Ojämlikt hemarbete

Jag är lite fånig men så här fungerar jag.

Precis som de flesta andra gillar jag inte att göra någon annans jobb, varken hemma eller på arbetet. Hemma är jag väldigt sällan lat, och kroppsarbete och andra enahanda sysslor i hemmet har jag alltid satt stolthet i att utföra.

Min fru, inte så mycket… Hon lämnar gärna till någon annan att plocka upp efter henne (alltså jag), hon ser inte smuts, hon strävar inte efter rena arbetsytor och hon tycker att det är omöjligt att städa eller plocka i köket samtidigt som vi samtalar (jag pysslar och pratar och hon pratar).

Men det sättet jag är fånig på är att det är mycket lättare för mig att acceptera detta eftersom hon bidrar så mycket till hushållet genom sin inkomst. Det finns ingen jämlikhet i att en gör mer än en annan i ett hushåll, men man får inte glömma att varje människa har olika nivåer av ordning man kan leva med och varje människa tycker att det är olika plågsamt att göra hushållsarbete.

Självklart påminner jag henne ibland om hur mycket jag gör, om inte annat för att visa att det är ganska mycket jobb, men jag kan leva med det utan några större problem. Till saken hör att hon inte jobbar över eller på annat sätt har mer eller hårdare jobb än jag har, det är tvärt om.

Hade jag däremot varit brödvinnaren hade jag nog varit hårdare… är det fånigt?

9 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Niklas
  Feb 07, 2014 @ 04:14:29

  Har många gånger tidigare funderat på att skriva detta till dig men aldrig tagit mig tid och ork. Vad jag kan läsa mellan raderna på ett flertal av dina blogginlägg är att du verkar känna att du står i ”skuld” till din fru för att hon drar in mer pengar till hushållet än vad du gör.Är det vverkligen så det ska vara? Och är det verkligen så du vill leva resten av ditt liv? Ska hon få diktera reglerna för hur du ska leva för att det är hon tjänar bättre än dig? Vore det inte trevligare att diskutera igenom hur ni vill leva tillsammans och hur ni ska göra för att faktiskt kunna leva tillsammans. Ett äktenskap är så mycket mer än ett ekonomiskt kontrakt som båda försöker spara pengar med. Lägg ribban på en gemensam nivå som funkar för båda och försök hjälpa varandra att hålla er under den. Får be om ursäkt om det låter som att jag ifrågasätter erat förhållande, tycker bara att ni borde skaffa gemensamma mål och hur ni ska nå dit tillsammans.

  Svara

  • Anonym
   Feb 07, 2014 @ 09:56:48

   Jag måste faktiskt hålla med Niklas. Jag tycker också att det hela tiden verkar som att du irriterar dig på små saker hos din fru men att det är OK för att hon tjänar så mycket mer. Försök att prata med henne om detta, för vem som drar in mest pengar till en gemensam familj borde inte ha någon som helst betydelse. Det är först nu med ett barn med i bilden som saker kommer att ställs på sin riktiga spets. Så det är bara att ta tjuren vid hornen!

   Svara

 2. karl
  Feb 07, 2014 @ 08:42:50

  Tycker inte att högre inkomst ska ge mindre hushållsarbete. Nu söker jag jobb och är mer hemma och fixar mer hemma. När jag börjar jobba kommer vi att göra ungefär lika mycket hemma även om jag råkar tjäna mer eller mindre, om vi jobbar ungefär lika mycket det vill säga. Tycker inte att högre lön vilket traditenellt sett nästan alltid har varit mannens lott, ger rätt att ligga på soffan varje kväll

  Svara

 3. Henning
  Feb 07, 2014 @ 11:20:42

  Jag håller med övriga. Självklart skall ni dela lika på även hemarbete m.m. Jag har själv ungefär dubbelt så hög lön som min sambo (och jobbar längre dagar), men vi delar lika på städning, matlagning, handling och andra mindre roliga göromål i hemmet. Något annat är inte ok, tycker jag.

  Svara

 4. Henning
  Feb 07, 2014 @ 11:21:42

  Kan tillägga att vi delar lika även på inkomsterna och att vi har barn tillsammans.

  Svara

 5. jobbochfirma
  Feb 07, 2014 @ 11:52:28

  Jag håller i princip med er allihop!
  Man ska inte behöva göra mer i hemmet för att man tjänar mindre, i alla falla inte så länge man har ungefär lika långa arbetstider.

  Men ni måste tänka på att det inte går att krama vatten ur en sten. Man kan tjata sig blå om man vill men om man har olika syn på hur ett hem ska se ut så är det ett berg att bestiga.

  Jag säger att jag inte har något problem att göra lite mer, särskilt inte som hon bidrar så mycket mer till ekonomin!

  Sen pratar vi mycket om vårt förhållande och vår framtid tillsammans. Vi är ett starkt team och jag tycker inte att ni behöver vara oroliga.

  Svara

 6. Bert
  Feb 07, 2014 @ 12:17:45

  Hyr in personal som gör hennes del av hemarbetet, det är ju dessutom skattesubventionerat via RUT. Så har ni en smidig lösning och både du och hon kan känna er tillfreds med då både sysslorna hemma görs men även att det görs för att hon tjänar bättre än vad du gör. Och du får frid med dina känslor kring era olika intjäningsförmågor.
  Skulle hennes inkomst drastiskt minska får ni göra ett omtag.

  För övrigt är det bättre om var och en gör det den är bäst på, totalvärdet av utfört arbete blir då högst i relation till nedlagt tid och arbetsinsats. Det är så man maximerar att göra tid tillgänglig för annat än ”måsten” och hemarbete. Att var och en ska göra hälften av precis allting är något som kanske låter fint (vad jag vanligtvis kallar för dagis-indoktrinering) för vissa personer men är egentligen ointressant. Däremot ska var och ens arbetsinsats i hemmet respekteras.

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 07, 2014 @ 13:21:11

   Vi har städning en gång i månaden, så vi får i alla fall ”djuprent” emellanåt. Det blir inte av oss annars. Men det dagliga plocket och städningen är det mest jag som gör.

   Bert, du sätter huvudet på spiken! Jämställdhet måste inte betyda att båda gör allt! Det kan mycket väl betyda att man delar upp det utifrån styrkor eller intresse.

   Har man lite luft i ekonomin, vilket vi har, så kan man kosta på sig att hyra in hjälp där man vill. Dock svårt att hyra in allt. Hantverkare är ju hopplöst att få hem för småsaker till exempel, så det får jag göra själv.

   Svara

 7. Lundaluppen
  Feb 07, 2014 @ 17:32:45

  Instämmer i Berts råd på alla punkter. Jag känner igen mig i din beskrivning, fast hos oss är det mer traditionellt och omvända roller alltså

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: