Pensionsavdraget avskaffas

Finansminister Anders Borg lade på torsdagen fram ett förslag om att ta bort avdragsrätten för privat pensionssparande. Detta var en ganska stor nyhet så jag tvivlar på att någon ekonomiintresserad läser detta för första gången här.

En sak som är intressant med ekonomisk politik är att fundera på vad de vill åstadkomma med t.ex. vissa skatter och regler. I detta fall är det ganska tydligt att regeringen vill att vi fortsätter att arbeta heltid när vi närmar oss pensionen och inte får för oss att leva på sparade pengar och på så sätt inte bidra till produktionen i landet.

Betyder det att vi ekonomibloggare med drömmar om ekonomisk frihet är statens fiende?

Jag förstår i alla fall varför man vill ta bort denna avdragsrätt och jag stödjer det till och med, även om det inte är av ”rätt” skäl. Jag anser istället att IPS är lite tråkigt eftersom det kanske inte ens lönar sig MED avdraget. För det första så är det bara en positiv skatteeffekt om man tjänar över nedre brytpunkten idag men inte när man tar ut pensionen (om skattesystemet ens ser ut på liknande sätt då), vilket många har missat när nästan varenda tomte på Lyxfällan pensionssparar även om de har låg lön och inte ens pengar till om kylen skulle packa ihop.

För det andra kan man fråga sig om det ens är ett positivt sparande om man kan utnyttja skatteeffekten. Inlåsningseffekten gör att du troligen i slutändan kommer att tycka att pengarna hade varit mer nyttiga tidigare i livet. Antingen är du fattig och önskar att du kom åt dina pengar, eller också är du en rik pensionär som önskar att du hade haft pengarna när du var yngre.

Eller också är jag bara lättad att det är en sak mindre att planera och fundera på.

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Kalle kr
    Feb 21, 2014 @ 16:04:19

    Finns en ganska stor grupp som kommer vara varken rik eller fattig… Dvs de flesta.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: