CSN igen

Mitt mest lästa inlägg är https://jobbochfirma.com/2010/11/05/betala-tillbaka-csn-lanet/

Jag kom just på en annan viktig jämförelse att ta hänsyn till. Scenariot är att du vill låna pengar till bostad och eftersom banken tar hänsyn till alla dina utgifter och inkomster så ska vi kolla hur mycket mindre man får låna om man har CSN-betalningar.

Säg att du har valt bunden 5-årig ränta på 3,5%. Om de 18 000 jag betalar till CSN per år istället skulle bekosta räntan på ett bolån skulle jag kunna låna 18 000*(1/(0,035*0,7)) vilket blir drygt 700 000.

Slutsatsen är att om jag har tillräckligt med kontanter för kontantinsatsen och för att slippa topplån, plus att jag vill maximera mitt lån på banken, så lönar det sig att betala av hela studielånet för att med det ökade budgetutrymmet låna upp mer pengar.

Detta är första gången jag har hittat ett scenario där det är fördelaktigt att betala av hela studieskulden medan man fortfarande har andra lån.

Har du extraamorterat på ditt studielån och i så fall varför? Svara gärna i kommentarsfältet.

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Mama
  Mar 09, 2014 @ 01:10:55

  Vilken kullerbytta! Det du säger är att om du slutar amortera ett lån kan du istället använda amorteringen till att betala ränta på ett större lån… jaja.

  Svara

  • jobbochfirma
   Mar 09, 2014 @ 12:23:13

   Ja typ, men inte slutar att amortera, jag amorterar av alltihop, för att kassaflödet då förbättras, vilket gör att jag kan ta ett större lån.

   Har du något problem med det Mama?

   Allt detta är alltså hypotetiskt. Jag ville hitta ett scenario där det är ekonomiskt försvarbart att betala av studielånet, inte bara psykologiskt.

   Svara

 2. Piratekonomen
  Mar 09, 2014 @ 11:30:05

  Jag hade en mix av det gamla och det nya systemet, en förhållandevis låg summa (drygt 100 000 totalt). Betalade av det nya lånet när jag sparat ihop lite pengar. Bestämde mig til slut för att betala av det gamla också. Kanske hade det varit något mer fördelaktigt att ha kvar det, men den psykologiska effekten av att bli av med ett lån och höja det månatliga kassaflödet ska inte underskattas heller.

  Svara

  • jobbochfirma
   Mar 09, 2014 @ 12:24:55

   Vi återkommer ofta till den psykologiska aspekten när det kommer till att betala av studielån, så det ska absolut inte förringas.

   När ni har gjort uträkningarna och ändå känner att det skulle vara skönt att betala av det, visst kör hårt.

   Svara

 3. Carolin
  Mar 20, 2014 @ 22:36:15

  Jag har valt att inte betala bort CSN-lånet även om jag kan. Detta framför allt för mina barns del. Om jag, peppar, peppar, skulle gå bort avskrivs CSN-lånet och mina barn får behålla mina surt förvärvade pengar. Om jag betalat av lånet finns de pengarna inte kvar men det finns inte heller något för mina barn att ärva.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: