Starta eget investmentbolag?

Jag har slarvat bort lite pengar i min firma och skulle behöva hjälp med hur jag bäst ska kunna tjäna tillbaka det.

Jag har lånat ut 200 000 kronor till ett av företagen och utsikterna är inte alls särskilt bra att få tillbaka dem genom den vanliga verksamheten. Jag funderar istället på att sälja alla våra aktier, öppna ett aktiekonto på firman istället, låna ut mer pengar till firman och sedan när aktierna utdelar och går upp betala ut ränta samt återbetala lånet till oss.

Hur blir skatteeffekterna? Vad är över huvud taget fördelarna och nackdelarna.

Tacksam för svar!

11 kommentarer (+lägga till din?)

 1. bolaget
  Dec 10, 2013 @ 12:51:38

  Om du börjar blanda ihop din egen och bolagets ekonomi kan jag nästan garantera dig stora problem med skattemyndigheten. Normalt sett är det bästa att realisera förlusten och har du svårt att ta den kanske du inte bör driva företag? Din revisor/bokföringsfirma kan säkert hjälpa dig att realisera förlusten på mest fördelaktiga sätt och har du ingen så borde du nog skaffa en bums!

  Svara

  • jobbochfirma
   Dec 10, 2013 @ 13:28:15

   Har inte blandat ihop privat och företag, det är ett regelrätt lån till regelrätt ränta, inget konstigt.

   Jag har heller inget problem att ta förlusten, men det är väl bättre att firman betalar tillbaka lånet, eller hur?

   Du har nog inte fattat frågan, tack för att du försökte.

   Svara

   • bolaget
    Dec 11, 2013 @ 15:41:48

    Jag gör ett nytt försök, jag kan inte se någon fördel med att låna ut pengar till bolaget för att den vägen återbetala ett tidigre lån. Dock finns det risk att skattemyndigheten intresserar sig för upplägget och det medför alltid merarbete/kostnader oavsett om man har rent mjöl i påsen eller ej. Om du har en revisor/bokföringsfirma så kan de säkert hjälpa dig att hantera förlusten på fördelaktigt sätt. (Det går ev hantera problemet genom tex att slå ihop bolag). Det är i princip hopplöst att ge råd om man tex inte vet vilka värden som finns i bolaget/bolagen, hur problemet har uppstått, bolagsformer, eventuella borgensåtaganden etc, etc. Hur du än gör så misstänker jag dock att du har en förlust att hantera och att det mest handlar om hur du hanterar den.

   • jobbochfirma
    Dec 11, 2013 @ 16:15:25

    Det låter vettigt.
    Jag vill helt enkelt tjäna tillbaka de 200 000 kronorna, eftersom jag kan ta ut det ur företaget utan att skatta (betala tillbaka lånet).

    Ditt och de andra kommentarerna har hjälpt mig att inse att det är fel väg att gå att köpa aktier inom företagets väggar.

    Istället får jag helt enkelt se till att företagen tjänar in det genom vanliga verksamheten, alternativt skaffar någon ny verksamhet i samma företag.

    Tack för hjälpen allihop!

 2. Lundaluppen
  Dec 10, 2013 @ 15:56:50

  Hej, jag har skrivit om nackdelarna med eget investmentbolag tidigare, så det är inget jag skulle rekommendera om man inte är skattemässigt tvungen och det är du ju inte.

  Om ditt bolags verksamhet inte kan bära eller återbetala lånet är det nog bättre att du gör ett aktieägartillskott så lånet kvittas. På så sätt ökas soliditeten i bolaget också. Aktieinvesteringarna gör du sannolikt bäst i egen regi.

  Svara

  • jobbochfirma
   Dec 11, 2013 @ 00:49:10

   Tack så mycket Luppen, jag kommer ihåg att jag läste ditt inlägg för länge sedan men ska gå igenom det igen nu när det är aktuellt.

   Fattar inte riktigt varför jag ska göra ett aktieägartillskott. Som det är nu kan jag ju i alla fall ta ut lite ränta varje år och låta skulden stå kvar, med förhoppningen att jag hittar någon bättre affär i framtiden så att skulden kan återbetalas helt.

   Men som sagt, nu ska jag läsa ditt inlägg om eget investmentbolag.

   Svara

   • jobbochfirma
    Dec 11, 2013 @ 01:04:25

    Nu har jag läst det igen och tror att jag slipper dubbelbeskattningen om jag bara är ute efter att betala tillbaka de 200′ till mig själv.

    Säg att jag lånar ut en miljon extra till firman, låter det växa tills det nått 1,2 miljoner, varpå jag betalar tillbaka hela lånet till mig privat. Då betalar jag bara skatt på vinsten inom företaget, inte när jag tar ut det.

    Å andra sidan vinner jag inte så mycket på det eftersom skatten via ISK är så låg.

    Å tredje sidan kan jag ta ut en ränta som är typ en procentenhet högre än ett vanligt sparkonto.

 3. GR
  Dec 11, 2013 @ 01:40:31

  Som jag förstår det så har du gjort en förlust och vill på bästa sätt använda denna förlust för att undkomma beskattning. Om du lånar ut mer pengar, de växer, och företaget kan betala igen lånet så har du inte åstadkommit något ö.h.t. om inte den totala beskattningen blir mer fördelaktig än om du helt enkelt behållit pengarna och gjort samma affärer på ditt personliga konto.

  Om du gör bolagsvarianten och lyckas kvitta kapitalvinst och utdelning mot förluster så kommer du bara, som privatperson, skatta på räntan på de utlånade pengarna (som du kan kvitta mot räntekostnaden för bolånet). Jag ser inte så stor skillnad mot att göra samma investering i ISK. Du skattar schablonavgiften. Vilken del av den skatten du kan kvitta mot räntekostnaden för bolån har jag inte koll på, men skillnaden kan inte vara stor.

  Svara

  • jobbochfirma
   Dec 11, 2013 @ 11:51:13

   Ja, det är nånstans här som dilemmat ligger.
   Hade jag hittat någon bra investering, förutom aktier, så är det nog en bättre idé att lägga det i företaget.
   Enda fördelen med detta upplägg verkar vara att kunna ta ut ränta, men det belastar företaget så det blir inte så stor effekt.

   Svara

 4. Nick
  Dec 11, 2013 @ 04:05:38

  Dessutom är du väl inte miljonär innan 40, då du borde skriva av denna ”tillgång”.

  Svara

 5. jobbochfirma
  Dec 11, 2013 @ 11:55:16

  Nåja, jag har inte räknat med värdet eller tillgångarna i något av företagen i mina totala tillgångar heller. Bara lagervärdet är 400 000 för mina andelar.
  Jag har heller inte räknat med faktiskt värde på bostäderna, vilket ligger drygt en halv miljon över redovisat värde, så nog är jag miljonär alltid.

  Allt enligt de regler jag satte upp i samband med att jag utformade målet. Jag har inte anpassat reglerna för att nå miljonen.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: