Efterskyddstid

För att göra lite värsta scenarioanalys så ringde jag Försäkringskassan för att få svar på hur jag ligger till om det värsta händer.

Min fråga var vad föräldrapenningen grundar sig på. SGI förstås, men räknas det på de senaste 6 månaderna eller 12 månaderna? Svaret var att det beror på anställningsformen. Ska du jobba mer än tre månader räknas det på din lön helt enkelt. Alltså om man är fast anställd är det månadslönen som är din SGI, även om du bara jobbat kort tid.

Min fråga grundade sig egentligen på om jag skulle kunna få full ersättning även om jag varit tjänstledig, vilket det då enligt denna hjälpsamma dam inte rådde något tvivel om.

Nästa fråga var huruvida jag skulle få någon ersättning om jag blev av med jobbet och sedan gick på föräldraledighet. Då visar det sig att det finns något som heter ”efterskydd”, vilket innebär att man i tre månader efter en avslutad anställning har rätt till samma ersättning som om man skulle ha varit anställd fortfarande, och detta även om man inte anmäler sig arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Efter dessa tre månader har man ändå kvar samma villkor, men då måste man anmäla sig arbetssökande.

Fantastiskt vilket skyddsnät vi har tycker jag! Inbakat i detta finns självklart en massa man skulle kunna säga om att det skulle kunna utnyttjas, eller att jag skulle vara väldigt omotiverad att ta ett lägre betalt jobb under mellanperioden, men den diskussionen lämnar jag till en annan gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: