Husköp och en inre kamp

Det är svårt att vara jag ibland! Jag vill så mycket och har en så positiv inställning till nya äventyr, vilket jag är säker på ligger mig i fatet emellanåt.
 
Nu handlar det om ett hus som brorsan försöker övertala oss att köpa. Efter två veckors ångest och många långa samtal har vi bestämt oss för att tiden inte ännu är mogen.
 
Det tomrum som bildas när man bestämmer sig för att inte göra någon förändring, gör att man vill göra en annan förändring istället. Så känns det i alla fall för mig. Det tillsammans med allt självtvivel jag brottas med, gör att jag nu funderar på att jobba mot skuldfrihet så snart som möjligt istället.
 
När vi räknade på kontantinsats för huset märkte vi att vi har nästan lika mycket i likvida medel som vi har lån på lägenheten. Jag måste sälja av mina aktier men det kan det vara värt att bli helt fri från bolån.
 
CSN-lånet kommer jag inte att röra, se tidigare inlägg.
 
När vi har betalat av bolånet kan vi med gott samvete och med större trygghet börja köpa aktier igen. Kassaflödet kommer att bli ännu bättre än tidigare.
 
Samtidigt bygger vi ut sommarhuset och har hantverkare i lägenheten, men det kan vi nog lösa med kassaflödet.
 
Vad säger ni, ska vi behålla sparkonto, aktier och lån eller ska vi göra oss av med alltihop på ett bräde?

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Balansakten
  Okt 04, 2013 @ 11:37:11

  Om man ändå kunde se in i framtiden! Hur tror du att dina aktier kommer att fortsätta utvecklas? Vad är statusen på bolånen med räntor och bindningstider? Vad händer med huspriserna? Hur mycket är 15% i likvida medel för en insats i ett nytt boende och när behövs det?
  Det bästa är nog om du själv tänker ut ett svar på de frågorna, men eftersom du bad om tips vill jag säga så här:
  Ur min synvinkel är det dumt att betala av så mycket så att man kommer i tillståndet ”det kan vi NOG lösa med kassaflödet”. Vad händer om det inte går riktigt som ni planerar med hantverkare, renovering och kassaflöde i den situationen?
  Jag skulle nog lägga undan likvida medel för de uppenbara utgifterna först, för jag gillar att ha marginalerna på min sida. Nästa steg skulle vara att planera för hur likvida medel för insats i ett nytt boende skulle kunna skaffas fram om det inte går att få loss pengar från lägenheten på en gång, först efter det börja fundera på bolånet.

  Som jag blivit lärd är det aldrig fel att sälja hälften av aktierna om man velar. Man är fortfarande med vid en uppgång, men har samtidigt delvis skyddat sig vid en nergång. Analogt skulle hälften av huslånet kunna betalas av med en del aktier och likvida medel kvar. En förändring så god som någon utan att förstöra marginalerna i ekonomin enligt mitt sätt att se på saken.

  Svara

  • jobbochfirma
   Okt 04, 2013 @ 12:42:13

   Tack för dina synpunkter!
   Det låter faktiskt ganska självklart när du säger det, visst ska vi ha dessa utgifter i en buffert, så att vi vet att vi fixar det om något skulle gå på tok.
   Jag följer rakt av ditt råd och nöjer mig i så fall i ett första steg att betala av ett av lånen på 700 000. De flesta aktier kommer nog att ryka i denna process. Vi köper nya när vi är skuldfria OCH har en buffert och kontantinsats till ett hus.
   Kanske…

   Svara

   • Balansakten
    Okt 04, 2013 @ 14:12:41

    Jag säger inte spara ihop till kontantinsats utan bara att ha en plan för hur man ska skaffa fram de pengarna när och om det behövs, att spara ihop till den är förstås en plan. =)
    Man vet aldrig när det optimala huset blir till salu och då gäller det att hänga med i svängarna…

 2. minna köpstopp och ekonomi
  Okt 04, 2013 @ 12:52:12

  Jag tycker att det är viktigt att ha tillgång till likvida medel. Jag hade löst 50% av lånen kanske. Men ”sparat” resten. Å andra sidan kan du alltid låna på hemmet igen vid kris. Det är så svårt att sia om framtiden. Men jag hade satsat på 50/50 och noga pejlat läget hela tiden.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: