de inte får alla prylar de pekar på.

  Svara

  • jobbochfirma
   Okt 02, 2013 @ 22:41:29

   Jag skrev inte om det här men jag är helt övertygad om att man MÅSTE ha en buffert på 3-6 månadsutgifter innan man investerar över huvud taget. Annars är risken att man råkar ut för något missöde och blir tvungen att sälja vid fel tid.

   Det är till och med viktigare att ha en buffert än att betala av sina billigare lån. De dyrare lånen (sms-lån eller billån) ska man attackera så fort man har minimibufferten på 10 000 kronor.

   Svara

 2. Kalle kr
  Okt 03, 2013 @ 22:39:05

  Notera här att er nettoinkomst är högre o vida överstiger ett normalt par… Att/om ni lyckas komma upp ni 50% är bara att gratulera men ett snitt par, om de kommer upp till 10% är det bra för dem (bra början, med tanke på att snitt svensken har mindre än tio k sparat, sen kanske de kan skruva lite o komma upp i något men några 40-50% för d som snittar 45-50 netto blir väldigt väldigt svårt)

  Svara

  • jobbochfirma
   Okt 04, 2013 @ 09:00:44

   Jag håller med. Även om det är vanligt att höginkomsttagare anpassar utgifterna till inkomsterna. Dock tror jag att ditt exempel på 45-50 netto ändå är ganska högt och i dessa låga räntetider bör de kunna komma upp i 40-50%. Jag känner familjer med bara en medelinkomst och har full förståelse för att de inte sparar just nu.

   Svara

 3. Fredrik
  Okt 04, 2013 @ 17:35:31

  Har sparat i hop en del, egentligen har nog min avkastning sett bakåt i tiden inte varit speciellt bra men jag har nog inte förlorat i alla fall. Ett vanligt fel tror jag är att man försöker maximera avkastningen och tar något för höga risker. I alla fall jag har börjat tänka mycket mer riskminimering på senare dagar och att sprida riskerna som just nu är för höga i ett antal papper. Rent statistiskt är det tydligen lättare att hitta ett papper som stiger 30 procent än ett som faller 25 procent. Att investera i sådant som sparar tid i vardagen är nästan aldrig fel.

  Svara

 4. Stefan Bergström (@Icedragon9699)
  Okt 05, 2013 @ 07:41:47

  Hej! Tänkte på att du nämnde 10% som futtigt, vilket är helt korrekt men för låginkomsttagarna är 10% mycket, vilket mejlet verkar rikta sig mot. Med mig som exempel, är student med ca 9300 i månadsinkomst efter hyra och räkningar har jag ca 2300 att röra mig med (efter 10% undansatt för sparande), för mig är de svårt att öka sparandet även om jag försöker.

  Svara

  • jobbochfirma
   Okt 05, 2013 @ 09:36:47

   För er i extrema situationer, som studier, lägsta ersättningen för sjukdom eller arbetslöshet är det fantastiskt om ni kan spara något över huvud taget! Då säger jag bra gjort åt 10%!

   Om man säger det när man har ett heltidsjobb och dessutom en partner med inkomst så tycker jag att man är fel ute. Men som jag säger måste man börja försiktigt om man inte är van att spara, så 10% är alltid en bra början!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: