Skrämmande högt lånelöfte beviljat

När vi har kollat runt på hus har jag blivit ställd av min frus fråga: ”hur mycket har vi råd med?”.

Först måste ”att ha råd” definieras, men om vi gör det genom att fråga oss vad banken tillåter oss att köpa om de ska ge oss lån, så kan vi ta nästa steg.

Som en kul övning gick jag in på första bästa banksida och fyllde i uppgifterna för lånelöfte. SBAB har ett sånt system som ger lånelöfte på en gång via mejl, men deras max gick vid 6 miljoner, mer kunde man helt enkelt inte låna.

Skandiabanken skulle öppna konto åt en innan man fick besked. Lite märkligt tyckte jag och avbröt trots att jag hade fyllt i alla formulär.

Swedbank däremot lovade att återkomma inom ett dygn har jag för mig, och mycket riktigt ringde en människa upp dagen efter, flera gånger, för att djupintervjua mig om vår ekonomi. Det tog några dagar till eftersom det skulle tas beslut på ett möte i banken, men till slut fick vi lånelöftet.

Summan på lånet och priset på huset skulle jag egentligen vilja att banken satte en övre gräns för, det var ju det jag var intresserad av. Men det var stört omöjligt att klämma dem på det så jag drog till med ett hus på nio miljoner och ett lån på 7,5.

I dagens läge är det alltså okej för oss, enligt banken, att låna 7,5 miljoner för att köpa en villa på 9. Grattis till oss, eller?

Några märkliga saker med denna procedur är bland annat att banken ville veta hur mycket föräldralediga vi skulle vara och hur mycket föräldrapenning vi ska ta ut. Inte så konstigt kanske men jag funderar på vad som händer om vi skulle ”bryta” mot det. Kommer det att stå i kontraktet att vi inte får ta mer föräldraledigt än vi sagt? Och hur blir det när nästa barn eventuellt kommer? Hur hade det blivit om vi hade fått lånelöftet innan vi hade barn?

En annan märklig sak var att det obelånade fritidshuset inte alls kunde räknas in som säkerhet. De vill ju nämligen ha allt mellan 75%  och 85% av inköpspriset som topplån, men jag undrade om de inte kunde ta fritidshuset som pant för att räkna ner lånet till bottenlån. Det gick dock inte hem. Jag vet inte om hon förstod vad jag menade, men hon kunde inte se hur det skulle ge banken mer säkerhet!

Hur som helst, det var ett litet experiment, kul att veta att man är betrodd 🙂

Det som gör mig lite nedstämd är att det sätt som alla tror sig bli rika på är det som gör oss fattiga. Att ”tjäna” värdeökning på sitt boende känns kanske bra om man vill öka på belåningen, men om man strävar efter att ha arbetande kapital samtidigt som man bor bra är det hopplöst! Vårt mål om ekonomiskt frihet är väldigt långt borta om vi vill sitta i en niomiljonersvilla och kolla på kontona.

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Kalle kr
    Feb 09, 2014 @ 12:27:14

    Ni kan kolla på kontona o se när räntan går ut varje månad….o vi andra, ägare av banken skrattar 😉

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: