En månad kvar till första miljonen

Mycket har ju ändrats sedan bloggens start 2010-09-26 men har alltid haft det uttalade delmålet att jag ska nå en miljon i nettoförmögenhet till december 2013.

Delmålet är inte viktigt i sig, men det var först när jag såg att det var möjligt som jag på allvar orkade börja spara på allvar. På resans gång har sparandet dock fått lite annat fokus. Jag har hittat en fantastisk fru som förutom att vara en underbar person (sånt pratar vi inte om på den här bloggen) så har hon visat sig ha en intjäningsförmåga som få andra. Om det hade varit ett ekonomiskt beslut så hade det varit det bästa jag har gjort under denna resa.

Förutom att hon bidrar till vår gemensamma förmögenhet (vi redovisar fortfarande separat) så hjälps vi åt med kostnader som jag annars hade haft själv, som bil, försäkringar, mat och sånt. Visst hjälper hon mig att slösa en del också, men det kanske är positivt, så att mitt liv inte blir för fattigt.

En annan sak som skiftade fokus var att jag satsade både pengar och ett halvår i arbetstid på att ta över en webbutik, vilket blev ett av de dummaste ekonomiska besluten jag någonsin tagit. Men jag var mycket motiverad att prova något nytt och förhoppningsvis har jag lärt mig något.

Så, kommer jag att klara det?

Ser tufft ut, men här är sakerna som kan hjälpa eller stjälpa det:

Skatteåterbäring – Det är dåligt men jag har ingen aning om jag kommer att få tillbaka något i år eller inte.

Födelsedagsfest – Kommer att kosta ett par tior troligtvis.

Egentligen har jag redan klarat det, det beror på hur vi ser det. Är jag snäll mot mig själv och inkluderar frugans förmögenhet och delar på två så är det fixat. Jag kan också räkna upp värdet på lägenheten. Nu har jag i och för sig tagit beslutet redan från början att jag inte ska göra det, plus att jag därför har formulerat det som ”investerat i bostäder”, men det får till följd att om vi hade köpt ett hus som vi funderade på för en månad sen så hade vi sålt lägenheten och fått ut övervärdet på en halv miljon och jag hade kunnat räkna in det.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Kalle kr
  Nov 08, 2013 @ 19:02:31

  Att räkna in den bostad man bor i är vanskligt imo, väldigt få som flyttar till en mindre/billigare boende o någonsin/faktiskt realiserar det eventuella värde som finns i bostaden…

  Svara

  • jobbochfirma
   Nov 08, 2013 @ 22:00:45

   Sant Kalle kr, vilket är en av anledningarna till att jag inte gör det.

   Men man måste samtidigt komma ihåg att sättet man väljer att räkna på kan få vissa andra konsekvenser. I mitt fall betyder det att jag väljer att ha med köpeskillingen på boendet, men inte eventuell värdeökning. Eftersom värdeökningen är över 600′ innebär det att om jag hade köpt huset vi funderade på för en månad sedan så hade jag realiserat denna värdeökning och alltså haft ett mycket högre netto.

   Eller också kanske jag skulle flytta över värdeökningen från lägenheten till villan, så att inköpspriset blev 3,5 miljoner istället för 4 miljoner, men det är ju inte rätt heller.

   Alla sätt att räkna har sina fördelar och nackdelar.

   Men faktum är att även om det inte är så sunt att se sin lägenhet som en investering är det den bästa investeringen jag har gjort hittills. Hade jag hyrt istället för fem år sedan hade jag troligen nu köpt tillsammans med min fru och fått betala 500′ mer för samma sak jämfört med för fem år sedan!

   Sug på den Kiyosakiälskare!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: