Bli effektivare – skriv snabbare

Hur många mejl skriver du per dag?

Säg att det är 10 mejl à 200 ord, alltså 2 000 ord.
Skriver du 25 ord i minuten (inte ovanligt) så tar det alltså, i effektiv tid, 80 minuter.
Om du ökar din hastighet till 50 ord i minuten, vilket kan anses vara en acceptabel nivå, sparar du alltså 40 minuter per dag!
På ett år sparar du 10 dagar och på ett decennium sparar du 100 dagar!
Multiplicera det med hur länge du tänker leva så får du säga till om det är värt att lägga ett par veckor på att bli snabbare eller inte.

Men det finns andra fördelar också. Folk som inte skriver snabbt tar gärna telefonen och ringer. Då stör du personen du ringer (telefonsamtal kommer sällan lägligt) men du tappar själv ofta rytmen om det är så att du sitter vid datorn och processar mejl. Särskilt om du hamnar i telefonkö, måste ringa tillbaka, måste tala in ett meddelande eller själv bli uppringd senare.

Mejl har också den fördelen att du har spårbarhet på vad som sagts och lovats, plus att du kan söka i ditt mejlprogram efter den där konversationen du funderar över.

Om du inte är övertygad ännu så får du väl ringa och acceptera att jag antingen inte svarar eller ringer tillbaka när det passar mig. Här kommer i alla fall lite mer tekniskt om vad du kan göra och vad du ska sikta på om du vill bli snabbare.

Först kan du ta ett test:
http://10fastfingers.com/typing-test/swedish

Effektivitetsgurun David Allen gissar att en bra nivå att satsa på är 50 ord per minut. Då kommer du inte att ha något större inre motstånd mot att svara på det där mejlet med mer än några meningar.

Testa gärna på fler språk som du behärskar. Själv ligger jag stabilt på ca 55 på engelska och 65 på svenska, så tro inte att man bara hamrar bokstäver, hjärnan känner också igen möster och lär sig bäst det man använder mest.

Många är mycket snabbare än mig och en del är otroligt snabba. Se på topplistan om du känner dig kaxig.

Ligger du under 50 men ändå över 35 kommer du att öka snabbt bara genom att köra testet någon gång varje dag i någon vecka. Men du måste försäkra dig om att du använder rätt teknik och fingersättning.

Ligger du under 35 kan det vara läge att gå igenom fingersättning och teknik, samt använda dig av en kurs. Det kommer definitivt att löna sig. Som att köpa sig tid…

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Johan Hermansson
  Okt 07, 2013 @ 14:40:08

  Jag kom på 98 ord/min första försöket och 104 ord andra försöket. Det är ju när man råkar skriva fel som man tappar i hastighet, hehe. Att skriva fort har alltid varit naturligt för mig utan medveten träning, något man förstås är tacksam för.

  Kul grej förresten, får tacka för tipset. Visste inte att det fanns!

  Svara

 2. jobbochfirma
  Okt 07, 2013 @ 21:54:48

  Imponerande!
  Har du lärt rätt fingersättning och sånt själv eller i skolan?
  Hur gammal är du?

  Svara

  • Johan Hermansson
   Okt 07, 2013 @ 22:26:55

   Nej, jag har inte på något sätt lärt mig det, utan det har kommit helt naturligt för mig. Jag tror dock inte att min fingersättning är rent tekniskt korrekt – om jag tänker på det så gör högerhanden ungefär 60% av arbetet och vänstern resten. Nu när jag skriver detta tittar jag på det och vänstern skriver allt från Q-T, A-G och Z-B och högern resten.

   Jag är 25.

   Svara

   • jobbochfirma
    Okt 08, 2013 @ 12:25:30

    Din fingersättning är korrekt Johan. Varje tangent har ett designerat finger så det är konstigt om du använder högerhanden mer. Men du gör nog rätt eftersom du är så snabb.

 3. Investeraren
  Okt 07, 2013 @ 22:19:13

  Spännande sida! Helt klart värt att träna upp sin skrivhastighet, och det gör du ju lite automatiskt när du bloggar. I alla fall nör man kommer in i det där flytet 🙂

  /Investeraren

  Svara

 4. Cédric Jirsell
  Okt 08, 2013 @ 10:19:54

  87wpm pa engelska da jag inte har svenskt tangentbord, har ju dock alltid varit en datornord sa!

  Haller dock inte helt med ditt inlagg, for mig ar majoriteten av tiden nar jag skriver ett mail att se till att mitt sprakbruk ar perfekt, mina ‘punkter’ tydliga och framforallt att det inte gar att missuppfatta nagot! Samtliga av dessa saker gar mycket battre per telefon, speciellt da jag anser och ofta sager till folk, att om jag stor sa ska de inte svara! Da ringer de upp mig nar det passar dem eller bara lyssnar av meddelandet sa kanske det racker. Ofta gar det enormt mycket snabbare och det blir farre missforstand nar man ringer, pa grund av avsaknaden av tonlage nar man skriver.

  Svara

  • jobbochfirma
   Okt 08, 2013 @ 12:21:10

   Visst lägger man ofta mer tid på att formulera sig rätt än på att skriva, men det gör egentligen skrivhastigheten ännu viktigare eftersom det är viktigt att man får ner det så fort som möjligt när man har formuleringen klar. Sitter man och hackar långsamt när man har det i huvudet är det lätt att man glömmer och måste börja om tankarna.

   Ni är sjukt snabba! Kanske är det en ålderssak. Kan några långsamma unga eller gamla kommentera, och gärna någon riktigt snabb äldre person.

   Svara

  • jobbochfirma
   Okt 08, 2013 @ 12:37:56

   Angående telefon kontra mejl håller jag inte med om det du säger, men jag vet att vår telefonkultur är stark och ”motståndarna” står långt ifrån varandra.

   Att missuppfatta varandra på telefon är lika lätt som i mejl anser jag. Att ha spårbarhet och ett enkelt sätt att administrera uppgifter och information är dock ett väldigt starkt skäl till att jag vill ha allt per mejl.

   Har jag mottagit eller givit någon en uppgift kan jag sortera det digitalt i mejlmappar, dra det till en digital kalender eller vidarebefordra det till någon annan utan att behöva skriva om alltihop.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: