Ja, jag är jobbig

När det handlar om att spara pengar kan jag vara riktigt jobbig, jag vet det.

Nu är nog vår ekonomiska förvaltare för bostadsrättsföreningen ganska trötta på mig för jag vill nämligen veta om arvodet kan faktureras från mitt företag istället för att betalas ut som lön.

Först fick jag ett rakt svar på en enkel fråga – Ja, arvodet kan faktureras från ditt företag. Men självklart vill jag då kunna fakturera inklusive arbetsgivaravgifterna, för att kompenseras på samma sätt som om de hade betalat ut lön. Alltså, kostnaden för föreningen ska vara densamma.

Då blev det lite svårare för dem, och nu har jag inte fått svar på två veckor. ”Skulle kolla det med chefen” hette det, så jag fick ringa och påminna och väntar nu ivrigt på svar.

Varför är jag då så jobbig?

Jo, eftersom jag gjorde bort mig lite och betalade för mycket för den nya webbshoppen så har nu frugan och jag ett par hundra papp utlånade till företaget och inget direkt positivt kassaflöde som kan betala tillbaka det. Varför inte då låta så mycket som möjligt gå in i den firman, så att företaget går lite bättre på pappret och vi kan betala tillbaka lite av lånen, eller åtminstone ränta, till oss själva.

Jag kan alltså använda HELA arvodet, plus arbetsgivaravgiften att arbeta ner skulden i företaget, istället för att jag ska få arvodet som lön och måsta skatta 50% på det.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Tim
  Okt 25, 2013 @ 13:27:01

  Inte för att vara negativ men det är lite lustigt att läsa om ekonomibloggare som å ena sidan river upp himmel och jord och verkligen lägger tid och energi på att spara några hudralappar. Sedan rinner pengar ut på inte så genomtänkta eller helt enkelt felplanerade beslut.

  Jag bara konstaterar att något där emellan är mer min melodi. Att försöka lägga energin där det verkligen betyder nåt.

  Jag vet att det här låter dissigt men det är inte min avsikt. Bara ett konstaterande och kanske nåt som får berörda att tänka till en gång till innan de lägger för mycket energi på att spara ett par hundralappar.

  Tack för en trevlig blogg!

  Svara

 2. jobbochfirma
  Okt 25, 2013 @ 16:00:12

  Tack Tim, och JA, det är bättre att spara (eller tjäna) där det verkligen betyder nåt, men ibland vet man inte i förväg vad som kommer att bli en bra affär och inte, och ibland blir man lite känslomässigt medryckt.

  Angående detta exempel så skulle jag inte direkt säga att det är att riva upp himmel och jord, det var helt enkelt några mejl som krävdes. Skickar några mejl gör jag gärna för att kunna spara ca 20 000 i skatt nästa år. (Det beror sig väldigt mycket på hur man räknar, men eftersom mitt företag ligger back just nu så skulle man kunna se det som att jag kan gör skattefria uttag).

  Svara

 3. andramiljonen
  Okt 25, 2013 @ 23:17:15

  Glöm inte att momsen du måste lägga på fakturan ej är avdragsgill för föreningen.
  Så givetvis ska fakturan vara på (Arvode+Arbetsgivaravgift)-20%.
  Annars blir det inte kostnads neutralt.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: