Sanningen om BRF

Den proffsiga favoritbloggen Cornucopia skriver ofta i nedsättande termer om bostadsrätter och ”klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar”. Som alltid har han väl underbyggda argument och sätter verkligen fingret på riskerna med bostadsrätter.

Men det är dags att någon pratar lite om fördelarna med boendetypen bostadsrätt!

Först och främst fungerar det! I praktiken fungerar de flesta bostadsrättsföreningarna förträffligt. Ja, man äger bara en del i en ekonomisk förening som kan dra på sig hemska skulder och misskötas, men i realiteten kontrolleras ekonomin av väldigt kompetenta förvaltare och revisorer så det är ovanligt att de kommer på obestånd.

För det andra är det en extra säkerhet att ha en massa nära grannar som bryr sig om det gemensamma huset och den gemensamma gården. När du är på semester är det andra som larmar om vatten skulle läcka, pannan skulle lägga av eller obehöriga smyger omkring.

För det tredje får man gemensamma utrymmen man inte skulle kunna drömma om som villaägare. I vår förening har vi ett fullt utrustat gym, bastu, två lekplatser, snickeriverkstad med maskiner i massor, samlingslokal med kök, tvättstugor där man kan tvätta 50 kg kläder på en och en halv timme!

Kom inte och säg att det är värt noll bara för att man inte i sanning äger mark, sten och trä. Värde kan också komma av hur det fungerar i realiteten och vad det tillför mig som ”ägare” eller ”klubbmedlem”!

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ludde
  Okt 12, 2013 @ 15:42:41

  Det du skriver känner alla till. Det Cornu skriver om är det ett fåtal som känner till.

  Svara

  • jobbochfirma
   Okt 12, 2013 @ 16:54:31

   Har man läst Cornu ett tag är det lätt att tro att allt med BRF är dåligt och det enda rätta är att bo ensligt med mycket mark (ej hästgård) eller att hyra.

   Mitt modesta inlägg var bara för att nyansera med en positiv vinkel på BRF.

   Det kanske är lika självklart för alla andra som för dig. Passa på att klaga på inlägget ni också!

   Svara

 2. Magnus
  Okt 12, 2013 @ 17:23:47

  Cornucopia är absolut inte emot bostadsrätten som boendeform, tvärtom är han väldigt positiv till den, på grund av de faktorer du nämner. Det han är emot är den prisbild/skuldsättning som råder på många håll och att många inte vet vad de faktiskt köpt. Många tror att de äger en lägenhet, men det de faktiskt köpt är just ett klubbmedlemskap i en förening som berättigar dem att bo i en av föreningens lägenheter.

  Svara

 3. P
  Okt 12, 2013 @ 19:46:18

  Den enda nackdelen är just det att man inte äger sin bostad. Det de flesta har svårt att värdera är just små risker med stora konsekvenser, som att man kan förlora ”sin” bostad eller pant till sina lån då. Det gör man inte med en äganderätt eller villa.

  Det är en enorm skillnad som få bryr sig om i goda tider. Men har man stora lån som man inte tänker amortera av innan sin pension eller död så bör man komma ihåg detta. Vem vet hur ekonomin, landet och ditt liv ser ut om 20 eller 40 år. Då är villa och äganderätt avsevärt mycket säkrare.

  Svara

 4. Reitka
  Okt 12, 2013 @ 22:58:57

  Sist bland kommentarerna på cornucopia hittar man länken http://www.dn.se/ekonomi/styrelse-far-miljonboter/ som är högst relevant. Men visst fins det risker…

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: