Veckopeng och hemarbete

En sak till angående barns pengar (typ veckopeng). I inslaget i Plånboken, som jag refererade till i förra inlägget, föreslår de bland annat att man kan få extra pengar om man gör EXTRA arbete i hemmet. Men här liksom i många andra sammanhang trycker de på att det måste vara just extraarbete och att det måste ingå att man hjälper till hemma med vardagligt arbete. Till exempel ingår det att man ska städa sitt rum men man får betalt för att tvätta bilen.

Detta måste jag vända mig emot även om jag förstår deras avsikt. Jag tycker också att alla i en familj ska hjälpa till utifrån sin förmåga (man hjälper till mer när man blir äldre). Men alla som lägger fram detta verkar glömma är att om man inte ”betalar” för dessa grundläggande arbeten men ändå ger veckopeng så ger man alltså ett ”bidrag” utan motprestation och har alltså inget att sätta emot när barnen försöker komma undan.

Själv kommer jag nog att säga vilka arbeten som ingår för att få veckopengen. Det blir liksom ett minimikrav på arbete för att få sin ”lön”. Ur ett pengafilosofiskt synsätt ser jag mycket hellre veckopeng som en lön än som ett bidrag.

Problemet kommer om grabben vägrar göra sina plikter och skiter i att han inte får pengar. Då måste jag ju ändå förklara för honom att man måste hjälpas åt i ett hushåll, inte att man bara gör dessa saker när man vill ha lite pengar.

Med detta resonemang har jag alltså lite större förståelse för att man har en grundnivå som man inte får ”betalt” för. Å andra sidan så kommer man nog fram till samma sak om ens barn i det fallet vägrar att göra sina sysslor. Då kommer föräldrarna ofelbart att hota med sanktioner, som att ta bort veckopengen och kanske även annat.

Så till sist är det nog samma resultat i bägge scenarier, men i min modell kallar man det ”lön” för sitt hemarbete. I den andra modellen liknar det mer ett bidrag som man får bara för att finnas till och det är inte en inställning jag vill lära min son, ”medborgarlön” i all ära.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: