28 000 i månadshyra

Med frugan i en roll högt upp i en internationell organisation får jag tillfälle att kika in i en för mig helt ny värld. I helgen var vi på besök hos ett par ”gästarbetare” i ett halvfint villaområde i en stockholmsförort.

De kikade i och för sig på något att köpa, men sedan mer än ett år tillbaka hyr de ett hus av svenskar som i sin tur arbetar utomlands. Kallhyran är 25 000 kronor per månad och värmen kostar ca 3 000 på det. Totalt alltså 28 000 kronor i hyra och man undrar direkt vad de tjänar.

Gissingsvis har de 80 000 att röra sig med efter skatt. I så fall skulle de lägga en dryg tredjedel på boende, vilket ändå inte är absurt. Med våra 7 000 lägger vi 7000 av 71000 vilket blir mindre än 10%, men det är ju lite exceptionellt.

Att man ändå kan vara villig att lägga 28 000 på boende får vi nog skylla på bobubbla och bostadsbrist. JA, vi har bostadsbrist i Stockholm! Man kan ju räkna på lite roliga sätt som Cornu gör och titta på antal personer per bostad, eller på vid vilken ålder ungdomar flyttar hemifrån, men det har också i stor utsträckning kulturella betingelser. Lägg ut en annons på blocket på en andrahandslägenhet i förorten så ska ni få se vilket tryck det är! Den lägenhet som jag betalar 7 000 per månad för (just nu, inklusive ränta) kan man lätt hyra ut för 12 000, till exempel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: