Månadsrapport, november 2013

Gratisbio - Gratis shopping [Reward]

Första tidsetappen! Nu skulle jag alltså ha nått målet 1 000 000 kronor. Privatekonomi

Så jäkla nära! Jag misslyckades faktiskt, men eftersom jag helt säkert vet att jag tar ett rejält steg förbi miljonen nästa månad deppar jag inte.

Den andra viktiga saken som kommer att hända är att jag slår ihop redovisningen med frugan och kommer alltså direkt att komma upp i över 2,5 miljoner i nettovärde. Till råga på det har vi kommit överens om att hålla rättvisande värderingar på bostaden och sommarhuset, vilket kommer att trycka upp det ca 650 000 till. Nog om det, vår fortsatta resa blir ett nytt kapitel.

Det blir rejäla utgifter i december också, med födelsedagsfest, överdådiga julklappar och sånt, men med den bonusen som kommer in kan jag hantera det. Dags att fira första etappen helt enkelt.

Att det blev så mycket som 47 699 plus denna månad beror på att styrelsearvodet kom in (ca 7 000), börsen gick bra (ca 9 000) och räntan kom in från ett av aktiebolagen (9 000).

Jag har sålt lite aktier och tagit ut 130 000 ur depån. Dels för att jag inte känner mig så säker på marknaden och på vad jag vill äga, men också för att jag gärna, tillsammans med frugan, ska bygga upp ett sparkonto med lika mycket cash som vi har i lån, innan vi kastar oss in i husmarknaden. Vi har också ett utbygge på sommarhuset som måste finansieras, men det kan nog kassaflödet fixa. Målet är alltså att i princip ha bostadstillgångar på sammanlagt 3 miljoner, utan lån, innan 2014 är över.

Försäljningen:

HB: 8 608

AB1: 15 163

AB2: 19 730

Känn er fria att gratulera mig till uppnått mål lite drygt 3 år efter bloggens start, även om det tekniskt sett egentligen dröjer till nästa månadsrapport.

Ska självklart fira med frugan!

Tillägg: 
Var lite slarvig. Här kommer mer detaljer om hur det gick till att nå första miljonen.

Även om jag började blogga september 2010 så gjorde jag min första månadsrapport för mig själv 2009-10-01.

Nettot låg då på 166 599 kronor. Första publicerade månadsrapporten visar ett netto på 348 965.

Snittökningen per månad blev 16 500, men förstörs ju en hel del av det senaste årets knas med tjänstledighet. Innan låg den på ca 20 000. Till reglerna hör att värdeökning på bostäder eller företag inte bidrar till detta, det kommer endast genom sparande och börsen.

Det är mycket som har hänt under denna tid och mitt fokus har svängt lite. Det finns säkert tio inlägg att skriva om hur min syn på saken har utvecklats sedan starten.

Gratisbio - Gratis shopping [Reward]

10 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Patric Strand
  Dec 01, 2013 @ 10:08:14

  Stark !! / P

  Svara

 2. Frihetsinvesteringen
  Dec 01, 2013 @ 10:41:53

  Grattis!! Jag har varit lite undrande om du skulle klara målet. Men en ynka 3 000 ifrån i ditt läge är ju inget egentligen eftersom du kan höja upp värdet på fastigheten. Fira gärnet!

  Svara

  • jobbochfirma
   Dec 01, 2013 @ 11:39:24

   Ja det såg ganska mörkt ut ett tag, men samtidigt som jag tog beslutet att vara tjänstledig och jobba med firman så skruvade jag ner vikten av att klara detta mål.

   Hade jag låtit bli tjänstledigheten hade jag nått miljonen för minst 8 månader sedan. Å andra sidan var det en väldigt viktig läroprocess.

   Svara

 3. Spartacus
  Dec 01, 2013 @ 10:48:41

  Grattis och bra jobbat. 🙂

  Svara

 4. Jacke
  Dec 01, 2013 @ 13:33:48

  Grattis!

  På vilken nivå började du på för tre år sedan?

  Svara

 5. Kalle kr
  Dec 01, 2013 @ 16:58:14

  Gratis, men hur kom ni fram till att ni ska ha så mycke kontanter?

  Svara

  • jobbochfirma
   Dec 01, 2013 @ 22:34:37

   Tak!
   Det var väl inget vi kom fram till direkt. Jag har sålt lite av portföljen för att jag känner mig osäker på närmaste framtiden, plus att utbygget på sommarhuset snart ska betalas, så det hamnade lite extra kontanter på kontot.

   Vad värre är, frugan har mycket mer kontant. Räntan på sparkontot är hyfsat nära räntan på lånet i alla fall så tills vi kan bestämma oss förlorar vi inte så mycket pengar.

   Svara

 6. Johan
  Dec 02, 2013 @ 00:32:38

  Stort grattis!

  Kommer att sakna dina inlägg när du väl lägger ner bloggen. Tack för den här tiden helt enkelt. Du har varit en stor inspiration i det lilla för mig – fått mig att ifrågasätta mina konsumtionsmönster, funderat över vardagliga och större kostnader och rent allmänt bidragit till sundare tänk i mina ekonomiska förehavanden.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: