Di drar fel slutsats

Jag läser i DI.se idag om att Bjurfors med hjälp av Opinion Stockholm frågade folk på stan:

Vad tycker du om följande åtgärder för att kyla ned bostadsmarknaden?

Bra Vet ej Dåligt
Amorteringskrav 61% 19% 20%
Avskaffa ränteavdraget 17% 38% 45%
Bolånetak 52% 25% 23%
Höja räntan 16% 24% 60%
Marknadshyror 31% 28% 41%

Rubriken på di.se lyder:

Så vill stockholmarna kyla ned bostadsmarknaden

Men jag tror egentligen att de svarar vad som skulle vara lättast att svälja för dem själva. Det som direkt drabbar resultatet i den egna ekonomin är avskaffande av ränteavdraget och att faktiskt höja räntan, men detta har inget att göra med vad de tillfrågade tror kyler bostadsmarknaden.

För det första är inte ens de som bör vara intresserade av att kyla marknaden särskilt intresserade. Det är egentligen alla som inte redan bor i sitt drömhus, men de känner sig som bekant rikare och tycker att de har råd att köpa ett ännu större hus nästa gång för att deras har stigit i värde. Fler kanske borde tänka som jag, att mitt framtida drömhus blir billigare om det blir tuffare krav.

Men folk är lite ego och lite kortsiktiga. De vill inte att det de har ska falla i värde och de bryr sig absolut inte om de som ska in i bostadsmarknaden.

Hade varit kul att ställa samma fråga enbart till de som står utanför bostadsmarknaden.

Vad är mitt svar?

Jag gillar inte amorteringskrav utöver de som bankerna satt i praktiken nu med amorteringskrav ned till 75% av marknadsvärdet.

Jag tycker definitivt att ränteavdraget ska avskaffas, det är precis som Cornucopia? säger – ett bidrag till bankerna. Men det får stora följder så det bör göras i steg och det bör göras nu när räntan är låg. Det kan definitivt utlösa bubbelsmällen.

Bolånetaket gillar jag också, men det finns väl redan och är 85% av marknadsvärdet? Det kräver att man har en ordentlig kontantinsats eller tar ett svidande blancolån. Helt okej åtgärd men jag vet inte om det måste ner så mycket mer än så.

Höjd ränta vet jag inte ens hur det skulle gå till. Ska man frikoppla boräntorna från styrräntan eller ska man tvinga styrräntan att vara omotiverat hög? Nej, det låter inte som något jag vill ha in förrän i nödfall.

Marknadshyror är jag för mest för att man då får bort mycket av svartuthyrningen och den konstiga situationen i innerstan. Det finns något gammalt socialistiskt över hyrorna och någon konstig sanning om att vem som helst ska kunna bo billigt mitt i stan bara för att man har haft tur. Men i sanning hyr dessa tursamma fattiga människor ut till gäster i storstan för 4 gånger hyran, vilket gör att det blir fel personer som skor sig. De som skor sig bör vara de som vill bygga nya hus och upprusta gamla.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Player
  Mar 01, 2014 @ 16:43:35

  Jag kommer ihåg att jag läste ´artikeln´ också och att det inte kändes helt givet. Det är mycket ´vet ej´ och personligen så tycker jag att man drar för långa växlar på så pass osäkert underlag. Bra försök om inte annat att få ett grepp om stockholmarnas tankar.

  Fortsätt skriv jobbochfirma!

  Svara

  • jobbochfirma
   Mar 01, 2014 @ 17:34:46

   Tack Player, ska försöka.

   Håller med om att undersökningar som denna är för grunda och ovetenskapliga. Det finns så många gallupföretag som detta och ibland kan det säkert vara lätt att tolka det så som uppdragsgivaren vill. Dags att vi blir mer kritiska och lär oss läsa vad resultatet egentligen säger.

   Man borde också sluta läsa rubriker utan att läsa och tolka innehållet i en artikel. Rubrikmakarna har nämligen också en agenda och drar sig inte för att låta budskapet feltolkas.

   Svara

 2. Torbjorn
  Mar 11, 2014 @ 13:50:13

  De enda som kyler marknaden är att man bygger mer där folk vill bo, högre utbud lägre efterfrågan, ganska enkelt.

  Svara

  • jobbochfirma
   Mar 12, 2014 @ 09:27:22

   Så det spelar ingen roll om man plötsligt måste betala mer kontant, blir av med jobbet eller blir av med ränteavdraget?

   Hade varit fint om världen var så enkel.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: