Mina två bästa investeringar under bloggåren

Definitionen av ”investeringar” är vi ekonomibloggare ganska strikta med. De flesta är överens om att ens primära boende inte är en investering och bilar samt andra icke inkomstbringande köp absolut inte är det.

Mina två bästa investeringar är alltså egentligen inte investeringar!

Den första är min lägenhet. När jag köpte den var det november 2008 och mitt i djupaste finanskris. Priset på likvärdiga lägenheter hade redan sjunkit ca 10% och det var många (inklusive mig) som trodde att nu hade bubblan börjat pysa. Jag kände dock inte att jag hade något val och köpte ändå. På ett infall köpte jag lite större än jag behövde och kunde hyra ut ett rum till en vän jag litar på.

Tajmingen visade sig vara mycket lyckosam, och den nedgången vi såg var min extra rabatt. Efter det har lägenheterna i min förening gått upp aningen mer än i omgivningen verkar det som, så värdet på min lägenhet har gått upp från 1,25 miljoner till närmare 2. Ibland ler lyckan mot den modige, ibland mot den tålmodige.

Den andra är absolut ingen investering heller, det var ett känslomässigt beslut. Men faktum är att en sambo eller fru har stor inverkan på din privatekonomi. Ibland positivt. Jag delade i och för sig redan den viktigaste utgiften i och med min inneboende, men att dela fasta kostnader med en käresta kan givetvis vara bra för privatekonomin.

När man sen blir gifta och delar allt (kan man även göra som sambos) så är det ju den totala inkomsten och den totala förmögenheten som räknas, vilket i mitt fall blev en väldigt bra ”investering”. Från början hade jag mer i nettovärde än henne, och det kanske jag ännu har om man räknar in lägenhetens övervärde, men med hennes nya jobb och fantastiska lön så kom hon snabbt ifatt.

Om man är cynisk kan man förstås välja partner efter inkomst eller förmögenhet, det är det många (särskilt kvinnor) som gjort genom åren (särskilt förr i tiden), men annars är mitt råd att låta ekonomin vara en faktor endast i den utsträckningen att ni kommer överens om ungefär hur ni vill leva och konsumera, samt vilken syn ni har på skuld.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: