Hur vi spenderar

Jag kommer ihåg en gammal sketch med Peter Settman där han spelade en riking som var tillsammans med en uteliggare. När han åt hummer åt hon ur soporna och när han sov i sin lyxvåning sov hon på gatan.

Det är ju helt absurt och överdrivet förstås, men på en mycket subtilare nivå tror jag att många par lever på lite olika nivå, även om lagen faktiskt säger att åtminstone gifta par ska ha samma levnadsstandard.

Det blir ju lite oklart hur fördelning ska ske i och med att dina pengar är dina pengar i ett äktenskap, ända tills du skiljer dig, då ni delar på allt ni äger. Men om en person tjänar mycket mer och uppskattar spenderandets oädla konst mer, ska den då få göra det eller måste man spendera lika mycket?

Min fru spenderar mycket mer än mig på småsaker, vardagslyx, fin mat och sånt. Men för mig har det alltid varit okej. Antagligen mest för att hon tjänar så mycket. Hade hon bidragit mycket mindre än mig till vår gemensamma förmögenhet hade jag nog försökt få henne att snarast ändra konsumtionsmönster.

Nu försöker jag ju ändå påverka hennes konsumtion, eftersom jag inte tror att det är där hon finner äkta lycka, men det är kanske en annan sak. Jag letar förresten fortfarande efter den perfekta presentationen där jag kan visa för henne vad vi kan få i framtiden om hon ”försakar” sin lyxkonsumtion just nu.

PS Hon prenumererar till och med på ett magasin som heter ”How to spend it”!

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Kalle56
    Okt 18, 2013 @ 19:24:33

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: