Mina vänner

Jag är så sjukt less på att ALDRIG ha några pengar. Löning är ångest. Räcker det till räkningarna? Mat? Går det att leva på luft? Sjuk? Nej det har jag inte råd att vara. Tandläkare? Måste man ha tänder? Kan ju ändå inte äta. Suck!
Gilla · · Dela · för 26 minuter sedan ·

XXX XXXXX mmm jag vet vad du menar
för 24 minuter sedan · Gilla

XXXX XXXXX Hitta ett extra jobb 2-3 lördagar/söndagar i månaden? Får ju bra betalt i handel
för 23 minuter sedan · Gilla

XXXXX XXXXX Känner igen dedär
för 12 minuter sedan · Gilla

XXXX XXXXXX
Jag vet
Har nuförtiden en (blivande) sambo som hjälper till med mat, så vi har det på bordet. Lånat till en och annan räkning med…

Men jag vet känslan när man sitter med räkningarna.. Ska det räcka? Och tårarna som trillar när man inser att det fattas…
Jag har inte varit hos tandläkaren på 3 år, nu ska jag dit, och det endast för att jag har fått det av min älskade.
Kram
för 5 minuter sedan · Gilla

Detta är alltså kopierat från min Facebooksida. Ganska nyttigt att se hur andra har det. Lätt att få tunnelseende när man bara läser ekonomibloggar.

Men vad gör man för att hjälpa såna vänner?

14 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Hobbyekonomen
  Mar 14, 2014 @ 10:59:17

  Man kanske kan berätta att man har ett gediget ekonomiintresse, och erbjuda sig att se över ekonomin åt dem? (inte förvalta den, utan spåra utgifter och peka på var de läcker pengar och ge tips för vad man kan göra, hjälpa sätta upp budget).

  Det hjälpte jag en nära släkting med i höstas, och jag tror vi är inne på en bra bana åt rätt håll!

  Mvh
  Hobbyekonomen

  Svara

  • jobbochfirma
   Mar 14, 2014 @ 11:56:17

   Måste kännas bra om man kan hjälpa så.
   Men det är känsligt och svårt att initiera.

   Svara

   • Hobbyekonomen
    Mar 14, 2014 @ 11:59:14

    Jo, i mitt fall var det ganska enkelt, trots att det var väldigt känsligt, eftersom jag visste hur det låg till och för att det var en så pass nära stående släkting.

    Men det svider i mina ögon när jag ser nära och kära som inte får det att gå ihop. I mitt exempel har jag strukturerat upp ekonomin, och försöker få min släkting att förändra beteendemönster. Men pga bindningstider på dyra räkningar och tidigare skuld så kommer det ta lång tid innan det ger riktigt märkbara resultat för individen. Något som lätt kan ta bort motivationen :/

 2. Emil
  Mar 14, 2014 @ 18:44:22

  Problemet är nog i grund och botten att de inte kan hantera pengar, spelar ingen roll om de vann på lotto.De skulle ändå ha lika dåligt med pengar, får de löneförhöjning kommer de bara öka utgifterna, ny bil, mer resor, äta ute oftare, låna för nytt boende.

  Det bästa tipset är, så enkelt som det låter.
  Köp tillgångar, skär utgifter.

  Dessa personer skulle nog dessutom tro att en ny bil är en tillgång.

  Svara

 3. Anna
  Mar 14, 2014 @ 19:53:24

  Fast så enkelt är det inte, som att ALLA inte kan hantera pengar. Efter min separation var jag ensam med två barn och ganska lågavlönad. När räkningar var betalda och jag pratar bara hyra, el, telefon och hemförsäkring hade jag ibland så lite som 1500.- kvar att leva på. Det skulle räcka till mat, kläder, sjukvård, ja allt, för mig och mina barn. Sjuka barn eller tandläkarbesök var katastrof. Man har ätit många hot dogs och billig pasta i sina dar. Idag har jag jobbat upp både min anställning och min ekonomi till en helt annan nivå. Man ska inte döma utan att veta.

  Svara

 4. Skeptiker
  Mar 14, 2014 @ 20:33:12

  Låter som ett väldigt dyrt voende/el för en ensamstående med två barn isf. Alternativt löjligt dyr Mobil och försäkring. Vet inte vad lågavlönad betyder i detta fall men med 12k netto så blir det ju minst el och hyra på 9500 i månaden (500st på mobil och försäkring) och då exkl barnbidrag

  Svara

 5. Anna
  Mar 14, 2014 @ 21:19:08

  Skeptiker, du har så rätt,. Glömde redovisa bilen. Eftersom boendet var i en by och kommunal transport inte fanns till den stad jag jobbade, så var bil nödvändigt 6 mil t.or. Litet billån, försäkring, skatt och drivmedel och service tog tyvärr en rätt stor del av månadsbudgeten. Dessutom lades alltid några hundralappar till sparande. Hur lite det än var, var det bättre än inget.

  Svara

 6. Emil
  Mar 14, 2014 @ 23:43:30

  Jag menade självklart inte att dra alla över en kant eller såra någon. Utan berättade det jag ser oftast. Fullt kapabla människor med fin lön hus/lägenhet, allt. Ändå är de panka, pga okunskap gällande pengar.

  Svara

 7. Treminutersfeber
  Mar 15, 2014 @ 00:30:51

  Vi hjälpte bekanta lite grann. De har husdrömmar men lyckas inte spara. Tipsade dem om att se sparandet som en fast utgift och att alltid skicka 10 procent av nettolönen till ett gemensamt konto, exempelvis i annan bank utan kontokort. Mamman där blev lite sporrad efter att ha berättat för henne vad de skulle kunna åstadkomma över tid med ett sådant sparande och väckte sin man med att ladda hem Tink och visa vad dom la på snabbmat. Så även ett litet råd kan bidra till stora insikter ibland och framför allt, så ett frö till motivation.

  Svara

 8. kanjagblirik
  Mar 16, 2014 @ 01:44:04

  Själv fylls mitt och tjejens fb konton av folk som ständigt köper nya saker, renovera, skaffa lägenhet samt resor hit och dit när man vet om dess arbetssituation. Har alla miljoner på kontot helt plötsligt?
  Vilket får mig själv att bara skaka lite lätt på huvudet och undrar hur deras ekonomi kommer ser ut om något år.

  Mvh

  Svara

 9. Anna
  Mar 16, 2014 @ 08:43:14

  För att fortsätta en intressant diskussion, måste jag undra. Är detta en generationsfråga eller förekommer det lika frekvent i alla åldrar? Att man handlar för lånade pengar eller så man klarar sig med nöd och näppe. Själv är jag av den sparsammare typen och har ekonomiskt intresse. Vad det gäller barnen, har jag en av varje sort. Och jag tycker mig se att ungdomar i 20-års åldern är de som härjar värst med shoppingen. De handlar mycket mer än mig, fast de tjänar en tredjedel. Vad säger ni?

  Svara

  • Anonym
   Mar 16, 2014 @ 19:24:20

   Jag upplever att det finns i alla generationer, däremot kanske att det har ökat senaste tiden och att vissa generationer matas sedan barnsben med reklam för sms-lån och andra skitlån till konsumtion så de tror att det är så det ska vara. Man lånar till saker istället för att spara. Ingen verkar orka spara längre, allt ska köpas nu som om ingen morgondag finns. Sedan har många inga ekonomi eller mattekuskaper och då menar jag inte att man ska studerat på universitet utan baskunsper därmed blir man ekonomiskt handikappad.

   Jag tror den värsta gruppen är 35-45, oftast med bra lön men drar på sig stora lån för hus, bilar, resor, stuga, bygga pool osv.

   Mvh/XO

   Svara

 10. emil
  Mar 18, 2014 @ 21:47:50

  Är 20-25 år, har haft ganska svajjiga inkomster då jag gärna hoppar mellan jobb och drygt ett halvårs arbetslöshet.

  Har ändå sparat ihop till en aktieportfölj vars anskaffningsvärde är en bit över svenssons snittportfölj, plus en buffert på ungefär halva värdet.
  Bland bekanta är det väl ungefär hälften som sparar och hälften som spenderar skulle jag tro, ingen uppfattning om hur stort sparande.
  Men en buffert på 50-100′ kan jag tro.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: