Fulla tunnor skramlar inte

Det finns aldrig någon anledning att skryta om pengar (om man inte har en anonym blogg). Men det är synd att folk inte över huvud taget vågar dela med sig av kunskap och erfarenhet när det går bra för dem.

Jag har sedan jag startade bloggen pratat så mycket med människor om privatekonomi att jag tror mig kunna känna igen de tysta förmögna. De som aldrig i sitt liv skulle yppa att de är välbeställda eller ens att de saknar lån på sitt hus.

Det är gubbar som sköter om sin trädgård och har en fin men inte vräkig bil. Det är unga familjer som saknar allt vad statusprylar heter men aldrig tvekar att skicka sina barn på de bra lägrena eller tar ledigt när det passar dem.

Dessa människor utstrålar ett lugn som jag vill härleda till ekonomisk stabilitet. Det är de människor som har ”dra-åt-helvete-pengar” tillräckligt för att aldrig nånsin behöva säga dra åt helvete.

11 kommentarer (+lägga till din?)

 1. ägamintid
  Dec 28, 2013 @ 10:39:26

  Bra inlägg, det ligger mycket i det. Fastnade lite extra för de två sista styckena som jag tycker är väldigt bra!

  Svara

 2. Christoffer
  Dec 28, 2013 @ 11:24:31

  Det ligger mycket i det du säger. Klokt skrivet.

  Svara

 3. Kalle56
  Dec 28, 2013 @ 14:07:06

  Nu har jag inte kommit så långt i min personliga utveckling att jag kan säga mig tillhör dom ” tysta förmögna ”. Det har runnit för lite vatten under broarna sedan man kunde börja kalla sig ” ekonomisk oberoende” och har varit fattig under allt för lång tid.

  Det som dock slår en när man umgås med personer man vet är mycket välbärgade, är att det aldrig talas om pengar. Pengar finns men dom är en självklarhet, inget det finns någon anledning att prata om. Det är som du och jag skulle diskutera att det finns vatten i kranen i dag också.

  Svara

  • jobbochfirma
   Dec 29, 2013 @ 18:37:06

   Är du ekonomiskt oberoende Kalle56? Bra jobbat!

   Jag är helt säker på att du hör till dem ”tysta förmögna” om du ännu inte ser dig själv som förmögen, det ligger i sakens natur. Att ha varit fattig länge brukar också vara en garanti för att man inte tar ut svängarna för mycket. Ibland också att man inte spenderar tillräckligt…

   Att det inte pratas pengar bland förmögna går tillbaka till gamla tidens överklass tror jag, då det inte ansågs fint. Själv pratar jag gärna pengar även när jag blir förmögen. Då menar jag självklart inte på ett skrytsamt sätt, eller på ett sätt jag pratar om det på bloggen, där det är mycket personligt dravel. Det skulle vara mer om investeringar och affärsmodeller i allmänhet, precis som jag gör idag med kollegor och vänner.

   Svara

   • Kalle56
    Dec 29, 2013 @ 22:01:12

    Att vara ekonomiskt oberoende, innebär för mig bara att jag kan leva det liv jag vill leva, utan att vara beroende av en löneinkomst. Inte att jag kan köpa lyx i överflöd.
    Kalle56

   • jobbochfirma
    Dec 30, 2013 @ 19:09:09

    Stämmer överens med min definition.
    Underbart Kalle!

 4. Player
  Dec 28, 2013 @ 14:22:30

  Det är skillnad på folk och folk och förhållningssättet till pengar är onekligen en sak som berättar mycket om hur en person fungerar och ser på saker och ting.

  Svara

  • jobbochfirma
   Dec 29, 2013 @ 18:39:00

   Absolut är det så, och det finns bra människor som är fattiga och det finns idiotiska elakingar som är superrika, det gäller att välja sina förebilder.

   Svara

 5. HA
  Dec 29, 2013 @ 00:41:48

  Hej,
  Håller med. Har själv ett ”bra” jobb och tjänar rejält över medel men åker runt i en bil för 20000 och sköter service etc. själv. Skulle kunna ta en firmabil om man ville visa hur ”framgångsrik” man man är men vill inte det. Känns tvärtom lite mysigt att åka i sin absolut fullt funktionerande billiga lågstatusbil och istället investera sin lön i bra aktier för framtiden!!

  Svara

  • jobbochfirma
   Dec 29, 2013 @ 18:41:27

   HA, du kommer att bli rik, utan tvekan!
   Jag har blivit hånad för mina bilar många gånger, särskilt som jag ofta är stolt över min bil som om det hade varit en Ferrari.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: