Mor vs svärmor

Detta exempel innehåller inte sanningar, bara exempel från verkliga livet med kanske aningen långt dragna slutsatser.

Min mor är född på 40-talet i ett jordbrukarhushåll, saknar högre utbildning och har aldrig haft något annat än praktiska arbetarjobb.

Min svärmor är född på 50-talet i en storstad, utbildad sjuksköterska men numera sjukskriven med både psykiska och fysiska krämpor.

Jag tänkte gå igenom vem som klarar sig bäst om de inte blir försörjda.

Mor är äldre men har alltid tagit väl hand om sig och hållit sig i trim. Hon skulle utan problem fortfarande klara av de städjobb eller vaktmästarjobb hon haft tidigare. Hon är även en duktig skribent och snabb på tangentbordet, och även om hon avskyr datorer så kan hon använda mejl och ordbehandling.

Svärmor är ännu inte i pensionsåldern men kan knappast jobba fysiskt och har inget att komma med i form av teoretiska kvaliteter eller något som har med datorer att göra.

Mor har alltid odlat en del själv och kan det mesta om att odla ätbara saker. Dessutom är hon en erfaren samlare, så svamp, nötter och bär är ett välkommet tillskott. Allra bäst är hon på djurhållning, men även om hon älskar sina djur har hon inte något problem att stycka och äta dem. Hon skulle till och med kunna döda dem själv om hon var tvungen. Tillagning sker oftast från grunden.

Svärmor är rädd för naturen och skulle aldrig äta något hon plockat. Hon är inte bekväm med att behandla oprocessat kött och skulle aldrig komma på tanken att ens lära sig något om slakt. Hon skulle behöva börja helt från början om hon vill odla eftersom hon inte ens har en grön växt hemma. Hon tycker att hon lagar mat när hon sätter halvfabrikat i ugnen.

Mors favoritsysselsättning är att njuta av naturen. Gärna tidiga morgnar. Hon känner aldrig behovet av att shoppa och hon har ingen dyr hobby.

Svärmor har som enda hobby att gå i affärer, vilket inte ens gör henne glad.

Vem tror ni är bäst lämpad att klara zombieapokalypsen?

Slutsatserna från dessa två levnadsöden är:

 • Håll kroppen i trim
 • Var glad och tacksam för det du har
 • Fortsätt alltid lära och utvecklas

På senaste tiden har saker ändrats lite. Min svärmor har börjat vara barnvakt åt ett barnbarn och har genom det fått ett syfte och en roll i livet. Underbart att höra henne prata om  (klaga på) praktiska vardagsbestyr istället för bara krämpor och avsaknad av pengar. 

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lundaluppen
  Okt 30, 2013 @ 17:16:23

  Många äldre har svårt att hitta ett syfte i livet. I min närhet är det främst männen som tidigare identifierat sig med sina jobb och nu har väldigt svårt att intressera sig för något. Kvar blir ojande om egna krämpor, politiker, invandrare eller något annat de sett på TV och retat sig på.

  Jag har också en del goda exempel (likt din mor) och hoppas kunna undvika fällorna om jag själv ”varvar ner”.

  Svara

  • jobbochfirma
   Okt 30, 2013 @ 19:20:00

   Ofta är det de som tycker att pengar är oviktigt, och att man ska leva livet nu, som plötsligt står där och dedikerar hela sin tillvaro till att inte ha några.

   I och för sig är min mor sån, men då har hon inte lagt sig till med en massa olater som att shoppa eller lyxa. Som tur har hon min far, som har sparat i ladorna och investerat väl i huset. Men hon skulle som sagt kunna arbeta mer om så behövs. Min far är en sån som uppfinner arbete hela tiden och inte kan sluta.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: